fbpx Katere finančne odločitve boste verjetneje obžalovali čez 10 let? | LON

Življenje je polno odločitev, ki so povezane z vašimi financami. Nekaj je preprostih, nekaj zelo zahtevnih. Prav vse pa imajo velik vpliv na vaše življenje. Spodaj so primeri odločitev, za katere vam bo lahko čez nekaj let žal.

 

 

Odlašanje začetka varčevanja.

Vsakič, ko bomo pogledali nazaj, nam bo žal, da nismo začeli varčevati prej. Prišli bomo do zavedanja, da bi določen znesek lahko dajali na varčevalni račun že prej in bi do sedaj prihranili veliko več.

 

Neredno odplačevanje dolga oz. odprtega kredita

Predstavljajte si, da imate določen kredit in pride do težje situacije ter spremenite pogoje ali obrok odplačila ter tako zavlečete celotno dobo odplačevanja. Banke imajo danes posluh za takšne rešitve, vendar bo vam najverjetneje žal, da niste prej, ko ste imeli boljše možnosti odplačali več oz vsaj obroka, ki bi ga morali.

 

Nakup finančnega produkta, ne da bi se prej dobro pozanimali o njem

Že marsikomu se je zgodilo, da je bil v svoji odločitvi za finančni ali zavarovalni produkt nepazljiv ter produkta in pogojev ni preveril dovolj dobro. S časom se je pokazalo, da je produkt neustrezen. Posledično se prekinejo nadaljnja plačevanja, kar prevečkrat žal pomeni tudi izgubo vloženega denarja.

 

Zanemarjanje varčevanja Zlate rezerve

Namensko varčevanja za večjo varnost v nepričakovanih primerih je zelo pomembno, posebej v tem dinamičnem in hitro se spreminjajočem svetu. Priporočamo, da imate vedno na varčevalnem računu denar za potrebe vsaj treh mescev.

 

Nakup novega vozila, ki si ga v bistvu ne morete privoščiti

Prevečkrat se zgodi, da nas emocije privedejo do nakupa avtomobila, za katerega mesečno plačujemo veliko vsoto, poleg tega pa imamo še velike stroške z vzdrževanjem. Zaradi take odločitve zanemarjamo druge vrednote in za njih ne namenjamo sredstev. To posledično vodi v dolgoročno slabo in tvegano finančno situacijo.

 

Skupne, družinske finance

Poleg vseh vidikov partnerskega odnosa je pomemben tudi finančen vidik. Cilje bosta lažje dosegala skupaj, se vzpodbujala ter si delila izkušnje ter izzive.

 

Razmislite o vsakdanjih stvareh

Poglejte okoli sebe in se vprašajte zelo splošna vprašanja – kakšno naročnino imam na mobitelu, jo potrebujem? Kakšno naročnino imam na kabelski televiziji? Berem revije na katere sem naročen? Vprašajte se in morda boste prišli do presenetljivih odgovorov.

LON svetuje