fbpx S šestimi navadami do finančnega uspeha | LON

Razlika med finančnim napredovanjem in finančnim zaostankom so običajno majhna dejanja, ki jih ponavljate. Če si želite večjega finančnega uspeha v letu 2019, poskusite ponotranjiti teh šest navad.

 

Bodite pozorni na znake kraje identitete.

Prevaranti uporabljajo moč tehnologije za krajo informacij in denarja. Ključni podatki, ki jih internetni kriminalci želijo, vključujejo:

  • Rojstni datum
  • EMŠO številka
  • Številka osebne izkaznice ali potnega lista
  • Številke kreditnih kartic
  • Številke bančnih računov

 

Lahko pa se zavarujemo z nekaterimi osnovnimi navadami. Ena je, da teh informacij nikoli ne delite z nobeno osebo ali podjetjem, ki mu ne zaupate povsem, ali ga ne potrebuje nujno.

 

Če občutljive podatke zapišete ali shranite, se prepričajte, da so digitalno zaščiteni ali shranjeni v zaklenjeni omarici. Prav tako se navadite, da raztrgate papirno pošto, preden jo odvržete.

 

Nikoli ne obiskujte spletne banke ali mobilne bančne aplikacije ter ostalih finančnih računov ali zaupnih dokumentov, ko ste povezani z javno, nezavarovano brezžično povezavo (na primer v kavarni ali na letališču).

 

Avtomatizirajte svoje finančne cilje.

Zelo hitro se lahko navzamemo slabih navad in izgubimo pregled nad svojimi finančnimi cilji. Trik za premagovanje samouničujočega finančnega vedenja je, da te dobre navade avtomatizirate:

  • Uporabite neposredno nakazilo. V kolikor dobite povračilo dohodnine, nagrado ali pa del plačila, ga nakažite na varčevalni račun. To je najboljše mesto za varčevanje za kratkoročne cilje, kot so sklad za nujne primere, varčevanje za nakup stanovanja ali pa za počitnice.
  • Nastavite ponavljajoče se prenose. Avtomatizirajte prenose z vašega bančnega računa, da boste vsak mesec prispevali na svoj varčevalni račun. Avtomatski prenos si uredite takoj po prejemu plače in si tako zagotovite, da denarja ne boste zapravili za nepomembne stvari.

 

Prej začnete varčevati in vlagati, večjo finančno varnost boste imeli vi in vaša družina. Nikoli niste premladi, da bi začeli načrtovati svojo prihodnost.

 

Previdno spremljajte porabo.

Če ste finančno na tesnem ali želite doseči bolj zahtevne finančne cilje v letošnjem letu, spremljajte svoje navade in prihodke. Ne morete spremeniti tistega, česar ne merite.

 

Razmislite o uporabi mobilne aplikacije, kot je na primer Toshl, ali pa si prihodke in izdatke zapisujte v Excel ali pa zvezek. Ni pomembno, kako sledite svojim navadam, temveč da jim.

 

Uporabite zvijače, da se izognete impulzivnim nakupom.

Prekomerno zapravljanje je pogosta ovira za doseganje finančnih ciljev. Bolj ko se predate nepredvidenim ali pretiranim nakupom, bolj so lahko škodljivi za vaše finančno stanje.

 

Namesto, da se predajate impulzom, upoštevajte naše nasvete in preberite članek z nasveti za obvladovanje kompulzivnega nakupovanja.

 

Zaščitite svojo zmožnost zaslužka.

Vaša finančna blaginja je odvisna od vaše sposobnosti zaslužka. Medtem ko je zmanjšanje nepotrebnih stroškov pomembno, obstaja omejitev zneska, ki ga lahko zmanjšate. Znesek, ki ga lahko zaslužite, pa je neomejen.

 

Izboljšate svoje delovne sposobnosti, mrežo poznanstev in poslovne priložnosti. Morda boste dobili napredovanje v istem podjetju, bolje plačano službo pri drugem delodajalcu ali ustvarili dohodek iz samozaposlitve s stranskim poslom.

 

Bodite hvaležni za to, kar že imate.

Navadite se biti hvaležni vsak dan. To vam lahko pomaga izboljšati finance, odnose in zmanjšati stres. Če ste kompulzivni nakupovalec ali se ne zmorete držati proračuna, je čas, da ponovno ocenite tisto, kar že imate.

 

Poskusite urediti svoje stvari na boljši način, tako da je enostavno videti in zapomniti, kaj imate. Včasih je razčlenjevanje ključ do ugotovitve, kaj resnično uporabljate, tako pa lahko najdete več zadovoljstva v teh izdelkih, namesto da bi kopičili več.

 

 

Morda se vam ne zdi pomembno upoštevati teh malih, vendar bodo sčasoma prispevali k vašemu večjemu finančnemu uspehu.

LON svetuje