fbpx Kako hobi spremeniti v donosen posel | LON

Kako preživljate čas po koncu delovnika? Mogoče s pisanjem bloga ročnim ustvarjanjem izdelkov ali fotografiranjem? Vsi uživamo, ko svoj čas in energijo vlagamo v hobije. Z nekaj znanja lahko svoj hobi spremenite v dodaten prihodek ali mogoče še več kot to.


Preden začnete, si preberite, kaj morate imeti v mislih in kako narediti pametne finančne poteze.

 

 

Bodite osredotočeni na svoj cilj.

Ali želite postati samostojni podjetnik za polni delovni čas in pustiti svojo redno službo? Ali pa mogoče iščete le dodaten zaslužek, ki ga lahko zaslužite z majhnimi deli ob redni službi? Predlagamo vam, da začnite z ''brainstorming-om'' in si zapišite seznam hobijev, v katerih uživate ter spretnosti, v katerih blestite. Vključite čim več idej – tudi tiste, za katere mislite, da vam ne morejo prinesti denarja. Nato iz seznama lahko kaj hitro razberete, ali ste na poslovni poti za prodajo produkta ali storitve. Ni vam nujno potrebno izdelovati stvari, da zaslužite. Tudi veliko spretnosti lahko spremenimo v dobičkonosne storitve. Na primer, če obvladate kakšen tuji jezik, lahko nudite inštrukcije in si zagotovite dodaten zaslužek. Če ste glasbenik po duši, lahko ponudite ure učenja glasbila. Če ste dober fotograf, poskusite ponuditi storitev fotografiranja izdelkov, porok, obletnic in drugih dogodkov. Ste mogoče že dobili kakšno idejo za svoj posel?

 

 

Upoštevajte stroške in vaš trg.

Ko najdete svojo nišo, naj bo to produkt ali storitev, določite okvirne cene. Pri produktu poglejte ceno surovine, običajno so pri nakupu večjih količin možni tudi kar veliki popusti. Če je vaš talent na primer fotografiranje, boste verjetno morali odšteti kakšen evro več za boljšo fotografsko opremo ter zakup programa za obdelavo fotografij. Za obe opciji, tako produkt kot storitev, upoštevajte tudi vrednost časa, ki ga vložite. Potrebujete tudi pravi trg za vaš produkt. Mogoče vam je trg že poznan in ste se končno opogumili ter predstavili svoje izdelke ali storitev. Drugače pa so na voljo aplikacije in spletne strani, kjer lahko prodajate svoj produkt ali najdete iskalca za vaše storitve. Te platforme lahko uporabite tudi za določitev vaših cen. Ena izmed zanimivejših platform, če izdelujete/oblikujete izdelke je Etsy. Na tej platformi lahko prodajate ročno izdelane kreacije, starine ali pripomočke za ustvarjanje. Etsy je svetovna platforma, zato je lahko vaš trg celoten svet. Preverite!

 

 

Povejte ljudem, v svetu in na spletu.

Ko imate idejo, izdelek in podjetje, se morate le še povezati s potencialnimi strankami. Prepoznavnost na domačem terenu in zunaj njega lahko najhitreje povečate s prisotnostjo na spletu. Ustvarjanje profila podjetja na družbenih omrežjih je dobro izhodišče. Odprtje Facebook in Instagram profila za vaše podjetje je lahko super reklama, kjer vam ne bo potebno zapravljati veliko denarja za prepoznavnost podjetja. Mogoče vam bo prav prišlo tudi vlaganje majhnih zneskov v oglaševanje na omenjenih družabnih omrežjih. Zelo pomembno je, da jasno in zanimivo izpostavite kaj nudite in kako stranke lahko pridejo do vas (spletna trgovina, telefonska številka, naslov fizične trgovine, elektronska pošta). Udeležujte se raznih sejmov, kjer razstavljajo tudi drugi ustvarjalci. Stopite v stik s prijatelji, družino, sodelavci in sosedi in jih spodbujajte naj širijo besedo o vašem podjetju ter delijo objave vašega podjetja, da pospešite trženje od ust do ust. Za svoje podjetje na družbenih profilih ustavarjajte zanimivo vsebino, da vas bodo ljudje z veseljem spremljali.

