fbpx Zaslužite s posredovanjem svojih strokovnih znanj | LON

Zelo verjetno je, da ste se tekom svojega poklicnega in zasebnega življenja napolnili z znanjem in spretnostmi v nekaterih področjih. Morda ste postali poznavalec upravljanja s podatki, ali pa ste svoje otroke uspešno naučili kakšnega inštrumenta.

Katerakoli je vaša spretnost, zelo verjetno je, da so na svetu ljudje, ki jo cenijo in bi se je radi priučili. Kako lahko pretvorite vaše posebno znanje v denar?

 

Izkoristite priložnosti za zaslužek

 

Zbrali smo pet načinov, ki ponujajo možnost zaslužka medtem ko svoje znanje le še nadgrajujete. Obenem gradite svoje ime in ustvarjate super vsebino za vaš življenjepis.

Pišite blog

Blog, ki je osredotočen na uporabno temo, privlači ljudi, ki jih prav tako zanima dotična tema. Ko zberete bralce, obenem zbirate možnosti za zaslužek, kot so napotitvene povezave in oglaševanje. Še bolje, popularen in kvaliteten blog vam lahko pomaga pri iskanju in menjavi službe.

 

Ustvarjanje bloga ni več težava, saj obstaja veliko spletnih platform, ki so enostavne in uporabniku zelo prijazne. Dober način za začetek je izbira specifične teme, na katero se osredotočite in zanjo napišete serijo osnovnih člankov, na katere se lahko sklicujete, ko pišete članke o naprednejši tematiki.

Napišite e-knjigo

E-knjigo si lahko predstavljate kot serijo med seboj povezanih člankov (poglavij), ki skupaj natančno pokrivajo neko področje. Nekaterim je najlažje, če zberete dolgo serijo blog objav in jih predelate v smiselno celoto. Nekateri pa se takega projekta lotite samostojno.

 

E-knjigo lahko prodajate na svoji spletni strani, ali pa jo objavite na Amazonovi »Kindle trgovini« in jim prepustite prodajo knjige. Izdaja e-knjige je efektiven način za izdajo publikacije, saj vam ponuja možnost za zaslužek večjega odstotka dobička od prodaje, na drugi strani pa od vas zahteva več pozornosti in vloženega časa in truda pri oglaševanju.

Svetujte ali pa opravljajte samostojno delo

Če imate specializirane veščine, ki jih veliko podjetij ali posameznikov ceni ob malih projektih, bi lahko bilo svetovanje ali pa samostojno delo na projektih idealno za vas. To običajno od vas zahteva mešanico samo promocije in nabor kontaktov v vaši izbrani industriji ali področju.

 

V osnovi to delo privede do kratkoročnih pogodb za specifične projekte. Ko dobite projekt, je običajno plača za delo poštena. Potreben pa je tudi čas, ki ga vložite v promocijo sebe in ki je zapravljen na razgovorih za projekte, ki ne zaživijo.

Ponudite učne ure

Nekatere spretnosti in talenti so primerni za izdelavo spletnih vadnic ali pa praktična navodila. Če to opisuje vaše spretnosti, premislite o možnosti ponujanja učnih ur v lokalni skupnosti ali pa prek spleta.

 

Tudi ta možnost zahteva nekaj samo promocije za zagon. Začnete lahko tako, da delite informacijo v vašem lastnem socialnem omrežju ter oglasnih deskah lokalne skupnosti. Za lažji zagon v začetku razmislite tudi o nižjih cenah za vaših prvih nekaj učencev.

Ustvarite YouTube vadnice

Drug pristop k zaslužku z vašimi pridobljenimi znanji in spretnostmi je prek ustvarjanja YouTube vsebin. Te vsebine si lahko predstavljate kot vizualno, video različico bloga, v kateri lahko ustvarite nekaj osnovnih videov, na katere se sklicujete kasneje, ko ustvarjate zahtevnejše.

 

Prednost YouTube-a je v tem, da je oglaševanje odvisno od vas. Je pa res, da tako ustvarjanje vsebin od vas zahteva pripravo scenarija, snemanja in montažo video vsebin, kar je lahko zelo časovno potratno. Ta način je odlična izbira za vse, ki se jim zdi ustvarjanje video vsebin izredno zanimivo, imate potrpljenje za učenje te veščine, ali pa se lahko povežete z nekom, ki za vas prevzame ta del.

 

 

Zapomnite si, vaše strokovno znanje specifičnih področij je tisto, kar drugi želijo in cenijo, čeprav morda zaslužek ne bo ekvivalenten polni zaposlitvi. Če zaznate, da lahko ponudite dovolj kvalitetne vsebine, najdite kreativne načine za deljenje le-te. Ko jih najdete, se nagrade običajno ne pokažejo zgolj na vašem bančnem računu, temveč tudi v obliki izostrenih sposobnosti in kariernih priložnosti.

Srečno!

LON svetuje