fbpx Pripravite se na deževne finančne dni | LON

Vedno ne sije sonce in nepričakovani dogodki večkrat vplivajo na naše finance. Kaj narediti, da vpliva ni preveč ter nam nepričakovane situacije ne zamajejo tal pod nogami, preberite v spodnjih nasvetih.

 

Varčujte.

Ne čakajte, da vam konec meseca nekaj ostane in to daste na varčevanje, pač pa se odločite za redno, namensko varčevanje. Naj bo kot vsaka druga finančna obveznost. Kako privarčevati denar vsak dan, si lahko preberete v naših člankih Prihrani pri hrani, 6 izdelkov, ki jih porabimo preveč in Prihranite z majhnimi spremembami. V vseh boste našli zanimive nasvete, ki vam lahko prihranijo marsikater evro.

Za varčevanje imejte poseben račun.

Če boste denar pustili na svojem osebnem računu, ga boste porabili. To je resnica. Odprite ločen varčevalni račun za namen varčevanja. Lahko se odločite, da varčevalni račun odprete tudi na drugi banki, kar je z vidika porabe boljša možnost. Plačilno kartico, ki jo prejmete z računom, imejte doma, ne v denarnici. Svoje prihranke lahko lepo obrestujete tudi s sklenitvijo depozita.

Na račun polagajte denar z elektronsko ali mobilno banko.

Nastavite si trajnik, ki bo z vašega osebnega računa vsak mesec avtomatično prenakazal določeno vsoto denarja na varčevalni račun. V mesecih, ko vam gre dobro, lahko z uporabo elektronske ali mobilne banke enostavno na varčevalni račun prenesete večjo vsoto denarja. Z uporabo omenjenih aplikacij lahko spremljate stanje na vašem računu na vsakem koraku. Iz meseca v mesec boste presenečeni koliko se je že nabralo.

Kdaj lahko posežete v prihranke?

Obstaja pet vrst finančnih izrednih razmer. V teh razmerah smete porabiti privarčevano. Te razmere so: če izgubite službo, če potrebujete nujno zdravstveno oskrbo, če zaradi takih ali drugačnih dogodkov ostanete brez avtomobila, če imate v hiši oz. stanovanju nepričakovane stroške, če se zgodi smrt bližjih. V vseh ostalih primerih morate sami sebi zavrniti poseg v prihranke.

Varčujte, kot vam najbolj ustreza.

Lahko imate tudi več vrst prihrankov, na več bankah, za različne namene – kot vam ustreza. Okvirno pravilo je šestmesečna poraba. V kolikor je prihrankov več, priporočamo, da se odločite za vlaganje oz. drugo obliko, kjer so donosi višji.

LON svetuje