fbpx Kako otroke naučiti varčnosti | LON

Uporabite finančna darila za dragocene lekcije o denarju.

 

Vzgajanje otrok v finančno odgovorne posameznike je izziv za mnoge starše. Ta izziv je še posebno velik, ko gre za ravnanje s podarjenim denarjem, ki ga otrok prejme za rojstni dan, praznik ali drugo posebno priložnost.

 

Kako otroke naučiti varčnosti

 

V takih primerih otroci pogosto hitro porabijo denar za stvari, ki jih trenutno želijo, čeprav bi jim preudarnost pripomogla k povečanju prihrankov in razvijanju dobrih varčevalnih navad. Zato starši igrajo ključno vlogo pri učenju upravljanja s svojim denarjem.

 

S tem v mislih smo pripravili štiri strategije, ki jih kot starš lahko uporabite za finančno učenje svojih najmlajših.

 

Vzpostavite čakalno dobo.

Preprosto uvedite čakalno dobo za porabo podarjenega denarja ali darilnih kartic. Spodbujajte otroka, da počaka 7 – 14 dni, da skrbno razmisli za kaj bo podarjeni denar porabil.

 

Ne osredotočajte se na omejitev, kako otrok porabi svoj denar, namesto tega uvedite čakalno dobo. To daje otroku možnost, da razmisli o tem, kaj dejansko želi s tem denarjem, in ga spodbuja k nakupu izdelka, ki je dragocen in dolgotrajen, namesto da kupi predmet na podlagi impulzivnosti.

 

Pogovorite se o razliki med željami in potrebami.

Med nakupovanjem si vzemite nekaj časa in se z otrokom pogovorite o impulzivnih nakupih v primerjavi z načrtovanimi nakupi. Navedite konkretne primere nepotrebnih stvari, ki jih lahko kupite na podlagi trenutne želje, na primer dragih oblačil in nakita, in se nato pogovorite o tem, zakaj ne kupujete teh izdelkov pogosto.

 

Svojim otrokom dajte nekaj jasnih primerov načrtovanih stroškov, kot so izdelki s seznama prehrambnih izdelkov. Poudarite, kako ste skrbno načrtovali te nakupe vnaprej in kako se povezujejo s stvarmi, ki jih želite pozneje narediti, kupiti … Poskrbite, da poudarite prednosti načrtovanja. Na primer, lahko poudarite, da lahko s tem, ko porabite manj za igrače ali oblačila, varčujete za počitnice naslednje poletje.

 

Sestavite seznam želja.

Dobra ideja je, da se s svojim otrokom usedete in skupaj sestavite seznam želja izdelkov. Po tem, ko vaš otrok naredi seznam, se pogovorite o posameznih izdelkih in mu pomagajte določiti tiste, ki bodo dolgoročne in zagotavljajo največ veselja.

 

Ko vaši otroci skrajšajo svoj seznam, se lahko pogovorite o metodah za iskanje ugodnih izdelkov. Namesto da bi šli v najbližjo trgovino in kupili izdelek, lahko svojim otrokom pokažete, kako si ogledati cene na več mestih z uporabo spleta, nato pa kupiti predmet od trgovca z najboljšimi cenami.

 

Bodite zgled.

Najboljša stvar, ki jo lahko storite v smislu spodbujanja vaših otrok k varčevanju s svojim denarjem in spodbujanju zdravih finančnih navad, je, da sami varčujete. Delajte, kar učite in delajte tudi ko ne učite, saj vaši otroci gledajo. Bodite previdni glede lastnih impulzov. Bodite zgled za svoje otroke z načrtovanjem nakupov in iskanjem najboljše cene. Ne bojte se razmišljati na glas in se pogovarjati o svojih odločitvah, ko delate na učinkoviti porabi denarja.

 

 

Učenje svojih otrok, kako pametno ravnati z denarjem, se začne z vami. Bodite pozorni na to, kako skrbite za proračun in kako upravljate svoje finance ter z zgledom pokažite otrokom, kako biti varčen in skrben. Katere finančne lekcije pa je priporočljivo otroku predati do 10. leta, pa si preberite TU.

LON svetuje