fbpx Vodnik za izbiranje najboljših pridelkov | LON

Pomlad je blizu, zato je pravi čas za vodnik o tem, kako izbrati pridelke in vedeti, kaj je zrelo. Prav kmalu se bodo police trgovin napolnile s svežim sadjem in zelenjavo, velikokrat pa je težko ugotoviti, kaj je vredno nakupa.

 

 

SADJE

1. Povohajte. Ko je sadje zrelo, bo oddajalo močan sladek in saden vonj. Ne bojte se približati pridelku in ga povonjati.

 

2. Stisnite. Z rahlim stiskanjem sadja lahko presodite, ali je zrelo. Skoraj vsako sadje je ob zrelosti rahlo mehko, ne sme biti pa preveč mehko. Če je sadje trdo, zagotovo ni zrelo.

 

3. Stehtajte. Zaradi vsebnosti vode v sadežih je pogosto res, da je plod, ki je težji, bolj zrel. V vsaki roki podržite dva ploda iste vrste sadja ter enake velikosti in primerjajte težo. Težji zmaga.

 

4. Preverite kožo. Želite paziti na razbarvanje, razpoke ali modrice na koži vašega sadja. Enotna, živahna barva običajno kaže, da je proizvod zrel in pripravljen za uživanje.

 

5. Preverite dno posodice. Če kupujete sadje, kot so jagode, češnje ali borovnice, ki jih dobite v kartonski ali plastični embalaži, se prepričajte, da preverite dno košarice in se prepričajte, da sadje ni gnilo ali pa suho.

 

ZELENJAVA

1. Preverite liste. Svetli, živahni zeleni listi so dober pokazatelj, da je zelenjava sveža. Sveži listi, sveži izdelki. Najboljša zelenjava za preverjanje listov: korenje, pesa, redkev in solata.

 

2. Preverite barvo. Tako kot pri sadju je pri nakupu zelenjave optimalna enakomerna, živahna barva. Rjava lahko kaže, da je proizvod preveč zrel. Najboljša zelenjava za preverjanje barve: beluši, zelena, kumare, ohrovt, grah in paradižnik.

 

3. Preverite njegovo hrustljavost. Je koža sadja na otip trda? To je odlični kazalec, da je zelenjava sveža in zrela! Najboljša zelenjava za preverjanje hrustljavosti: zeleni fižol, lupine, paprika, solata, cvetača, brokoli, korenje, brstični ohrovt in beluši.

 

Pospešite proces zorenja

Če ste kupili nekaj pridelka, ki je rahlo zrelo, vendar ga želite čimprej pojesti, lahko pospešite zorenje. Izdelke položite v papirnato vrečko in odložite na kuhinjski pult. Ta metoda je najbolj primerna za nezrele avokade, banane, paradižnike, breskve itd.

 

Upočasnite zorenje

Težko je upočasniti proces zorenja, vendar vam bo pomagalo shranjevanje vaših izdelkov v hladilniku v ustreznem predalu ali v neprepustni posodi. To deluje za skoraj vse pridelke - jabolka, melone, avokado, koščičasto sadje in večino zelenjave.

 

Naslednjič, ko boste v trgovini z živili, upajmo, da vam bo ta priročnik pomagal pri izbiri najboljših izdelkov. Res je veliko preprostejše, kot si lahko predstavljate.

 

Če se letos spogledujete, da bi nekaj zelenjave ali sadja vzgojili tudi sami, si preberite naš članek Namigi za varčno vrtnarjenje. Tako boste lahko še privarčevali kakšen evro.

LON svetuje