fbpx Načrtovanje financ med študijem | LON

Vedno pride prav vsak evro, v študijskih letih pa še posebno. Kako v času, ko nimamo nujno rednih prihodkov načrtovati svoje finance ter omejiti stroške, si preberite v nadaljevanju članka.

 

Preglej omare in domače »zaloge«

Varčevanje in zmanjšanje stroškov se lahko začne že pred začetkom študijskega leta in to kar v domačem stanovanju. Ne dvomimo, da se v temnih globinah tvojih predalov in omar skrivajo predmeti, ki ti letos lahko prihranijo kakšen evro. Če pobrskaš po spominu, si sigurno v preteklih letih spravil/a kakšen še neuporabljen zvezek, blok, kemične in navadne svinčnike ali pa liste papirja za v mapo, nato pa popolnoma pozabil/a nanje. Čas je, da jih privlečeš na plano ter končno uporabiš. Zakaj ne bi zmanjšal/a stroškov in obenem sprostil/a tako dragocenega prostora v svojih omarah?

 

 

V lov za novimi zvezki, mapami ter ostalimi pripomočki se podaj po »znižanjih«

Vsi vemo, da so v avgustu in začetku septembra v vseh trgovinah »znižanja« šolskih potrebščin. Faks se ne začne do oktobra, tako da imaš dovolj časa, da počakaš na konec teh znižanj, ko cene dejansko padejo. Lep trik, kajne? Tudi na ta račun ti bo v denarnici ostal kakšen evro več.

 

 

Prijavi se za štipendijo

Če lahko pridobiš republiško ali Zoisovo štipendijo, super. Če pa ti te uidejo, je še vedno veliko možnosti. Poišči podjetja, ki bodo po zaključenem študiju lahko postala tvoji delodajalci ter jim pošlji prošnje. Kar nekaj podjetij (sploh sedaj, ko se finančno stanje izboljšuje) ponuja štipendije, obenem pa te nekatera zavežejo k zaposlitvi po opravljenem študiju. Si danes sploh še lahko želiš kaj lepšega? Podaj se torej v lov in s super življenjepisom in spremnim pismom, polnim zagona navduši svoje bodoče delodajalce!

 

 

Vztrajaj, ko pride do študentskih popustov

Vsi vemo, da za nekatera kulturna udejstvovanja pokažeš študentsko izkaznico ter si tako pridobiš cenejšo vstopnico. Malce manj znano pa je, da nekateri ponudniki dražjih produktov prav tako upoštevajo tvoj študentski budžet. Ko kupuješ računalnik ali pa načrtuješ potovanje, se vedno splača pokazati študentsko izkaznico in povprašati za popust – morda pa te kakšen trgovec preseneti.

 

 

Zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj

Lahko obvezno literaturo kupiš prek spleta? Ali pa morda kupiš rabljeno? S predplačniško kartico si zagotoviš varnost pri spletnem nakupovanju, prav tako pa ne potrebuješ rednih dohodkov za pridobitev. Po opravljenem izpitu ne pozabi tudi prodati svojih knjig, ki jih ne potrebuješ več.

 

 

Jej, pij in se veseli … v študentskem naselju/doma

Veliko študentov gre v mesto za zabavo, kar vodi do dodatnih (višjih) stroškov. S tem, ko ostaneš v študentskem naselju, ali pa doma s prijatelji, lahko privarčuješ in se še vedno zabavaš. Hrano in pijačo kupite v lokalni trgovini, nato pa se še vseeno lahko odpravite v mesto – strošek bo na koncu večera nižji.

 

 

Spremljaj popuste

Če že živiš v svojem stanovanju ali pa v študentskem naselju, spremljaj popuste ter naroči kartico trgovine, ki jo največkrat obiščeš. S tem privarčuješ in si obenem nabereš mnogo ugodnosti. Vsak evro šteje!

 

 

Postani asistent ali tutor

V primeru, da si študent višjega letnika, mnoge fakultete ponujajo možnost tutorstva. Ponekod je ta funkcija plačana, opravljaš pa zanimivo delo – pomagaš brucem z osnovnimi informacijami in s svojim znanjem postopkih na fakulteti ter samim sistemom. Nekatere fakultete pa prav tako iščejo tehnične sodelavce/asistente. Če je tvoje znanje na dovolj visoki ravni ter je razpisana pozicija za občasno delo, se prijavi in zasluži dodaten denar.

 

 

Načrtuj in spremljaj svoje stroške

Obstaja kar nekaj aplikacij, ki ti pomagajo načrtovati porabo denarja. Koliko denarja dejansko zapraviš za posamezne aktivnosti in stroške? Z spletno ali mobilno banko vsaj enkrat tedensko preveri, kam »beži« tvoj denar in po potrebi določene stroške zmanjšaj.

Z vsaj nekaj izmed zgoraj naštetih rešitev lahko prihraniš kar nekaj denarja in ga privarčuješ za prihodnje podvige.

LON svetuje