Priporočila strankam za poslovanje z LONom v času koronavirusa
Datum objave:
13. Marec 2020

Spoštovani komitenti,

V Sloveniji se stanje okužb s koronavirusom hitro povečuje, zato je potrebna dodatna previdnost vseh nas. Zato smo poleg nasvetov o preprečevanju okužbe pripravili dodatne nasvete za stranke in usmeritve glede poslovanja z LONom v obdobju širitve koronavirusa.

  • V LONu smo z današnjim dnem (13.3.2020) omejili vstop v naše poslovne enote. Istočasno je lahko v poslovni enoti samo toliko strank, kolikor je bančnih okenc. Stranke smo z opozorilom na vratih obvestili in prosili, da počakajo zunaj, dokler ne pridejo na vrsto. Vstop z zaščitno masko v poslovno enoto ni dovoljen. Če bo slučajno prišlo do zaprtja posameznih poslovnih enot na ogroženih območjih, svetujemo, da ohranite mirno kri, saj gre za začasne ukrepe, vezane na preprečevanje širjenja virusa in za zaščito strank in naših zaposlenih. 

 

  • Pomembno je, da vsi sledimo varnostnim napotkom NIJZ, dosledno izvajamo higienska navodila (pravilno umivanje rok, kašljanje in kihanje v rokav) in tako v izogib tveganjem poskrbimo za lastno varnost ter zdravje. Znaki običajnih viroz so zelo podobni znakom okužbe z novim koronavirusom. Brez posveta z zdravnikom ni mogoče ugotoviti povzročitelja viroze. Če zbolite z znaki viroze, ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo, ampak najprej po telefonu pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika. Za testiranje na koronavirus se odloči izbrani zdravnik, ki vas tudi napoti na kraj, kjer to izvajajo. Testiranje se izvede v skladu z definicijo primera (dostopno na naslednji povezavi).

 

  • Če je možno, uporabljajte digitalne kanale za poslovanje z  LONom. Mobilna banka mLON in elektronska banka eLON sta na voljo tako fizičnim kot pravnim osebam. Če ste že uporabnik eLON-a ali mLON-a, lahko veliko bančnih poslov opravite kar od doma, in to kadarkoli. Spletna in mobilna banka vam omogočata opravljanje številnih bančnih storitev brez obiska poslovalnice (plačilo položnic, nakazilo denarja, pregled prometa in stanja na računu, vloga za odobritev limita na računu, sklenite depozita …). Če spletne banke ali mobilne banke še nimate, pokličite v svojo matično poslovno enoto (seznam številk) ali številko 04 28 00 777. Predstavili vam bomo možnosti za najhitrejšo aktivacijo digitalnega bančništva, ki vam omogoča poslovanje z banko na daljavo.

 

  • Pri plačilih na prodajnih mestih vam svetujemo uporabo plačilnih in kreditnih kartic. Dvig in polog gotovine opravljajte na bančnih avtomatih in razen v primeru dviga višjih zneskov ne obiskujte poslovne enote. Svetujemo vam dodatno pozornost pri uporabljanju bankovcev in kovancev, saj gotovina potuje od rok do rok in ne moremo izključiti možnosti prenašanja virusov prek denarja. Svetujemo vam, da si po rokovanju z gotovino takoj umijte in razkužite roke.

 

  • Poslovno enoto obiščite samo v nujnih primerih, ko obiska ne morete prestaviti na kasnejši datum (npr. nujna plačila za imetnike brez digitalnih kanalov, podpisi kreditnih pogodb v teku, nujni dvigi gotovine, ki presegajo znesek dviga na bankomatih.,..). Če ocenjujete, da je obisk poslovne enote neizbežen, upoštevajte naslednje napotke: za obisk (tudi v primeru dviga gotovine) se obvezno naročite prek telefona (pokličite svojo poslovno enoto – seznam številk). Ob morebitnem preventivnem zaprtju katere izmed poslovnih enot, bomo stranke ustrezno obvestili in preusmerili v druge enote. Prav tako bomo stranke obvestili o morebitni moteni oskrbi bankomatov na posameznih lokacijah.

 

  • Na spletni strani www.lon.si najdete vse potrebne informacije o bančni ponudbi. Sproti vas bomo obveščali tudi o morebitnih novih ukrepih, ki jih bo LON sprejel v povezavi s koronavirusom. Če imate vprašanja o obisku poslovne enote, o opravljanju storitev na daljavo ali o bančni ponudbi pokličite svojo poslovno enoto (seznam številk) ali na številko 04 28 00 777, vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 16:30. uro.

  • V LONu smo sprejeli vse potrebne varnostne in higienske ukrepe, skladno z informacijami in Navodili za delovne organizacije v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ki so objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za zdravje – NIJZ. Začasno smo preklicali vsa službena potovanja, odpovedali dogodke in izobraževanja ter uvedli uporabo komuniciranja prek video in telefonskih konferenc namesto udeležbe na sestankih. Če bi se epidemiološka situacija zaostrila, bomo v LONu ravnali skladno s sprejetimi načrti neprekinjenega poslovanja v izrednih situacijah, za zaposlene pa po potrebi organizirali tudi delo na domu. V vsakem trenutku sta varnost in dobro počutje zaposlenih in naših strank na prvem mestu.

Vse ostale pomembne informacije o koronavirusu najdete na strani NIJZ – povezava.

 

V teh kriznih razmerah vsi skupaj poskušajmo biti mirni, sočutni in razsodni.

 

Vaš LON