fbpx Sovražniki dobrih potrošniških navad | LON

Zelo enostavno je imeti dobre potrošne navade, če sedite v udobnem stolu v dnevni sobi in berete knjigo iz knjižnice. Zelo enostavno je imeti dobre potrošne navade, če ste sredi pohoda sredi ničesar. Prav tako, če preživite dan na vrtu.

 

 

Problem je, da nas naša življenja ne vodijo vedno v take situacije. Nismo vedno v situaciji, ko smo brez vplivov, ki bi nas lahko potisnili od dobrih odločitev o porabi. Pravzaprav je veliko sodobnega življenja polno stvari, ki nas nagibajo k slabim potrošnim navadam in stran od dobrih finančnih praks.

 

Preverite, katere so tiste stvari, ki nam povzročajo preglavice in kako jih zmanjšati v svojem življenju.

 

Razprodaje

Tistega, česar ne potrebujete, a je super znižano, še vedno ne potrebujete. Če nečesa ne potrebujete ali si močno želite (in želja v vas tli že nekaj časa ter ste o njej skrbno razmislili, namesto, da se zanašate zgolj na impulze), potem je poraba denarja za to stvar izguba vašega denarja, ne glede na to, kako super popust je.

 

Razprodaje obstajajo zato, da vas prepričajo v nakup stvari, ki jih ne potrebujete. Veliki popusti, prepričajo, da je izdelek resnično ugoden - in morda je to le v smislu cene res. Če pa izdelka ne potrebujete in ga ne boste uporabljali, je bolje, če je denar na vašem bančnem računu in ne v žepih prodajalca.

 

Veliko boljša strategija je, da sami vzdržujete sezname stvari, ki jih potrebujete, in stvari, ki jih resnično želite. Potem si oglejte razprodajo, vendar kupite samo tiste izdelke, ki se dejansko ujemajo z vašimi seznami. Vse ostalo je v bistvu zapravljanje vašega denarja.

 

Nakupovanje brez seznama

Ni dobro, da kupujete brez namena, da bi kupili nekaj, kar resnično potrebujete ali želite. Za stvari, kot so hrana ali osnovni gospodinjski pripomočki, se lahko zagotovo sprehodite v trgovino z namenom, da kupite nekaj, kar potrebujete ali resnično želite, in ugotovite, da v košarico kupite veliko stvari, ki jih niste nameravali kupiti. Ne pozabite, da so trgovine zelo dobre v tem, da vas prepričajo, da kupite stvari - to je tisto, za kar so namenjene.

 

Tukaj je preprosta rešitev: vsakič, ko nakupujete, ustvarite seznam in ga držite, ko ste v trgovini. Ne samo, da vam odločitve za nakupovanje zunaj trgovine pomagajo pri ohranjanju dobrih navad pri porabi, ta seznamu vam daje tudi nekaj, na kar se lahko osredotočite, ko ste v trgovini. Svoj seznam lahko pogledate, ko razmišljate, kaj boste iskali naprej, namesto da bi hodili po trgovini in tako opazili nepotrebne »super ponudbe«.

 

Kratkoročno razmišljanje

Ljudje smo zasnovani tako, da kratkoročno razmišljamo o stvareh. To pomeni, da precenjujemo kratkoročno korist nakupa in podcenjujemo dolgoročne koristi in posledice nakupa.

 

Očitno je, da je takšno razmišljanje drago in zato ljudje pogosto dobijo občutek, da ne vedo, kam gre njihov denar. Če kupujete stvari po občutku in nato hitro pozabite na njih (ker so povsem pozabljive), lahko hitro izgubite občutek, kaj se dogaja z vašim denarjem.

 

Kako lahko to ustavite? Vsakič, ko mislite porabiti denar, se ustavite in razmislite, kaj boste o tem nakupu mislili čez pet let. Se ga boste sploh spomnili? Boste žalostni, da ste ta denar zapravili za nekaj tako nepomembnega? Ta trik hitro loči pomembne in vredne nakupe od tistih, ki jih je mogoče pozabiti, in močno odvrača od nepotrebnih stroškov.

 

Programi z veliko umestitvijo izdelkov

Komercialna umestitev izdelkov - kjer je določen izdelek postavljen v sceno v dramskem ali komičnem programu, ki nima ničesar skupnega s produktom, samo zato, da bi se nekoliko bolj subtilno zdrsnil v vašo zavest, je neverjetno prodoren na televiziji in na Youtubu. Ko ga začnete gledati, ga vidite povsod. V ozadju številnih prizorov obstajajo izdelki blagovne znamke in se pogosto pojavljajo na različne načine, ne da bi bili preveč vsiljivi.

 

Rešitev za to je preprosta: glejte manj televizije. Bodite resnično selektivni glede tega, kaj gledate in se zavedate promocijskega prikazovanja izdelkov. Ko se tega ne zavedate, je to še posebej učinkovito.

 

Več nasvetov, kako brzdati slabe navade, preberite tudi TU.

 

Sodobni svet si želi, da bi nepremišljeno zapravljali in ne varčevali za prihodnost. Medtem ko ni popolne rešitve za pobeg vsega, razen pobega v gorsko kočo, ki je popolnoma odrezana od sveta, se lahko zavedate tistih sovražnikov dobrega finančnega vedenja in se lahko z njimi borite. Najmočnejše orodje, ki ga imate, je vaša pozornost in čas - uporabite ga bolj pametno in boste odvrnili veliko skušnjav.

 

Srečno!

LON svetuje