Obstaja veliko načinov, kako prihraniti na hrani. Nekateri vam bodo všeč, nekateri ne. Toda malo stvari v življenju je lepših od rednega odplačevanja dolga in doseganja vaših denarnih ciljev. Preberite nekaj nasvetov, kako prihraniti pri hrani.

 

Skuhajte od začetka

Priprava obrokov od začetka je verjetno najboljši način za doseganje prihranka pri hrani. Redno prehranjevanje v restavracijah je lahko precejšen finančen zalogaj. Cenejši domači izdelki so prav tako boljši za vas in vaše zdravje.

Generični izdelki

Včasih generični izdelki niso tako dobri, kot izdelki priznanih blagovnih znamk. Toda za stvari, kot so moka, sladkor, sol, belilo in drugi podobni izdelki, ki jih najdete v trgovini, je edina opazna razlika v ceni. Ni vam potrebno plačevati več denarja za enako kvaliteto.

Seznami

Zapišite si tisto, po kar ste prišli v trgovino in prezrite vse, česar ni na vašem seznamu. Ta sistem vam bo sigurno prihranil denar. Prihranili boste tudi čas in stroške goriva, saj vam zaradi pozabljivosti ne bo potrebno večkrat v trgovino.

Stopite na prste in sklonite se

Pametni trgovci postavljajo najbolj dobičkonosne predmete v višini oči in na končne police. Malce stopite na prste, sklonite se in poiščite izdelke, ki so cenejši.

Kuponi in kartice zvestobe

Večji trgovci ponujajo svoje kartice zvestobe, s katerimi pridobite vrsto ugodnosti v trgovinah. Pazite le, da vas vsi podeljeni kuponi ne premamijo ter še vedno pazite, kaj polagate v svojo nakupovalno košarico.

Ne kupujte lačni

Če se v trgovine podate spraznim želodcem, boste zagotovo nakupili več.

Nakupujte sami

Otroci ali pa partnerji, ki se obnašajo kot otroci, bodo večkrat vzdihovali, vam laskali ali pa na kakšen drugačen način poskusili vplivati na vaš nakup. Povzročijo lahko impulzivne nakupe, ki niso potrebni. Pustite jih doma.

Ponovno pakiranje

V manjše posodice s pokrovom prestavite majhne količine ostankov kisle smetane in drugih pokvarljivih izdelkov. Tako se pokvarijo kasneje. Piškotki, krekerji in podobno bodo tudi zdržali dlje, če bodo shranjeni v steklenih kozarcih ali podobnih embalažah.

Uporabite ostanke

Skorajda vsak obrok se konča z nekaj ostanki, ki jih ne pojemo. V zamrzovalniku vedno hranite dve posodi s pokrovom in po vsakem obroku vanju dajte zelenjavne in mesne ostanke. Te lahko potem uporabite v prihodnjih jedeh (npr. jih posujete po pici ali pa ustvarite super juho).

Počasi in z vztrajnostjo lahko svoje izdatke močno zmanjšate, prihranke pa lahko redno spremljate z uporabo elektronske ali mobilne banke.

LON svetuje