fbpx Kaj naučiti svojega najstnika? | LON

Čas je, da se s svojim najstnikom pogovorite o denarju. Najstniška leta so lahko prva, ko otrok zasluži svoj denar. Vzpostavitev dobrih navad v tem obdobju ima lahko velik finančni vpliv na otrokovo prihodnost.

 

Poleg koristi za otroka ima poučevanje otrok o pametnih finančnih odločitvah koristi tudi za starše.

 

 

Prvi korak je, da se izognemo pogovoru v stilu predavanja. Pogovarjajte se v manjših zalogajih ter bolj v stilu razprave. Ne pozabite: mladi so zelo pozorni predvsem na dejanja, zato prakticirajte, kar učite.

 

Kako ustvariti proračun?

Strokovnjaki so priporočili učenje otrok, kako slediti svojemu denarju, preden začnejo zaslužiti plače in so zneski višji. Če ima najstnik prihodke na podlagi štipendije ali študentskega (dijaškega) dela, pripravite proračun, ki dokumentira, koliko denarja zasluži, koliko je namenjeno prihrankom in koliko porabi. Starši lahko svojim otrokom pokažete svoje proračune. Če ne želite razkrivati lastnih sredstev, lahko ustvarite izmišljen dohodek in življenjske stroške. Lahko fiktiven scenarij temelji na otrokovih željah o bodočem poklicu in stilu življenja.

 

Prav tako lahko pomaga, da je najstnik odgovoren za financiranje dela njihovega življenjskega sloga, saj se tako uči vrednosti denarja.

 

 

Pravi stroški življenja.

Naša družba, v kateri je vidnega vse manj fizičnega denarja, lahko otrokom oteži razumevanje dejanskih stroškov njihove porabe. Staršem se priporoča, da si vzamejo čas in z najstnikom pregledajo vse njegove finančne transakcije. Na primer, mejnik 18. rojstnega dne pogosto označuje pridobitev vozniškega dovoljenja in svobode vožnje po cesti. Toda s to novo svobodo prihaja do velikih stroškov za starše. Pokažite otroku strošek zavarovalne police, prav tako pa tudi strošek goriva in vzdrževanja. Vaš najstnik naj vas vidi, kako plačujete položnice. Naj vas opazuje od začetka do konca, pokažite mu stanje vašega bančnega računa, znesek računa in nato transakcijo na vašem bančnem računu.

Otrok naj ima seveda tudi svoj dijaški ali študentski račun, kakšno svojo položnico pa naj plača tudi sam.

 

 

Kako prebrati plačilno listo?

Pomembno je, da otrokom prikažete vir sredstev, ki pokriva vse kreditne kartice, plačila računov in ostalih stroškov. Pokažite jim, koliko je treba plačati za davke, upokojitev in zdravstveno zavarovanje. To bo vašemu najstniku dalo vedeti, da denarja ni neskončno. Če otrok ve, kako prebrati plačilno listo, se lahko izogne tudi prihodnim situacijam, ko pride prva plača in je neto izplačilo veliko nižje od pričakovanega.

 

 

Kakršenkoli bo vaš pristop, je pomembno, da vašemu najstniku daste odgovornost, saj se tako največ nauči. Naj naredi kakšno napako in se iz nje nauči.

LON svetuje