fbpx Kdaj je slaba izbira kupiti poceni? | LON

Eden od izzivov pri zmanjševanju porabe je vedeti, kateri poceni nakupi imajo lahko negativne posledice.

Težava je v tem, da je "poceni" sivo območje, kjer ni vedno jasno, ali se odločate za smiselno izbiro v smislu varčevanja ali pa po nepotrebnem kupujete cenene izdelke, kar bo kasneje imelo negativne posledice.

 

 

Na primer, predstavljajte si, da delate od doma in ste kupili stol, na katerem boste sedeli vsak dan. Če kupite najcenejši možni stol, boste na začetku prihranili denar, vendar je verjetno, da stol ne bo zdržal dolgo in bo dokaj neudoben, poleg tega pa lahko povzroči nepotrebne težave s hrbtenico zaradi slabe ledvene opore ali drugih težav zaradi slabe ergonomije.

 

Tu je nekaj načel, ki jih je vredno upoštevati ob ugotavljanju, kdaj ne bi smeli pretirano varčevati.

 

Raziščite izdelke, ki jih kupujete, in si prizadevajte za dobro kvaliteto, ne pa za najcenejšo ceno.

Za tiste cenejše izdelke, kot so enostavni gospodinjski pripomočki, cena običajno ne igra večje vloge, ker je najcenejši izdelek pogosto funkcionalno in po kakovosti enak dražjim različicam. Ko pa začnete gledati nekoliko dražje, kompleksnejše izdelke, je kakovostna vrzel med najcenejšim izdelkom in najboljšim izdelkom ogromna - pogosto je to razlika med "komaj funkcionalnim" in "odličnim" izdelkom. Razlika v ceni pa ni nujno velika.

 

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite pri večini zahtevnejših nakupov je, da raziščete področje dotičnih izdelkov. V nekaterih primerih se odlično obnese uporaba spletne strani zps.si (Zveza potrošnikov Slovenije), kjer si lahko preberemo različne teste izdelkov. Ti nam lahko pomagajo pri odločitvi, kater izdelek je najbolj primeren za nas. Na podoben princip lahko za mnenja uporabnikov pobrskamo tudi po spletu. V kolikor vam angleščina ali nemščina nista tuji, ne pozabite po spletu iskati tudi tujih mnenjskih spletnih straneh.

 

Ne kupujte poceni izdelkov, ki jih boste uporabljali dobesedno vsak dan ali na katere se popolnoma zanašate.

Katere so stvari, ki jih uporabljate dobesedno vsak dan? Te stvari morajo dobro opraviti svoje delo in zato dobro raziščite trg, predvsem pa ne kupujte različic z najnižjimi cenami.

 

O katerih stvareh govorimo? Čevlji. Vaša vzmetnica. Spodnje perilo. Če vam te stvari povzročajo nelagodje, bo to imelo trajen negativen vpliv na vaše življenje in za sorazmerno majhen znesek, ki ga boste prihranili, ni vredno. Čevlji ne bi smeli povzročati bolečin. Vaša vzmetnica mora biti dovolj udobna, da lahko z lahkoto zaspite in si ne poškodujete hrbta. Tudi spodnje perilo ne bi smelo biti neprijetno ali praskasto. Stvari, ki jih uporabljate vsak dan, ne bi smele povzročati stalnih negativnih težav.

 

V kolikor doma veliko časa preživite za pisalno mizo/računalnikom, poskrbite za kvaliteten stol, monitor ... Če obožujete peko, ne kupujte poceni pripomočkov, ki jih boste morali menjati zelo pogosto, temveč raje izberite kvalitetnejše izdelke. Če vaš vsakdan preveva šport, ne varčujte pri izbiri športnih copat in morebitnih pripomočkov. Več izdelkov, pri katerih ne smete varčevati, preberite v našem članku.

 

Ne varčujte na higieni.

Da, osnovni higienski izdelki so stalni stroški, vendar stvari, kot so zobna pasta, zobne ščetke, zobna nitka, dezodorant, milo za kopel, milo za roke, pralna sredstva za perilo, detergent za pomivanje posode, šampon in balzam, ne gre preskočiti, zgolj ker stanejo. Njihovi stroški v primerjavi s koristmi so resnično majhni. Tudi če vam je za omenjene stvari iz nekega razloga vseeno, dobra higiena ohranja zdravje. Bolezni, kot so navadni prehlad, gripa in želodčne težave, se največkrat najlažje ubranimo z rednim umivanjem rok, kopanjem in ustno higieno.

 

Za večino ljudi je higiena stvar skrajnega zdravega razuma, za presenetljivo število drugih pa ne. Ne preskočite osnovne higiene, da prihranite denar ali čas. Dolgoročno vam bo žal.

 

 

Če na splošno sledite zgornjim načelom, se boste izognili večini težav, ki pestijo ljudi, ki pretirano varčujejo denar. Obstaja tanka meja med varčnostjo in pretirano varčnostjo. Te strategije vas bodo držale na varni strani. Nasvete, kako lahko dodatno prihranite, preberite TULE.

 

LON svetuje