fbpx Sestavite finančne zaobljube | LON

Če ste kot večina ljudi, ste si zadali kakšen novoleten cilj. Ni še prepozno, da na seznam dodate še finančne zaobljube. Morda želite poslovati z manj papirja, varčevati za upokojitev, ali pa zmanjšati dolgove.

 

Vsekakor pa sta zaobljuba in dejansko doseči zadane cilje dve različni stvari. Navade, ki jih ustvarite, vam pomagajo premostiti razliko in doseči načrte. Ko vam zmanjka moči ter motivacije, sledite tem nasvetom in ostanite zvesti svojim zaobljubam.

 

 

Zastavite si denarni cilj

Slišali ste, da bi morali imeti finančne cilje, da usmerite svoje finančno vedenje. Pogosto si ne zadamo ciljev, ker se zdi preveč zapleteno ali ne vemo, kaj postaviti na prvo mesto. Ali pa se vam zdi nesmiselno, ker ste si v preteklosti že zadali finančne cilje, vendar niso pomagali.

 

Letos poskusite drugačen, poenostavljen pristop z določitvijo motivacijske fraze. To je beseda ali kratka besedna zveza, ki daje smer celotnemu finančnemu življenju in postane tema, o kateri razmišljate. Motivacijske fraze lahko obdržite za vedno, ali pa jih posodobite iz leta v leto.

 

Če ste na primer zaskrbljeni, da ne boste prihranili dovolj za upokojitev, bi lahko bila vaš motivacijska fraza "prihodnje potrebe". Je vaše spletno nakupovanje ušlo nadzoru? Poskusite "nakupuj premišljeno".  "Nakup doma" bi lahko bila vaša finančna fraza, če je vaša prednostna skrb varčevanje za nakup nepremičnine.

 

Razumevanje vašega resničnega finančnega cilja je pomembno, saj polni vašo finančno moč. Ni prave ali napačne prioritete. Izberite nekaj, česar si resnično želite.

 

Uporabite avtomatizacijo.

Ne glede na to, ali želite prihraniti denar za plačilo hiše, vzpostaviti sklad za nujne primere ali pa si privoščiti počitnice na plaži, si zagotovite čim bolj udobno doseganje finančnega cilja. Avtomatizacija dodaja vgrajeno disciplino v vaše finančno življenje in zmanjša verjetnost, da boste pozabili na svoj cilj ali porabili denar za stvari, ki jih ne potrebujete.

 

Predlagamo, da si nastavite samodejen prenos sredstev iz osebnega na varčevalni račun. Avtomatski prenos sredstev naj bo mesečen in v obsegu, ki si ga lahko privoščite.

 

Brez razmišljanja o varčevanju se vsaj malo izognete stresu, ki ga povzroči upravljanje denarja. Čez nekaj časa verjetno niti ne boste pogrešali denarja, ki ga polagate na varčevalni račun. Preberite še nasvete, kako prihranite z majhnimi spremembami.

 

Dajte si izziv.

Če je nadzorovanje vašega zapravljanja boj, se zavedajte, kako vas zadržuje pri doseganju svojega finančnega cilja. Zmanjšanje nepotrebnih stroškov je ključnega pomena za življenje, ki sig a lahko privoščite, poleg tega pa ustvarjate sredstva za uresničitev vaših sanj.

 

Izzivajte se tako, da se aktivno uprete stroškom, ki so najbolj mamljivi.

 

Na primer, lahko si postavite naslednje cilje:

  • Kuhajte doma vsak dan en mesec, namesto da bi jedli v restavraciji.
  • 60 dni ne kupujte novih oblačil.
  • Izogibajte se nakupovanju kot nadomestku zabave.
  • Odjavite se iz vseh maloprodajnih novičnikov, ki pošiljajo ponudbe, katerim se ne morete upreti.
  • Počakajte vsaj 24 ur, preden kupite kaj dražjega od vnaprej določenega zneska (npr. 50 €).

 

Preberite tudi članek, s kakšnimi 30-dnevnimi izzivi si lahko izboljšate svoje finance.

 

Spremenite svoje okolje.

Če želite spremeniti svoje navade, poskusite spremeniti svoje okolje. Včasih je ostati motiviran tako preprosto, kot se pogosto opominjati na finančne cilje s finančnimi frazami.

 

Ustvarite vidne sprožilce, ki vas pozivajo, da razmislite o tem, kaj želite doseči vsak dan. Postavite si opomnike v vašem domu, delovnem mestu, avtomobilu in drugih strateških krajih, ki se jih ne morete izogniti. Ko ti opomniki dobijo svojo pozornost, ustvarjajo navdih in spodbujajo dobre navade.

 

Na primer, na bančne kartice lahko prilepite nalepko, na katero napišete svoje cilje. Nalepke razporedite na več lokacijah. Izkoristite kopalniško ogledalo, hladilnik ali pa armaturno ploščo vašega avtomobila. Lahko si celo vaše cilje zapišete, fotografirate in nastavite kot ohranjevalnik zaslona na vašem računalniku in mobilnih napravah.

 

Pridobite podporo.

V procesu varčevanja lahko ugotovite, da je lažje uresničiti svoj denarni cilj s partnerjem ali skupino, kot pa delati na njem sam. Razmislite o tem, da prosite bližnjega prijatelja, sostanovalca ali zakonca, da vam pomaga pri sledenju svojim ciljem.

 

Dogovorite se lahko za vzajemno pomoč pri doseganju finančnih ciljev. Vzpostavite sistem za redno preverjanje, in si zaupajte svoje nove izzive in napredek in si zagotovite lažjo pot do cilja.

 

Ko začnete opažati finančni napredek, se zgodi nekaj čudežnega. Postanete navdušeni nad tem, da imate na računu vedno več denarja. Védenje, da imate samokontrolo in disciplino za doseganje svojega finančnega cilja, daje energijo, da premagate izzive in popolnoma spremenite svoje finančno življenje.

LON svetuje