fbpx Odkrijte 9 hobijev, ki si jih lahko privoščite | LON

Bistvo hobija je početi nekaj, kar vam prinaša veselje in srečo. Včasih ta sreča stane – dobesedno. Brez težav za hobi zapravimo kar visoke vsote denarja – pa naj bo za potrebščine, pripomočke, vstopnice ali pa vadnino.

 

Četudi je vaš letošnji cilj prihraniti več denarja, vam zabave ni potrebno žrtvovati. Razmislite o katerem izmed spodaj predlaganih poceni hobijev, ki bodo zadovoljili vaši radovednosti, ne da bi ogrozili vaše varčevanje. Spodnji hobiji se lahko izvajajo na vsakodnevni ali pa tedenski ravni z nizkimi mesečnimi stroški.

 

Pisanje kot hobi

Učenje novega jezika

Bodisi se želite naučiti novega jezika bodisi obuditi znanje srednješolske nemščine, obstaja več brezplačnih mobilnih aplikacij in poceni storitev, ki vam pomagajo. Duolingo, Memrise in podobne aplikacije imajo visoke ocene in razumno ceno.

Duolingo je zastonj, plačali boste le za premium uporabo, prav tako pa je tudi pri Memrise.

Barvanje

Pobarvanke za odrasle imajo bolj zapletene motive od tistih, ki ste jih imeli kot otrok. Koncept pa vendarle ostaja enak: postavite barvni svinčnik na papir in izpolnite prazne prostore. To lahko počne prav vsak, nekaj raziskav pa je celo ugotovilo, da se lahko ob barvanju zelo sprostite. Pri barvanju namreč svojo pozornost usmerimo proč od rednih življenjskih stresov. Pobarvanke najdete na v različnih cenovnih rangih, prav tako pa jih lahko najdete na brezplačnih spletnih straneh.

 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: občasno boste morali kupiti barvice in nove pobarvanke. Tiskanje pobarvank s spleta pa zahteva tiskalnik, papir in črnilo.

Prostovoljstvo

Ne glede na to, kje živite, v vaši bližina prav gotovo obstaja organizacija, ki bi ji vaša pomoč lahko koristila. Vprašajte ljudi v svoji lokalni skupnosti ali pa preiščite splet, da poiščete priložnosti za pomoč doma ali pa na drugih koncih sveta.

 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: v primeru potovanja morate običajno stroške poti kriti sami.

Računalniško programiranje

Za učenje programskih jezikov ne manjka spletnih vadnic. Spletna mesta, kot sta Skillshare in Codecademy, ponujajo brezplačne lekcije za začetnike za več programskih jezikov. Če vas zanima priročna računalniška gradnja, si oglejte Raspberry Pi. To je poceni računalnik v velikosti kreditne kartice, ki jo lahko uporabite za učenje programiranja. Obstaja veliko brezplačnih projektnih vodnikov na spletu.

 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: poleg brezplačnih izdelkov, premium različica Skillshare-a 15 evrov na mesec, Codecademy Pro pa približno 20 evrov mesečno. Nakup računalniških programskih dodatkov se lahko hitro poveča, vendar lahko hobi ohranite na dostopni ceni.

Branje

Poiščite javno knjižnico na svojem območju in uživajte v urah brezplačne zabave, medtem ko berete knjige, vodnike in drugo literaturo, ki vas zanimajo. Ne pozabite na možnost nakupa rabljenih knjig in e-knjig, če želite lastno kopijo. Obstaja več načinov za branje kot hobi: udeležite se digitalnega knjižnega kluba ali pa si kar sami postavite izziv, da vsak mesec preizkusite nov žanr.
 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: držite se knjižnice ali pa antikvariatov, da ostanete znotraj svojega proračuna. Ne pozabite vrniti izposojenih knjig in se izognite dodatnim stroškom.

Fotografija

Večina Slovencev poseduje pametne telefone, kar pomeni, da ima večina Slovencev fotoaparat. Fotografirajte svoje prijatelje, družino, hišne ljubljenčke, naravo ali karkoli drugega, kar vam pade v oči. Na Pinterestu in Instagramu lahko najdete brezplačne izzive, ki vas spodbujajo k vsakodnevnemu fotografiranju ali pa se odločite, da boste fotografirali brez dodatne motivacije in vzpodbude.

Pisanje

To je bolj kot ne najccenejši hobi, kar jih je – pišete lahko o čemer koli, v kakršnem koli obsegu. Naj bo pisanje na računalnik, pametni telefon, ali pa s peresom na papir.
 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: za pisanje boste potrebovali papir in peresa ali pa spletni blog (obstajajo tudi brezplačne različice).

Tek ali hoja

Po začetnem strošku nakupa primerne obutve so stroški teka ali hoje praktično neobstoječi. Poleg tega, da z gibanjem na prostem poskrbite za svoje zdravje, ne dvomimo v dobro počutje po rekreaciji.
 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: Ko najdete par čevljev, ki so vam všeč, bodite pozorni na isti model v prodaji, saj boste sčasoma morali zamenjati čevlje.

Kuhanje

Kuhanje je lahko drago, vendar se priprava lastne hrane uvrsti na ta seznam iz preprostega razloga: jesti morate, zato to ni odvečen strošek. Držite se receptov, ki zahtevajo malo sestavin in osnovno kuhinjsko opremo.

Recepte lahko najdete brezplačno na spletu, v knjižnicah ali v rabljenih kuharskih knjigah.
 

Stroški, ki jih je treba upoštevati: Eden največjih stroškov pri kuhanju je hrana. Metanje hrane v koš za smeti je metanje stran denarje, zato ob presežku sestavin poiščite različne možnosti za uporabo le-teh.
Veliko denarja lahko zapravite tudi z nakupovanjem zanimivih sestavin ali kuhinjskih pripomočkov. Kadar recept omenja sestavino ali pa kuhinjske pripomočke, ki jih nimate, preiščite splet za možne alternative.

 

Seveda vsak hobi lahko postane drag. Lepa stran zgoraj naštetih hobijev je, da jih lahko preizkusite po nizki ceni, preden jim namenite več časa in denarja. Poleg tega vam ni treba nikoli zapraviti več, kot ste pripravljeni – prav v tem je čar hobijev.

LON svetuje