Vam primanjkuje motivacije za doseganje finančnih ciljev? Si želite varčevati in vam ostaja denar, vendar se ne znajdete? Potem so spodnji nasveti napisani prav za vas. Preverite.

 

 

  • Obudite vašo finančno vizijo, kaj ste si želeli v mladosti, kaj si želite ob upokojitve, kakšen življenjski slog je za vas? Temeljito premislite ter si postavite krovno vizijo. Ta vizija naj vam služi kot zemljevid, tudi v vseh prihodnjih odločitvah.
  • Sama vizija ni dovolj, zato je čas, da določite prvi cilj. Uporabite številke in datume, dejstva in realnost, ki je okoli vas. Opišite vaš cilj, je to nov avto, o kakšnem znesku govorimo, kdaj ga želite? Boste zanj vzeli kredit in kdaj ga boste poplačali? Premislite in si zapišite – to je zelo pomembno.
  • Imejte radi sebe in imejte radi svoj denar, vaš zaslužek je tudi vaša svoboda. Če imate na primer velik dolg ter ga želite odplačati, saj vam to pomeni večji nadzor – potem veste zakaj morate imeti radi denar in sebe.
  • Velikost ciljev. Študije so pokazale, da bomo nek oddaljen cilj ali težko dosegljiv cilj s težavo dosegli, da najverjetneje ne bomo vztrajali. Poleg velikih ciljev se osredotočite tudi na manjše in naj vas ti motivirajo naprej (na primer potovanje v naslednjih šestih mesecih).
  • Odslovite negativne misli. Mnogim se zgodi, ko na primer vzamejo res velik kredit za nakup hiše ali stanovanja rečejo: nikoli ne bom odplačal tega kredita. Potem živijo v skrbeh iz meseca v mesec in se bojijo nepričakovanih negativnih dogodkov. Take misli odslovite preden se sploh pojavijo.
  • Naučite se ceniti vaše stvari, tudi najmanjše ki ste jih kupili. To naj ne bo povezano z vašimi višjimi cilji. Cenite na primer vaš star avto, čeprav že komaj čakate na novega. To kaže na vaš odnos do denarja in do vas samih.
  • Delite! Poiščite prijatelja, ki je v podobni situaciji kot vi, ter se vzpodbujajta in motivirajta pri doseganju višjih ciljev. Poizkusite, v dvoje je lažje.

 

Vabimo vas tudi, da redno spremljate naše finančne nasvete ter tako z našo pomočjo ostanete motivirani iz tedna v teden! 

LON svetuje