fbpx Z urejenimi financami osvojita zakon! | LON

Sta zaročena, pa še ne živita skupaj? Morda pa sta se odločila za poroko po več-letnem skupnem sobivanju? Vsak par se odloči za svoj način upravljanja z denarjem. A ne glede na to, kdaj se odločita za pogovor o financah ter kakšen je vajin končni dogovor, je pomembno, da svojega finančnega stanja ne skrivata drug pred drugim in sta povsem iskrena. To je nujno za vsak pogovor o denarju ter posledično tudi ključ do zdravega razmerja.

 

 

Kako začeti pogovor o financah

Najbolje je, da o resnih finančnih temah ne govorita »spotoma«. Določita si dan in uro in se dogovorita, da se bosta pogovorila o denarju. Tako bosta oba pripravljena na pogovor.

 

Resen in iskren pogovor o denarju je zelo pomemben, zato k pogovoru pristopita mirno. Ena izmed poti do urejenih skupnih financ je, da se o njih pogovorita, preden se vselita v vajino prvo skupno stanovanje. Takrat skupaj ocenita vložek in mesečne stroške ter se dogovorita, kako se bosta spopadla s finančnimi obveznostmi.

 

Četudi s partnerjem že živita skupaj in še nista imela pravega resnega pogovora o denarju, ni nikoli prepozno!

 

O čem se pogovoriti

Na vajinem seznamu tem, o katerih morata sprejeti dogovor, se najprej znajde plača. V redko katerem zakonu partnerja zaslužita popolnoma enako, zato je pomembno, da se dogovorita, kakšen del stroškov bo nosil vsak od vaju.

 

Izredno pomemben del življenja je tudi dolg. Po poroki je vsak dolg deljen, zato bodita popolnoma iskrena o kakršnem koli dolgu, ki ga morebiti imata.

 

Vsem stroškom ob bok pa se postavi varčevanje. Koliko denarja na mesec bosta privarčevala? Dobro je imeti na varčevalnem računu vedno dovolj denarja, da lahko stroške nemoteno pokrivata 3-6 mesecev.

 

Niso vsi zakoni enaki

V nekaterih zakonih si partnerja delita vse stroške na polovico, na skupni račun vsak mesec nakazujeta enako vsoto in imata do skupnega denarja dostop oba. Poleg skupnega računa imata vsak svoj račun, na katerih ločeno razpolagata s svojim denarjem.

 

Drugi pari se odločijo za popolnoma ločene finance, spet tretji si delijo vse. Obstajajo seveda tudi druge možnosti, zato morata s partnerjem ugotoviti, kaj se vama zdi najbolj sprejemljivo.

 

Ne pozabita, ni pomembno, kako so dogovorjeni ostali, pomembno je, da se vidva počutita dobro in se oba strinjata s finančnim načrtom.

 

 

Svoje skupne finance lahko urejata še bolj preprosto z našim Družinskim paketom. Družinski paket je paket, ki ga lahko sklene vsa družina. Namesto ločenih stroškov ter nepregledenga poslovanja imate z Družinskim paketom le en mesečni strošek. Tega plača nosilec paketa, ostali pa finance urejajo zastonj. Preverita!

LON svetuje