Priporočila, kako pred nakupom preveriti spletnega trgovca
Datum objave:
31. Marec 2020

Trenutne razmere so trg spletne prodaje enormno povečale. Izdelek pogledaš kar iz domačega kavča, plačaš in v nekaj dneh je že pred tvojimi vrati. Ampak previdnost ni odveč, zato v LONu opozarjamo na previdno ravnanje pri opravljanju plačil ter nakupov s karticami na spletu in potrebno preverjanje spletnega prodajnega mesta. Priporočamo vam, da se držite naslednjih ukrepov.

 

  1. Preverite spletno prodajno mesto oz. trgovca, za kakšno podjetje gre, kje se nahaja, kakšen je naslov podjetja. Kot opozarja Slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost – SiCert, je veliko lažje reševati morebitne spore, če gre za podjetje v EU, v kolikor pa podatkov o podjetju sploh ni moč najti, je to očiten znak za previdnost. Preverite tudi, kakšne so izkušnje s posameznim prodajnim mestom pri prijateljih, znancih, sorodnikih oziroma preverite objave v povezavi s prodajnim mestom oz. trgovcem na spletu. V primeru, da ne najdete zapisov na spletu ali so na spletu zapisi, ki govorijo o pritožbah oziroma zlorabah izbranega spletnega trgovca, svetujemo, da se za nakup v tem primeru ne odločite.
  2. Preverite kontaktne podatke prodajnega mesta, s klicem ali sporočilom, ki ga posredujete na naslov elektronske pošte podjetja preverite ali sta telefonska številka za pomoč uporabnikom in elektronski naslov podjetja dosegljivi in se ujemata z imenom podjetja, ki se na spletu predstavlja. V primeru, da je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega kontakta, v tem primeru bosta tudi morebitno kasnejše reševanje sporov in komunikacija otežena.
  3. Preverite domeno spletne strani, preko katere nameravate nakupovati. To storite tako, da domeno vnesete v obrazec na strani https://whois.domaintools.com/, prejeli boste podatek, kje in kdaj je bila domena registrirana, in kateri kontaktni podatki podjetja so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepate, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je bila registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov.
  4. Bodite pozorni, ali se v naslovni vrstici spletnega prodajnega mesta izpiše https (primer: https://naslov.com/), kar dokazuje, da gre za varno povezavo. V primeru varne povezave je prenos podatkov o vaši kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi vsiljivcev v omrežju.
  5. Ne nasedajte lažnim spletnim trgovinam. Preverite, če res nakupujete v spletni trgovini v EU, da vas naknadno ne bo presenetilo še obvestilo carine, da vas čaka pošiljka iz Kitajske, za katero morate plačati še davek. Zelo pogosto se tudi zgodi, da v takšnih primerih prejmete ponaredek, ki je zelo slabe kakovosti ali pa prejmete celo drug izdelek.
  6. Vse trgovine s ponaredki, ki jih je uspel zaslediti Si-Cert, so zasnovane podobno; ponujajo izdelke priznanih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah. Vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino (ime podjetja, naslov, elektronski naslov). Spletne trgovine s ponaredki vam bodo izdelek dejansko poslale, vendar to še ni zagotovilo, da ga boste tudi prejeli. Ponaredki so namreč na slovenski carini zaseženi in uničeni, v nekaterih primerih pa lahko celo plačate globo oziroma boste mora poravnati stroške uničenja. Možnosti reklamacije nimate, saj gre v veliki večini primerov za nakup pri kitajskem trgovcu, ki ni zavezan evropski potrošniški zakonodaji.
  7. Zavedati se morate, da ko enkrat nasedete dvomljivi ponudbi in nakažete denar goljufivemu trgovcu, ostane zelo malo manevrskega prostora za ukrepanje in povračilo denarja.

 

Zato je toliko bolj pomembno, da temeljito preverite spletnega trgovca in poiščete čim več informacij preden nakup opravite. Dodatne informacije in napotke za varno plačevanje s karticami na spletu lahko poiščete na spletni strani Varni na internetu.

 

Za plačevanje prek spleta priporočamo, da uporabite LONovo predplačniško kartico Activa Mastercard. Kartica ima ločen račun od vašega osebnega računa, zato imate na njej le toliko denarja, kolikor si ga sami prenakažete nanjo. Prenakazila lahko izvedete preko elektronske banke eLON ali mobilne banke mLON v le nekaj klikih.

 

Pri nakupu prek slovenskih spletnih trgovcev boste v skoraj vseh primerih potrebovali OTP čitalec. OTP čitalec je naprava, ki generira enkratno 8-mestno geslo z uporabo predplačniške kartice in PINa. Geslo se uporablja za avtentikacijo imetnika kot elektronski podpis.

 

Ostanite doma in ostanite zdravi!

 

news