fbpx Običajne popotniške napake in kako se jim izogniti | LON

Pri potovanju in raziskovanju neznanega je povsem običajno narediti nekaj napak. Včasih lahko te napake potovanje spremenijo v razočaranje in nepotrebno zapravljanje denarja. Naštevamo najpogostejše potovalne napake. Upajmo, da vam ti nasveti pomagajo preprečiti, da bi postali žrtev lastnih napak.

 

1. Preveč ambiciozen urnik/načrt

Namesto tega bodite fleksibilni. Ne bojte se spremeniti svojih načrtov zaradi vremena ali pomanjkanja denarja. Premislite, koliko časa potrebujete, da pridete od "A" do "B" (poleg razdalje vračunajte tudi potovalno metodo: avto, avtobus, vlak itd.). Načrtujte tudi dodaten čas za morebitne zamude in čas za počitek. Ne pozabite, da ni potrebe, da si ogledate celotno državo v enem obisku.

2. Pakiranje preveč … vsega

Namesto tega pakirajte samo tisto, kar potrebujete in veste, da boste uporabljali, ne pa, kar mislite, da boste uporabljali. Nakupite ostalo na svojem cilju (morda celo ceneje kot doma). Ko imate v celoti spakirano, preglejte vse in poskusite še malce zreducirati št. stvari v vašem kovčku.

3. Popolno zanašanje na vodnike

Namesto tega odložite vodnik in se vključite v pogovor z domačini ali pa vašimi so-popotniki. Vodniki so namenjeni podajanju dodatnih informacij o destinaciji, ne popolnem načrtovanju vašega potovanja. Dovolite si, da raziskujete in uporabljate lastno intuicijo; kamorkoli potujete, verjemite, da lokacija ponuja veliko več, kot je zapisano v katerem koli vodniku.

4. Pozabiti na proračun

Namesto tega ustvarite realističen proračun, katerega se lahko držite in omogočite nekaj prostora za dihanje, v primeru, da vas doletijo nepričakovani stroški. Proračun bi morali upoštevati kot način, kako doživeti kraj bolj ustvarjalno in bolj verodostojno, ne kot omejitev. Če potujete dlje časa, nastavite tedenske prenose iz varčevalnega računa na rednega (kot plača), tako da natančno veste, koliko lahko porabite. V našem članku Brezkrbneje na pot preberite nasvete, kako se lotiti priprave budžeta za potovanje.

5. Oditi na pot brez kopij pomembnih dokumentov

Namesto tega imejte kopijo vaših dokumentov (potnega lista, ID-jev, potovalnega zavarovanja, kreditnih kartic) vedno pri sebi, obenem pa poskrbite še za varno digitalno kopijo (če je mogoče, zaščiteno z geslom) na "tajnem" e-poštnem računu, do katerega lahko brez težav dostopate. V primeru izgube izvirnih dokumentov kopije olajšajo preverjanje istovetnosti in pospešijo postopek obnove.

6. Premamljanje tatov z bleščečimi predmeti

Namesto tega uporabljajte zdrav razum in ne izpostavljajte svojih dragocenosti. Če jih ne potrebujete, jih ne nosite. Kar se tiče DSLR kamer, prenosnih računalnikov in dragih pripomočkov, jih nosite s seboj, skrite v torbi in jih uporabite le, ko jih potrebujete.

7. Biti kulturno neobčutljiv

Namesto tega poskusite razumeti kulturo in okolico, v kateri potujete. Odprt um vam bo pomagal, da se bolje zlijete z okolico, uživate in absorbirate kulturo na bolj interaktiven način in se izognete nenamernemu žaljenju kulture.

8. Nerealna pričakovanja

Namesto tega pojdite s tokom, v primeru, da ne gre vse po načrtih. Imejte realistična pričakovanja in ne pričakujte popolnega potovanja. Še bolje, ne ustvarite popolnih pričakovanj in na destinacijo pridite s svežim in odprtim umom, ki vam bo pomagal sprejeti stvari, kot se vam zgodijo.

9. Če ste žrtev katere koli od teh napak, ne bodite razočarani.

Še naprej uživajte v svojem potepanju in ga uporabite kot učno izkušnjo. Hej, večino teh napak smo naredili skorajda vsi, ampak so nam pomagale rasti in se učiti.

 

Preberite še naš članek Na počitnice brez skrbi, kjer ponujamo nasvete, kako urediti svoje finance, da boste na potovanju karseda mirni.

LON svetuje