Kaj je na elektronski banki, da jo uporablja vedno več ljudi? Zakaj vsi pravijo, da je tako zelo priročna? Kakšne pluse vam lahko prinese uporaba elektronske banke na daljši rok? V nadaljevanju članka vam odgovarjamo na vsa ta vprašanja, med drugim pa tudi, zakaj se lahko elektronskega bančništva lotevajo ljudje, ki imajo za sabo malce več pomladi.

 

 

Elektronska banka je spletna aplikacija, s pomočjo katere uporabnik lahko dostopa do informacij o svojem bančnem računu. Do elektronske banke lahko uporabnik dostopa kadarkoli želi, ne glede na odpiralni čas poslovalnic banke. Poleg tega, da je uporabniku omogočen pogled v lastne bančne račune, pa lahko z njimi tudi upravlja. Možna so torej interna nakazila, plačila položnic, izvajanje eksternih nakazil, povišanje limitov, sklepanje depozitov in druge aktivnosti.

 

Skorajda vse storitve, za katere ste bili prepričani, da jih morate opraviti tekom obiska na banki, lahko sedaj opravite preko računalnika z dostopom do spleta. Tu so seveda izvzeti krediti, za katere je obisk bančne poslovalnice še vedno potreben. Poleg prihranka časa pa z uporabo elektronske banke prihranite tudi denar. Kako? Provizije za najbolj potrebno storitev – plačilo položnic – so preko elektronske banke nižje.

Na daljši rok lahko torej prihranite kar nekaj denarja, ki bi ga drugače porabili za prevoz do banke in pa plačilo višjih provizij. Poleg tega vam ni potrebno več stati v vrsti pred blagajno.

 

Najbolj pogosti pomisleki o uporabi elektronske banke in odgovori nanje

Elektronska banka je povezana na splet in s tem je ogrožena varnost mojega denarja.
Sistem elektronske banke je zasnovan z najvišjimi varnostnimi standardi, zato je vdor v ta sistem izredno težek. Spletni nepridipravi pa seveda lahko uberejo drugačno pot – preko vašega maila, računalnika … Pomembno je, da upoštevate varnostne nasvete in nikoli ne pošiljate svojega gesla preko elektronskih sporočil, ga ne hranite zapisanega na listku pred vašim računalnikom ali pa na računalniku v datoteki poimenovani »geslo«. Vsekakor je nujno, da sledite navodilom za varno uporabo elektronske banke. Ob upoštevanju vseh varnostnih napotkov je vaš denar prav toliko varen, kakor v vašem žepu. Za več varnostnih napotkov preberite naš članek.

 

Drugi bodo lahko videli moje stanje in imeli dostop do mojega računa.
To mnenje je popolnoma napačno. Dostop do vašega računa imate samo vi, to pa se zagotovi z vstopom v elektronsko banko z uporabo varnostnega gesla. Dokler sledite varnostnim priporočilom in geslo skrbno varujete, je vaš račun skrit ostalim očem.

 

Vsa ta tehnologija je zame preveč, sem prestar/a.
Ta stavek v banki slišimo kar pogosto, pa vseeno ni povsem utemeljen. Elektronsko bančništvo je osnovano na zelo enostaven in pregleden način, zato je sploh osnovna uporaba povsem enostavna. Poleg tega se v LONu bančniki potrudimo in vsaki stranki z željo po znanju uporabe ponudimo praktično pomoč. Z veseljem vam bomo pokazali, kako deluje elektronsko bančništvo in vam ponudili konkretna navodila.

 

Stara navada je železna srajca.
Zavedamo se, da je oseben stik z bančnikom dodatna prednost vsakokratnega obiska poslovalnice, a morda je čas za malce drugačen pristop. Če bomo svoje položnice in nakazila urejali od doma in bančno poslovalnico obiskali takrat, ko imamo kakšen kompleksnejši opravek (kredit, dvig večje vsote gotovine …), se nam bo bančni svetovalec lahko še bolj posvetil in dodatno svetoval. Osebni stik s stranko je izjemno pomemben, zato želimo nameniti še več časa in osebnega pristopa takrat, ko stranka to resnično potrebuje.

LON svetuje