fbpx V svojih 20-ih se izogni tem napakam! | LON

Živeti, kot da si brez denarja zdaj, je način, da si zagotoviš finančno varnost. Tvoja dvajseta so desetletje, ko poskušaš ugotoviti smisel življenja in se učiš iz svojih napak. Za mnoge je to obdobje, ko se prvič popolnoma samostojno soočajo s financami. Učiš se upravljati s kreditnimi karticami, plačevati račune in vstopate v delovno aktivni del prebivalstva. Kar storiš s svojim denarjem v svojih 20-ih (varčevalne in potrošne navade in morebitni dolg) se pozna in kaže tudi pozneje v življenju.

 

 

Varčevanje ni zabavno, vendar je veliko bolje, kot utapljanje v dolgu in konstantnem stresu glede financ. Če se lahko v svojih dvajsetih izogneš spodnjim napakam, si postaviš zdrave temelje za finančno varnost kasneje v življenju.

 

1. Porabiš več kot zaslužiš.

Živi v okviru svojih zmožnosti, mesec za mesec. Poraba izven finančnih okvirov ne more biti dolgoročna, saj se kmalu začnejo nabirati neporavnani računi. Nauči se biti zadovoljen/-na s tem, kar imaš. Zapravi manj, in se finančno osvobodi. Kaj hitro lahko spoznaš, da je finančna svoboda veliko boljši občutek, kot nenehno poskušati slediti drugim.

 

Kako obvladati svoje finance, si preberi v članku 10 pomembnih nasvetov za obvladovanje financ.

 

2. Ne slediš svojemu denarju.

Sledenje denarju ti da večjo zavest o navadah zapravljanja in o tem, kaj dejansko počneš s svojim denarjem. Morda misliš, da si varčen/-na, in da počneš vse, da zapravljaš pametno in marsikaj prihraniš. Ko se soočiš s podrobnostmi, lahko hitro ugotoviš, da si vsakodnevne kavice, dragih kosil in ostalih razvad ne moreš privoščiti.

 

3. Ne postaviš si finančnih ciljev.

Gradnja premoženja in finančna varnost se ne zgodi čez noč - potreben je čas in trud. Postavitev finančnih ciljev ti pomaga določiti parametre svojega proračuna in ti omogoči, da se osredotočiš na cilje. Če želiš odplačati dolg, kupiti nov računalnik, privarčevati za avto ali pa varčevati denar za upokojitev, se moraš usesti in si realno ogledati, kako priti do zastavljenega cilja.

 

4. Živiš brez fonda za nujne primere.

Nepričakovane spremembe se lahko zgodijo vsakomur, v kateri koli starosti. Te nepredvidene spremembe so lahko karkoli, od izgube službe do težav z avtomobilom. Fond za nujne primere te lahko zaščiti pred dolgovi in ti zagotavlja mir, medtem ko se soočaš s stresnimi situacijami. Mnogi finančni strokovnjaki predlagajo prihranek v višini tri-mesečne plače in po možnosti več. V svoj proračun vključite svoj nujni fond, dokler ni v celoti financiran, potem pa se ga ne dotikaj, če ne gre za dejansko potrebo.

 

5. Kupiš nov avto.

Končno si dobil/-a prvo službo z lepo plačo. Prva stvar na seznamu mnogih mladih je kupiti novo vozilo. Ne delaj tega! Namenjanje veliko denarja ali najem kredita/leasinga za šik avto je izguba denarja. Vrednost avtomobila se bo hitro zmanjšala. Namesto tega vloži ta denar v izobraževanje, prihranke ali pa denar nameni varčevanju za svojo upokojitev.

 

Če pa se nakupu avtomobila ne moreš izogniti, preberi naš članek Izognite se napakam ob nakupu avtomobila.

LON svetuje