fbpx Sledite našim nasvetom in prihranite v vašem gospodinjstvu! | LON

Ste se tudi vi v zadnjem času vprašali, kam izpuhti vaš denar? Verjemite, niste edini. Uhajanje denarja iz vaše denarnice lahko zmanjšate na več načinov. Delno lahko svoje mesečne odhodke okrnite tudi s pametno potrošnjo v gospodinjstvu. Preberite naše nasvete, prihranke pa vsak mesec shranjujte na ločenem bančnem računu. V kolikor je za vašo finančno situacijo to smiselno, lahko s prihranki tudi sklenete depozit.

Kakšni so torej naši nasveti za prihranek? Berite naprej!

 

 

Domača priprava

Je domača priprava kruha, testenin, detergenta, mila in podobnega resnično cenejša od kupljenih različic? Cena doma pripravljenih izdelkov je lahko zelo podobna ceni izdelkov najnižjega cenovnega ranga, a za ta denar dobimo visoko kvaliteten izdelek. Nekateri doma pripravljeni izdelki so izrazito cenejši, priprava nekaterih pa je finančno obsežnejša.

 

Največji problem, s katerim se srečamo ob želji pripravljanja domačih izdelkov, je običajno pomanjkanje časa. Na tem mestu se morate odločiti, ali vam ustreza tak način preživljanja svojega časa.

S pripravo česa lahko največ prihranite?

Zmagovalec je zagotovo kruh. Kruh lahko pripravite enkrat tedensko (recimo v soboto dopoldne, za pomagače pa izkoristite morebitne otroke ali vnučke), brez težav pa zdrži za cel teden. Če imate kuhinjskega robota, je gnetenje še olajšano, za pripravo pa sploh nimate več izgovorov.

 

Lahko spečete dva hlebčka ter enega še rahlo toplega shranite v skrinjo. Ko ga sredi tedna odtajate, je kot svež. Domača priprava kruha je cenovno primerljiva z najcenejšim hlebom kruha, vendar pa dobimo kruh višje kakovosti. Marsikdo je tudi mnenja, da »ga ni čez domač kruh«. Z domačo peko kruha lahko tudi zmanjšate število obiskov trgovine in posledičnih impulzivnih nakupov.

 

Razmislite tudi o domači pripravi testenin, gospodinjskih čistil, detergenta in mehčalca za pranje perila.

 

Domača vzgoja

Imate vrt, balkon ali pa okenske police? Potem nimate izgovorov za domačo vzgojo zelišč in zelenjave!

 

Večkrat v trgovini kupujete peteršilj, baziliko, iščete meto, ter se sprašujete, zakaj zapravite toliko za solato in paradižnik? Potem pa vam po možnosti še katera izmed zelenjave v hladilniku začne plesneti ali gniti, ker je niste utegnili uporabiti? Mnogo lažje, predvsem pa ceneje je, da kupite sadike ali semena, nekaj cvetličnih korit in zemljo. V večjih trgovinah lahko kupite zelišča že v lončku in se vam s sejanjem sploh ni potrebno ukvarjati. Začetna cena ni primerljiva s prihrankom, ki ga na tak način ustvarimo. Naše sadike samo redno zalivamo, jim ponudimo mesto z dovolj sonca in celo poletje (morda pa celo jesen) lahko uživamo v izvrstnih pridelkih. Tako si lahko tudi zagotovimo, da na pridelkih niso uporabljeni pesticidi in podobno.

Katere rastline so primerne za domačo vzgojo?

V kolikor imate vrt, nimate omejitev. Premislite, katere zelenjave največ pojeste ter posadite širok nabor sort.

 

Če pa živite v stanovanju in imate na voljo balkon in/ali okenske police, bodo primerne vse vrste zelišč kot so bazilika, timijan, origano, rožmarin, žajbelj, peteršilj, meta in melisa, solata, paradižnik (na balkonu si lahko privoščite večje sorte, za okensko polico pa so primernejši češnjevi paradižniki, da se ne prevrne s police), brokoli, korenje, šparglji in podobno. V lončku lahko zelo lepo uspevajo tudi jagode.

 

Nakupujte pametno

Obisku trgovin smo se posvetili v kar nekaj naših člankih, a je res pomembno, kako nakupujete, saj lahko hitro zapravite mnogo več denarja, kot je potrebno.

 

Hiter nasvet je, da preverite cene v različnih trgovinah, spremljajte akcije, sestavite tedenski jedilnik in na podlagi tega sestavite nakupovalni listek. Odpravite se v trgovino in – najpomembneje – se držite seznama.

 

Več naših nasvetov preberite v članku Prihrani pri hrani.

 

Na naši spletni strani LON svetuje preverite naše nasvete za različna področja, več nasvetov za prihranek v gospodinjstvu pa preberite tudi v našem članku Kako upravljati družinske finance.

 

 

Ne pozabite: ni vse v denarju. Največje veselje mnogokrat prinesejo skromne stvari.

LON svetuje