fbpx Znižajte stroške potovanja po svetu | LON

Potovati po svetu brezplačno ali pa z minimalnimi stroški se sliši kot nedosegljive sanje. Pa jih vseeno lahko uresničite, če veste, kje iskati. Zbrali smo praktične načine za potovanje po svetu brezplačno ali vsaj z zelo nizkimi stroški. Možnosti so za pridobitev službe v tujini, prostovoljstvo in preživljanje časa z domačini. Nekatere zahtevajo nekaj izobrazbe ali izkušenj, vendar je večina vrat odprtih za vsakogar, ki išče dogodivščine.

 

 

 

Nekatere od teh dogodivščin bodo financirale potovanje, nekatere namestitev in nekatere vse vaše stroške. Morda celo najdeš tako, ki ti bo plačala za potovanje po vsem svetu. Različne možnosti lahko najdemo po vsem svetu. Izberite državo ali več držav in običajno lahko najdeš način, da pridete tja brezplačno. Fleksibilnost se izplača; včasih boste dobili najboljše ponudbe na zanimivih mestih, ki še niso na turističnih seznamih. Ko ste pripravljeni kreniti na pot, se lahko naučite novega jezika, ki vam bo pomagal pri potovanjih. Naučite se jezika preko brezplačnih spletnih mest za učenje jezikov ali aplikacij.

 

Varovanje hiše, domačih ljubljenčkov

Brezplačne nastanitve lahko dobite skoraj povsod po svetu z »varovanjem hiše«. Medtem, ko je lastnik stanovanja odsoten, boste v njegovem domu ostali za dogovorjeno obdobje, v katerem boste pazili na hišo in poskrbeli za nekaj splošnega vzdrževanja okrog hiše. Velikokrat ima lastnik hišnega ljubljenčka ali dva, za katere poskrbite medtem, ko je njihov lastnik odsoten. Včasih lastnik celo dodatno plača, poleg brezplačnega bivanja v njegovem domu. To vam lahko pomaga plačati življenjske stroške in morebiti celo nadaljnja potovanja. Tukaj je nekaj odličnih spletnih strani za hišne »varovanje hiš« ali po angleško »House-Sitting« ali »Pet-Sitting«, ki vam bodo pomagale najti kraj za bivanje:

Trusted Housesitters, Nomador, HouseSit Match, Mind My House.

 

Odjadrajte med delom na križarki

Poiščite službo na križarki in dobili boste brezplačno nastanitev, hrano in potovanje po vsem svetu. Če se zaposlite za polni delovni čas, boste za to prejeli še plačilo. Križarjenja imajo veliko delovnih mest, za katera iščejo zaposlene. Lahko pa se znajdete kot zabavljač, fitnes inštruktor, natakar, varuška, delavec v čistilni posadki in ali kaj drugega. Tukaj je nekaj križarjenj, ki omogočajo prijavo prek spleta: Royal CaribbeanMSC, Norwegian.

 

Prostovoljstvo na kmetiji

Živite in delajte na kmetijah po vsem svetu s WWOOF, ki povezuje kmete in pridelovalce s prostovoljci, ki si želijo delati na kmetiji za brezplačno sobo in hrano. Super ideja, da spoznate njihov način živlljena, v prostem času pa si ogledate še njihove znamenitosti. Potuješ lahko skoraj povsod, vključno z Južno Ameriko, Evropo in Azijo.

 

Au Pair – mednarodna varuška

Če imate radi otroke, lahko dobite službo v tujini kot Au Pair ali mednarodna varuška. To vam bo zagotovilo prosto sobo in hrano, plačo in v nekaterih primerih dodaten denar za potovanje. Dodeljeni  boste družini gostiteljici, tako da boste takoj dobili priložnost, da se prilagodite lokalnemu prebivalstvu. Med najpopularnejšimi državami za delo kot Au Pair so Švica, Švedska, Francija, Avstralija, Nova Zelandija, Italija, Kitajska in Španija. Najučinkovitejša spletna stran, na kateri si lahko ogledate delovna mesta in se registrirate kot Au Pair, je AuPairWorld.

 

Poišči kavč za spanje

Spoznajte nove ljudi in prenočujte v domovih lokalnih ljudi, ki jih najdete preko spletne strani Couchsurfing. Po vsem svetu popotniki odprejo svoje domove in ponujajo spanje na kavču brezplačno.  Obstajajo tudi Couchsurfing dogodki po vsem svetu, če bi raje svojega gostitelja spoznali osebno, preden se odpravite k njem.

 

Zamenjava domov

Če se strinjate z zamenjavo hiše/stanovanja, lahko svoje prenočišče dobite brezplačno. Z zamenjavo domov se dogovorite z nekom, ki živi v tujini. On lahko ostane v tvojem domu, vi pa v njihovem. Če obe stranki ponujata svoj primarni dom, bo zamenjava verjetno potekala hkrati. Če gre za sekundarni najem domov ali počitniških hiš, lahko pride do večje prilagodljivosti. HomeExchange je najbolj priljubljena spletna stran za zamenjavo hiš. Uporabo njihove storitve sicer plačate, vendar pa si lahko potem brezplačno ogledujete vso ponudbo.

 

Kjerkoli pa že ste, je super, da imate s seboj Predplačniško kartico Mastercard in vklopljeno Varnostno SMS obveščanje, ki je primerno za vse imetnike kartic, ki želijo biti obveščeni o vseh transakcijah, opravljenih s plačilno kartico. Storitev prejemanja varnostnih SMS sporočil naročniku storitve omogoča, da ob vsaki transakciji z bančno kartico prejme SMS sporočilo na svoj mobilni telefon. SMS sporočilo uporabniku sporoči, kakšna vrsta transakcije je bila opravljena (dvig gotovine, plačilo na POS terminalu), čas in lokacijo opravljene storitve ter vrednost same transakcije.

 

 

Kamorkoli se odpravite, verjamemo, da boste doživeli veliko novega in vznemirljivega. Vseeno pa bodite pri načrtovanju svojih potovanj preko omenjenih platform prevideni, saj je splet poln prevarantov. Potujte z glavo!

 

LON svetuje