 

 

Vaše podjetje je morda zraslo iz vaše strasti, vendar, ko enkrat začnete, morate nekaj časa porabiti tudi za finančne obveznosti.

 

 

Začnite na začetku.

Razvijte dober poslovni načrt in se ga držite. Poslovni načrt je eden izmed najpomembnejših dokumentov pri vstopu v podjetništvo, saj v njem definirate celotno želeno pot vašega posla. Pametno je opraviti tudi SWOT analizo, kjer vzamete pod drobnogled štiri vidike, in sicer prednosti, slabosti, priložnosti ter nevarnosti v poslu, ki ga začenjate. Kako registrirate vašo dejavnost? Ob odločitvi za odprtje podjetja ali popoldanskega s.p.-ja, je celoten postopek čisto preprost. Postopek lahko opravite prek SPOT točke ali preko spletnega SPOT portala. Postopek je v celoti brezplačen. Veliko uporabnih informacij o podjetništvu lahko dobite na portalu Mladi podjetnik, lahko pa obiščete enega od podjetniških inkubatorjev ali co-working prostorov po celi Sloveniji, kjer lahko spoznate in si pridobite ogromno informacij z ostalimi podjetniki.

 

 

Kaj potrebujete ob odprtju poslovnega bančnega računa?

Ko boste imeli svoje podjetje, boste morali odpreti bančni poslovni račun. Prvi pogoj za odprtje bančnega računa za podjetje je seveda, da imate registrirano svoje podjetje. Za odprtje računa potrebujete svoj osebni dokument in davčno številko. V sproščenem poslovnem razgovoru, ki je obvezen, v roku 15 min izvemo vse potrebno, izpolnimo in podpišemo dokumentacijo. V LONu poskrbimo za hitro in enostavno odpiranje bančnega računa in vam s tem prihranimo več časa za osredotočenje na vaš posel. Za začetek vam tako nudimo brezplačno sklenitev Poslovnega paketa dobrodošlice s kar nekaj ugodnostmi, s katerimi lahko na letni ravni v primerjavi s klasičnim poslovnim računom privarčujete. V nadaljevanju vam naš bančni svetovalec predlaga, kašen bančni paket je primeren za vas.

 

Trenutno najbolj ugodna izbira je sklenitev Bazičnega paketa, ki ima najcenejše vodenje poslovnega računa v Sloveniji (raziskava revije Moje Finance).

 

 

Katere storitve so vključene v Bazični paket?

  • vodenje poslovnega računa (2,60 EUR)
  • vodenje elektronske banke Poslovni eLON (1,45EUR)
  • interni elektronski nalogi (0,10 EUR)
  • eksterni elektronski nalogi (0,36EUR)
  • interni ali eksterni papirnati nalog (0,82 EUR)
  • dnevno pošiljanje papirnatih izpiskov (0,55 EUR)

 

Ker vam hočemo čimbolj olajšati bančno poslovanje ter da pri tem prihranite kar se da veliko časa, vam bo v veliko pomoč tudi digitalno bančništvo. V LONu vam nudimo uporabo elektronske banke Poslovni eLON ter mobilne banke Poslovni mLON, kjer boste lahko z nekaj kliki, kjerkoli in kadarkoli preverili vaše stanje, plačali položnice in izvedli prenakazila.

 

 

Za vodenje vašega posla bo vsekakor potrebno kar nekaj truda, zato je potrebno biti pozoren že od samega začetka. Zagotoviti morate, da je vložen trud vreden vašega časa. Poleg vsega drugega ne pozabite izbrati dejavnosti, v kateri boste uživali, zato, da boste ostali motivirani tudi skozi zahtevne čase. In ne pozabite:

 

 

Vsako uspešno podjetje se začne z majhnimi koraki.

Richard Branson

Sklenite Poslovni paket v LONu še danes!

Posvetujte se z nami in uredili vam bomo najbolj prijazno rešitev za vaše cilje.
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema sestanka:
E-pošta:
Opombe:
S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

LON svetuje