fbpx Kako kot podjetnik urejati finance? | LON

Upravljanje financ je lahko izziv za vsakega lastnika malega podjetja. Vaš talent, zagnanost in sposobnost so pripeljali do tega, da ste se podali na samostojno podjetniško pot, urejene finance pa so nuja in pika na i. Če ste na začetku svoje samostojne podjetniške poti, verjetno še nimate veliko izkušenj z vodenjem poslovnih financ. Zato vam v tem članku razkrivamo vse, kar morate vedeti o začetnem bančnem poslovanju za vaše podjetje.

 

 

1. Začnite na začetku.

Razvijte dober načrt za svoj posel in se ga držite. Poslovni načrt je eden izmed najpomembnejših dokumentov pri vstopu v podjetništvo, saj v njem definirate celotno želeno pot vašega posla. Pametno je opraviti tudi SWOT analizo, kjer vzamete pod drobnogled štiri vidike, in sicer prednosti, slabosti, priložnosti ter nevarnosti v poslu, ki ga začenjate.

 

Prav tako morate registrirati svojo dejavnost. Kako in kje to naredite? V primeru, da ste redno zaposlen in boste dejavnost opravljali zraven, je za vas primeren popoldanski s.p., če pa greste all-in pa boste odprli s.p. Celoten postopek lahko enostavno in čisto brezplačno opravite prek SPOT točke ali preko spletnega SPOT portala. Veliko uporabnih informacij o podjetništvu lahko dobite na portalu Mladi podjetnik, lahko pa obiščete enega od podjetniških inkubatorjev ali co-working prostorov po celi Sloveniji, kjer lahko spoznate in si pridobite ogromno informacij z ostalimi podjetniki in mentorji.

 

 

2. Posvetujte se z našim bančnikom.

Ko boste imeli svoje podjetje, boste morali odpreti bančni poslovni račun. Prvi pogoj za odprtje bančnega računa za podjetje je seveda, da imate registrirano svoje podjetje. Za odprtje računa potrebujete svoj osebni dokument in davčno številko. V sproščenem razgovoru z našim bančnikom, ki je obvezen, v roku 15 minut izveste vse potrebno, da izpolnete in podpišete dokumentacijo. V LONu poskrbimo za hitro in enostavno odpiranje bančnega računa in vam s tem prihranimo več časa za osredotočenje na vaš posel. Za začetek vam tako nudimo brezplačno sklenitev Poslovnega paketa dobrodošlice, kjer vam podarimo brezplačno vodenje računa za prvih 6 mesecev, brezplačno pristopnino na elektronsko banko Poslovni eLON in druge ugodnosti. V nadaljevanju se lahko odločite za enega od različnih bančnih paketov, med najbolj priljubljenimi pa je Podjetniški paket, kjer so zbrane najbolj pogoste storitve, ki jih boste potrebovali pri svojem poslu.

 

 

3. Prepoznajte prednosti bančnih kartic.

Katero bančno kartico boste sploh potrebovali pri svojem poslu? Kot podjetnik v LONu lahko pridobite poslovno kartico Mastercard ali poslovno kartico Maestro.

Poslovna kartica Mastercard je kartica z odloženim plačilom, kar pomeni, da z njo plačujete obveznosti le enkrat mesečno. Prav tako lahko povsod po svetu opravite dvig gotovine na bankomatih in v bančnih poslovalnicah z oznako Mastercard. Uporabniki kartice so pravne osebe, samostojni podjetnik, društva, imetnik pa kdorkoli izmed zaposlenih, ki jih uporabnik pooblasti za plačevanje s kartico.

Poslovna kartica Maestro pa vam omogoča vsakodnevno dvigovanje gotovine ter plačevanje tako doma kot v tujini. Kartica je vezana direktno na poslovni račun, kar pomeni, da se vsa poraba beleži sproti.

Za obe kartici vam svetujemo vklop varnostnega SMS obveščanja, ki vas s sporočilom na vaš mobilni telefon obvesti o dvigu ali plačilu s kartico. Vklopite pa si lahko tudi možnost obvestila o prejemu denarnega priliva na posamezno kartico.

 

 

4. Postanite digitalni.

Urejanje bančnih poslov brez obiska bančne poslovalnice? Tako je! V LONu vam nudimo dve možnosti, uporabo Poslovne elektronske banke eLON, kjer finance urejate preko osebnega ali tabličnega računalnika ali Poslovne mobilne banke mLON, kjer vse urejate preko mobilnega telefona.

 

Kaj lahko urejate preko digitalnih kanalov banke?

  • plačujete položnice
  • spremljate svoj bančni promet
  • pregledujete stanja kreditov
  • spremljate sklenjene depozite
  • izvajate prenakazila
  • oddate zahtevek za odobritev limita

 

Tako imate stalen pregled nad financami kjerkoli in kadarkoli. Poslovna mobilna banka mLON je še bolj priročna, saj imate telefon skoraj verjetno vedno s seboj. Opravljate lahko večinoma enake storitve kot pri elektronski banki, le da so nekatere stvari še bolj poenostavljene, na primer namesto vpisovanja podatkov pri plačilu položnice, s telefonom samo poskenirate kodo in podatki s položnice se vam bodo avtomatsko vnesli. Z uporabo digitalnih bančnih poti vam skoraj da ne bo treba hoditi v naše poslovalnice, saj boste vse opravili iz domačega kavča, pisarne ali delavnice.

 

 

5. Investirajte, investirajte, investirajte.

Ljudje se celo življenje učimo. Učenje novih stvari in pridobivanje novih znanj lahko pripomore, da vaše podjetje uspeva in se premika v zdravo finančno smer. Zato vam svetujemo, da del mesečnega zaslužka namenite investiciji v svojo rast, pa naj si bo to ogled spletnega webinarja, pregled novosti na vašem področju, branje strokovne literature ali udeležba na konferenci. Bodite na tekočem tudi z dogajanjem na obrtnih zbornicah ali co-working prostorih v vašem okolju, ker tam kar mrgoli vsebine, ki vam bo še kako prišla prav. Z večjim znanjem, uvajanjem novosti boste zagotavljali konstantno rast podjetja ter boljšo prihodnost za vas in vaš posel.

 

 

Za vodenje vašega posla bo vsekakor potrebno kar nekaj truda. Zagotoviti morate, da je vložen trud vreden vašega časa. Poleg vsega drugega ne pozabite izbrati dejavnosti, v kateri boste uživali, zato, da boste ostali motivirani tudi skozi zahtevne čase. In ne pozabite: Vsako uspešno podjetje se začne z majhnimi koraki. / Richard Branson

 

Za svoje podjetje želim odpreti bančni račun v LONu!

Posvetujte se z nami in uredili vam bomo najbolj prijazno rešitev za vaše cilje.
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema sestanka:
E-pošta:
Opombe:
S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

LON svetuje