Edinstveni biseri slovenskega alpskega sveta.

 

Martuljški slapovi - 3 ure

 

 

Ne glede na vašo fizično pripravljenost in vaše predhodne gorniške izkušnje in doživetja je tura primerna prav za vse, torej tudi za družine. Tokrat boste uživali ob skorajda nenehnem šumenju vode ter opazovali spodnji in zgornji Martuljški slap, se sprehajali po čudoviti soteski in prečkali atraktivne mostičke. Vse to se dogaja v objemu Martuljških vršacev, z markantnim Špikom na čelu.

 

IZHODIŠČE: Gozd Martuljek – vasica, ki se nahaja nekaj kilometrov pred Kranjsko Goro. Ko se boste zapeljali čez velik betonski most, boste čez 50 metrov na levi strani opazili večje parkirišče. Tukaj se bo danes začela in končala vaša pot.

 

PREDVIDEN ČAS TURE: za vzpon do zgornjega slapu po soteski in nato mimo koče pri Ingotu boste potrebovali slabi dve uri. Za spust mimo koče in nato po kolovozu nazaj do izhodišča pa boste potrebovali približno 1uro 20min. Celotna tura tako traja debele 3 ure.

 

ZA TISTE, KI IMATE DOMAČE PRIJATELJE: Verjetno ena izmed boljših izbir tudi za tiste, ki ''hajkate'' z vašim najboljšim štirinožnim prijateljem. Ob poti je neprestano voda, tako da je ni treba posebej jemati s seboj za vašega prijatelja. Prav tako je pot skoraj ves čas v senčki, tako da mu tudi ne bo prekomerno vroče.

 

Iz izhodišča nas smerokazi najprej vodijo skozi lep gozdiček, po lepi cesti, tako da se ogrejemo za nadaljevanje ture. Usmerimo se proti Martuljškim slapovom, najprej proti soteski in spodnjemu slapu. Že kmalu pridemo do mostu, ki prečka reko, tukaj vstopimo v enega najatraktivnejših delov poti. Pot poteka večinoma po levi strani soteske in je atraktivno vklesana v steno, ki se dviga visoko nad nami. V pomoč nam je nekaj mostičkov in lesenih ograjic, ki pot naredijo varno. Kmalu zatem se ob soteski začne strmeje vzpenjati, tudi s pomočjo stopnic, ki so vpete v skalo. Prečkamo viseči most, pred nami zabobni prvi Martuljški slap. Tukaj se splača ustaviti in se nagledati, saj se ne bomo vračali po isti poti.

 

Nadaljujemo po nekoliko bolj strmi poti, ki poteka po gozdu, dokler ne pridemo do vrha soteske. Nato nadaljujemo po široki makadamski poti, po kateri nas smerokazi vodijo najprej do brunarice pri Ingotu. Tukaj nas vabi prelepa jasa, vendar predlagam, da se tukaj ustavimo na poti nazaj, ko bomo že nekoliko bolj utrujeni. Po lepi gozdni poti nadaljujemo proti Zgornjemu Martuljškemu slapu. Če je kdo že upehan, lahko počaka pri brunarici, ki je ob lepem vremenu vedno polna obiskovalcev.

 

  

 

Pot lepo vijuga po gozdu, vendar je to verjetno najmanj atraktiven del poti, ampak verjemite, da bo nagrada, v obliki zgornjega slapu, več kot odtehtala vaš trud. Nekajkrat se strmo vzpnemo, nato pot preide v lepo prečenje po gozdnem pobočju. Pridemo v del poti, kjer je treba malo popaziti na previden korak, vendar so nam ves čas na voljo pomagala, ki pot naredijo varnejšo tudi za tiste brez pohodniških izkušenj. Tukaj se nam že začne oglašati zgornji slap, samo še prečkamo jeklen most čez deročo reko in nagrada je pred nami. Rahel prš vode, ki se odbija, vam bo nudil prijetno ohladitev, medtem ko uživate.

 

Za vse bolj adrenalinske pohodnike in tiste z več izkušnjami se je možno povzpeti prav do slapu. Vendar je ta del poti izjemno zahteven, tako da bo dostop do slapu omogočen le najbolj izkušenim. Ampak ostali ne boste nič prikrajšani, saj že iz nižje točke lahko uživate v pogledu na mogočen slap.

 

  

    

 

Pot povratka nas najprej vodi po poti pristopa do brunarice pri Ingotu. Tukaj se splača počiti na izjemno lepi jasi, katere zares lepa kulisa je Martuljška skupina gora nad nami (tudi jedi na žlico so vrhunske!). Nato še nekaj časa hodimo po poti pristopa, ko pa se odcepi pot v sotesko, mi nadaljujemo naravnost po kolovozu, kjer je tudi markacija za Gozd Martuljek po kolovozu/cesti. Spuščamo se nad sotesko, dokler ne pridemo do ogljarske kope, od koder nas čaka le še sprehod skozi gozd do izhodišča.

 

 

Meni že od otroštva ena izmed najljubših tur, kamor še zdaj rad zaidem in me nikoli ne razočara.

 

 

Luka Kovačič, gorski tekač in ambasador LONa

LON svetuje