fbpx Skriti stroški dela od doma | LON

Delo od doma je bolj priljubljeno kot kadarkoli prej, vendar obstajajo skriti stroški, ki lahko morebiti škodijo vašemu zaslužku. V našem članku si preberite, na kaj morate biti pozorni.

 

 

Delo od doma v pižami ni več fantazija, kot je bila nekoč. Sploh v zadnjem obdobju je večina ljudi zaradi epidemije doživela takšno spremembo delovnega okolja. Mnogim se je zgodilo, da so podjetja začela razmišljati v smeri dela od doma za polni delovni čas, sploh če vrsta dela to omogoča. Mogoče ste v tem obdobju našli dejavnost, ki jo lahko opravljate zraven rednega dela in tako poskrbite še za dodaten zaslužek. Zavedati se morate, da lahko ta premik prinese nekaj nepredvidenih finančnih in strokovnih stroškov. Preverite!

 

 

Stroški, ki jih v službeni pisarni nimate.

Delo od doma lahko ugodno vpliva na vaš bančni račun, ko gre za stroške prevoza, oblačila in obroke, vendar vodenje podjetja od doma zahteva nekaj vložka in začetnih stroškov. Nadgraditi in vzdrževati morate strojno in programsko opremo računalnika ter vse tiskalnike, monitorje, modeme ali druge zunanje naprave, če so to stvari, ki jih potrebujete za delo. Morda boste morali mesečno nameniti več denarja za hitrejši internet, da boste lahko nemoteno dostopali do datotek in komunicirali preko video konferenc ter zagotavljali nemoteno delo. Morda bi bila tudi dobra ideja, da nekaj denarja namenite tehnični podpori za vzdrževanje sistemov in delovanje, saj lahko vsak izpad povzroči izgubo prihodka. Prav tako boste morali imeti ustrezen delovni prostor, ki lahko pomeni vlaganje v pisarniško pohištvo, kot so pisalna miza, udoben stol in pisarniške omare. Vendar se lahko tudi doma hitro znajdete in si uredite prostor čisto po vašem okusu, kar v pisarni podjetja ne bi mogli. Če niste v pisarni podjetja, prav tako ne boste imeli dostopa do pisarniškega materiala. To pomeni, da vam bodo svinčniki, papir, sponke za papir, spenjači in samolepilni listki dodatno obremenili mesečni proračun.

 

 

Povečanje zavarovalnih stroškov.

Glede na vrsto dela, ki ga opravljate od doma, se boste morda morali pogovoriti z vašim zavarovalnim agentom, da ugotovite, ali bo to vplivalo na zavarovanje vašega stanovanja, če boste dodatno dejavnost opravljali od doma. Standardni pogoji zavarovanja stanovanja lahko izključijo ali imajo vrzeli za lastnino pravne osebe in kritje odgovornosti. Druga možnost pa je uporaba co-working prostorov, ki jih uporablja vedno več ljudi. Nekaj takih prostorov je: Kovačnica, Poligon, Lokomotiva, Razvojni center Novo mesto, ostale večje co-working prostore pa lahko najdete na tej povezavi.

 

 

Dodatni bančni stroški.

Te stroške boste imeli le v primeru, če se odločite odpreti svojo dejavnost (s.p. ali popoldanski s.p.). Zato boste morali imeti poseben poslovni bančni račun in tukaj vam lahko pomagamo mi. Vsem samostojnim podjetnikom nudimo Podjetniški paket, kjer so zdužene vse bančne storitve, ki jih potrebujete. V veliko pomoč vam bo elektronska eLON ali mobilna mLON banka za podjetnike, kjer boste z nekaj "dotiki" pregledali vaše stanje, plačali račune ali izvedli prenakazila. Dobili boste poslovno kartico Maestro, zaprosite pa lahko tudi za poslovno kartico Mastercard, ki je kartica z odloženim plačilom. Skratka, čisto vse kar potrebujete na svoji podjetniški poti lahko enostavno, hitro in ugodno uredite pri nas.

 

 

Tanka ločnica med delom in domačim življenjem.

Prilagodljiv urnik dela je privlačen vidik dela od doma, toda delo v domači pisarni velikokrat zahteva več discipline kot delo v pisarni. Če si ne nastavite jasnega začetnega in končnega časa, boste morda delali dlje kot v pisarni. Ker ni fizične ločitve, se lahko vaše delovno življenje in domače življenje združita. Zato bodite zelo organizirani. Vsako jutro si določite urnik dela in pripravite seznam nalog, ki jih morate dokončati v dnevu. Za večje projekte, ki od vas zahtevajo več časa, si postavite okviren rok. Lahko si pomagate z aplikacijami, ki vam pomagajo pri organizaciji. Nekaj zares odličnih je: Evernote, Any.do, Trello. Motnje v domačem okolju lahko povzročijo, da ste manj produktivni, roki pa vas lahko oddaljijo od družine. To lahko privede do porabe več delovnega časa za dokončanje nalog, s tem pa tudi znižanja zaslužka na uro. Lahko pa tudi, da ste v domačem okolju bolj produktivni in naredite več stvari, kot bi jih v službeni pisarni. Definitvno sami veste, kaj je najboljša izbira za vas. Kako dosežete zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem pa preberte v našem članku.

 

 

Načini za izravnavo skritih stroškov.

Čeprav obstaja veliko skritih stroškov, povezanih z domačo pisarno, obstaja tudi veliko priložnosti za varčevanje. Veliko stroškov, povezanih z domačo pisarno, se odbije od davkov, od nakupov, povezanih s poslovnimi dejavnostmi, do zavarovalnih premij. Sodelujte z davčnim strokovnjakom, da zagotovite, da uveljavljate vse upravičene davčne olajšave. Delo od doma lahko pomeni, da niste »privezani« na eno mesto. Zaradi občutnih prihrankov pri osnovnih stroških se zlahka preselite na cenejši del države ali pa celo sveta. Če se preselite na območje z nižjimi stroški življenja, lahko povečate plačilo za kredit in znižate račune z nižjimi stroški nastanitve. Nižji življenjski stroški lahko pomenijo tudi nižje stroške dela, z nižjimi stroški vzdrževanja infrastrukture na domu in nižjih stroškov zavarovanja. Pretehtajte, kaj je za vas najbolj primerno in v kakšni situaciji najbolje funkcionirate in je za vas realna.

 

 

Da boste čim več časa lahko namenili svojemu podjetju in svojim najbližjim, nas kontaktirajte za super ponudbo naših bančnih storitev. Naši bančniki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri pravega bančnega paketa ali zgolj le finančnega nasveta pri poslu.

Odpreti želim Podjetniški paket!

Posvetujte se z nami in uredili vam bomo najbolj prijazno rešitev za vaše cilje.
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema sestanka:
E-pošta:
Opombe:
S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

LON svetuje