fbpx Spomladansko čiščenje v budžetu | LON

Ob načrtovanju stroškov se redko spomnimo, da bi v budžet dodali stroške čiščenja. Vsa sredstva za čiščenje, čistila in ostali pripomočki pa se ravno tako lahko seštejejo v precej visok znesek, če nismo previdni. Če imate nizek (ali neobstoječ) budžet za čiščenje, vendar želite imeti vedno urejen, svež dom, upoštevajte spodnje ideje.

 

Načrtujte zalogo

Če imate slabo navado, da čistila kupujete v tisti trgovini, kjer se slučajno spomnite, da jih potrebujete, boste morda plačali več, kot bi lahko z malce razmisleka. Če načrtujete, kje kupovati živila na podlagi cenovnih razlik, razmislite o enaki taktiki za nakup čistil in pripomočkov za čiščenje.

Kupite kakovostne pripomočke

Pri varčevanju se nam velikokrat intuitivno zdi najbolj smiselno, da kupimo najcenejše pripomočke. To ni vedno najbolj smiselno. V nekaterih primerih se splača investirati v pripomočke višje kvalitete, ki bodo dlje uporabna. S pogosto menjavo sicer cenovno ugodnih pripomočkov velikokrat na dolgi rok zapravimo več denarja.

Naučite se popraviti in očistiti pripomočke

Z istim namenom kot pri prejšnji točki se naučite tudi, kako opraviti preprosta popravila vašega sesalnika. Nesmiselno je namreč zavreči še popolnoma odlično orodje, zaradi manjše napake. Obstajajo YouTube videoposnetki, s katerimi si lahko pomagate pri popravilu raznolikih pripomočkov. Prav tako sistematično čistite vaše pripomočke za čiščenje. Ne očistijo se sami. Pravzaprav je prav nasprotno, postajajo vedno bolj umazani. Redno jih čistite in tako podaljšajte njihov »rok uporabe«.

Ne uporabite toliko čistila

Če se poslužujete taktike zlivanja čistila na površino in se takoj lotite brisanja, porabite več čistila, kot bi ga lahko. Površino, ki jo čistite, za nekaj časa namočite z manjšo količino čistilnega sredstva, ali pa čistilo nanesite na krpo ter dobro podrgnite. To storite preden kupite dražje in »efektivnejše« čistilo ter zapravite še dodatna denarna sredstva.

Reciklirajte stara oblačila v krpe

Preden zavržete stara oblačila, razmislite o ponovni uporabi. Če so obleke že tako uničene, da jih ne morete podariti v dobrodelne namene, jih preglejte in tiste iz primernih materialov uporabite kot krpe. Tako se izognete nakupu novih papirnatih brisač ali pa drugih krp.

Izdelajte svoja čistila

Veliko denarja lahko prihranite, če ne kupujete čistil priznanih blagovnih znamk. Prav lahko je izdelati svoja čistila iz sestavin, ki jih imate že tako ali tako verjetno doma. Ne samo, da boste prihranili veliko denarja, tudi vaš dom bo bolj zdrav, vaše čiščenje pa bolj ekološko. Marsikaj se da očistiti z uporabo preprostih sestavin, kot sta soda bikarbona in alkoholni kis. Z dodatki eteričnih olj pa vaš dom še dodatno nadišavite.

Ne dovolite, da postane zelo umazano

Nedvomno je to najbolj nepriljubljena postavka na tem seznamu, vendar je to najboljši način, da prihranite nekaj denarja za čiščenje. Tako ne porabite ogromno časa in velike količine čistil ,ko se končno lotite velikega nereda. Z vsakodnevnim čiščenjem in urejanjem doma boste lahko dolgoročno porabili manj čistil.

Ne dvomimo, da boste z uporabo teh praktičnih nasvetov uspeli privarčevati kak evro ali dva. Predlagamo, da privarčevani denar spravite na varčevalni račun in tako vztrajno višate vaše prihranke.

LON svetuje