fbpx Posojilo ne bo rešilo vaših finančnih težav ... | LON

... če ne boste odpravili teh napak.

 

Včasih se tudi najsposobnejša gospodinjstva znajdejo v finančnih težavah. Bolezen, brezposelnost, ločitev, prometna nesreča - te in druge situacije lahko hitro prizadenejo proračun. V takih časih lahko posojilo zagotovi malo prostora za dihanje, dokler ne obnovite svojih financ.

 

 

Kot smo že omenili, so denarni problemi včasih posledica smole (bolezni, izgube zaposlitve), vendar pa smo včasih sami sebi najhujši sovražniki: kupujemo preveč, prihranimo premalo, ne načrtujemo.

 

Posojilo vam ne bo pomagalo, če ne odpravite naslednjih težav.

 

1. Nimate proračuna

Najenostavnejši način do prekomerne zadolžitve je porabljanje brez razmišljanja. Ustavite se in za trenutek pomislite, kaj bi želeli, da se zgodi čez pet let: nakup doma, začetek poslovne poti, poroka, potovanje?

 

Ko ustvarite proračun, ne razdelite le svojega denarja, temveč omogočate svoje sanje. Enostaven način za to je proračun 50/30/20: Ne porabite več kot 50% svoje plače za osnovne potrebe, 30% za želje in 20% za varčevanje (vključno z načrtovanjem pokojnine in nujnim skladom). Obstaja tudi veliko proračunskih aplikacij (nekatere so celo brezplačne).

 

2. Ne sledite porabi

Če ne veste, kje so, ne morete zapreti proračunskih lukenj. En mesec sledite porabi, s pisalom in papirjem ali z aplikacijo. To nam velikokrat odpre oči.

 

Tudi tisti med nami, ki menimo, da delamo zelo dobro, bi lahko bili presenečeni zaradi kumulativnega vpliva nekaterih navad: kavica vsakič, ko plačujemo bencin, vsakodnevno nakupovanje sladkarij na avtomatu v službi, tedensko vplačevanje loterije ...

 

Vprašajte se, če bi lahko s svojim denarjem upravljali bolje. (Verjetno lahko.)

 

3. Spremljanje trendov

Samo zato, ker je sosed kupil najdražjo kosilnico, ne pomeni, da morate zamenjati svojo, povsem delujočo. Ko vaš sodelavec govori o vseh aktivnostih, v katerih sodeluje njegov otrok, vam ni treba takoj vpisati lastnih otrok v različne krožke.

 

Drugim ljudem ne smete dovoliti, da določijo vaše obleke, dekor, avtomobil ali karkoli drugega.

 

Ne pozabite: Sosedje so lahko prav visoko zadolženi. Morda so prav tako osredotočeni na vzdrževanje zunanjega izgleda.

 

4. Želite, da imajo vaši otroci stvari, ki jih vi niste imeli.

Nič ni narobe s tem! Razen, ko je.

 

Seveda želite, da so vaši otroci dobro nahranjeni, razmeroma dobro oblečeni in udobno nastanjeni. Morda jim želite dati priložnosti, ki jih sami nikoli niste imeli, kot so potovanja, visoko žepnino in veliko obšolskih dejavnosti.

 

Ampak ne dovolite, da bi ta plemeniti impulz uničil vaš proračun. Samo zato, ker si vaš otrok želi opravljati tečaj deskanja na snegu, nov pametni telefon vsako leto in lasten avto pri 18. letih, ne pomeni, da mu morate dati te stvari. Ostati brez previsokih dolgov bi morala biti prednost pred uresničevanjem vsake muhe otrok.

 

Otrok naj se za vsak tak večji izdatek potrudi; opravlja dodatne naloge v gospodinjstvu, ko pa je dovolj star pa lahko tudi s počitniškim delom.

 

Poleg tega ne delamo našim otrokom nobenih uslug, ko jim dajemo vse, kar si želijo. Nastavitev previsokih standardov lahko pomeni, da bodo imeli kasneje v življenju težave. Natančneje, ko se preselijo na svoje, si bodo želeli še naprej živeti v stilu, ki so ga navajeni - in če njihove plače tega ne omogočajo, se bodo take želje končale z dolgom.

 

5. Samodejne nadgradnje

Kaj je narobe z vašim starim pametnim telefonom ali avtomobilom ali čemerkoli drugim? Če ste napravo kupili pred kratkim in še vedno deluje, zakaj zamenjati?

 

Če dobite najnovejši telefon takoj, ko pride ven, ali trgujete z vašim vozilom vsakih nekaj let ali zamenjate kaj drugega, preden resnično potrebuje zamenjavo, se vprašajte, zakaj. Ker to počnejo sodelavci in sosedje? Ker ste si zaradi oglasov zaželeli nov avto? Ker ne veste zakaj, ampak si resnično želite?

 

Pomislite na stroške tega denarja. Potem pomislite, kako želite živeti in ali želite, da drugi ljudje sprejemajo odločitve o vašem denarju.

 

6. Nespametno nakupovanje

Če ne potrebujete ničesar, se izogibajte nakupu. Če greste v nakupovanje s prijatelji, lahko najdete nekaj, brez česar nenadoma ne morete živeti, ali pa nekaj, kar izgleda tako srčkano in bi bilo v vaši hiši tako lepo ali tako koristno v garaži.

 

Ste pa brez tega živeli povsem dobro, dokler niste videli izložbe.

 

Prav tako ne brskajte po spletnih straneh svojih najljubših trgovcev, razen če imate za to poseben razlog. Še bolje, odstranite shranjene podatke o kreditni kartici iz vseh spletnih mest, kjer ste v preteklosti kupovali.

 

 

S temi koraki preprečite previsoko potrošnjo ter zapravljanje denarja za stvari, ki si jih ne morete privoščiti. V kolikor želite privarčevati še kakšen dodaten evro, preberite tudi naše nasvete v članku Poslovite se od teh slabih denarnih navad!, ali pa se zaobljubete 10 izzivom varčnosti.

LON svetuje