fbpx Imate tudi vi te slabe denarne navade? | LON

Se velikokrat zalotite, da si ob nakupovanju govorite, "bom pozneje ugotovil/a, kako"? Nenehno kupujete malo po malo in si pravite, da mali nakupi ne štejejo? Bodite pozorni na vsakodnevne napake, ki lahko ogrozijo vašo finančno prihodnost.

 

 

To je le nekaj primerov pogostega in tveganega vedenja, ki lahko škodijo vašemu finančnemu zdravju. Skoraj vsakdo ima slabe navade, ko gre za denar. Toda ključ do upravljanja z denarjem je, da preprečite resno škodo vaši dolgoročni finančni varnosti.

 

Tukaj je nekaj vedenjskih vzorcev, ki se jih morda ne zavedate, lahko pa vas dolgoročno prizadenejo. Podajamo tudi nekaj rešitev, ki vam pomagajo ostati na pravi poti do finančne varnosti.

 

Nevednost.

Ignoriranje vaših računov in nerazumevanje vaših financ vas lahko hitro pripelje do finančne luknje, iz katere se bo težko izkopati. Predstavljajte si blažen občutek, ki izhaja iz finančne neodvisnosti in varnosti.

 

Prvi korak k razumevanju vaših financ je upoštevanje, koliko denarja prihaja na vaš račun, nato pa razumeti, kako ga porabite. Uporaba aplikacij za osebne finance vam lahko pomaga ugotoviti celotno sliko, tako da vam prikaže vse vaše račune na enem mestu. Ko boste razumeli, kako porabite denar in kako bi morali varčevati, lahko uporabite aplikacije za osebne finance, da določite proračun, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu. Nastavite si lahko tudi obvestila aplikacij, ko se približujete končnemu znesku mesečnega proračuna. 
Prihranite z majhnimi spremembami, ali pa se poslužite 30-dnevnih izzivov za izboljšanje financ!

 

Odlašanje.

Ste nekdo, ki se ponaša s tem, da živi v trenutku? Si govorite, da boste začeli varčevati po naslednjem povišanju ali ko dobite novo službo? Vaša finančna prihodnost je prav tako pomembna, kot - če ne več - vaša trenutna finančna situacija.

 

Pomembno je, da prihranite denar. Tudi če si lahko privoščite samo 20 € vsak mesec, morate nekje začeti. Praviloma sledite pravilu 50/30/20, kar je proporcionalno vodilo, ki lahko pomaga ohranjati porabo v skladu s cilji varčevanja. To pomeni, da bi morali največ polovico svojega dohodka nameniti za absolutne potrebe v vašem življenju, kot so stanovanje, hrana in prevoz. Potem morate 20-odstotkov plače nameniti za varčevanje in 30 odstotkov stroškom, ki izboljšajo vaše navade, a niso bistvene. Ti stroški osebnega življenjskega sloga vključujejo stvari, kot so nakupovanje, koncerti in izleti v kavarno. Kadar koli lahko začnete upoštevati pravilo 50/30/20, zato izkoristite današnji dan in začnite zdaj.

 

Miselnost »zaslužim si«.

Razvade je mogoče omejiti na »vsake toliko« - na primer ob rojstnih dnevih in praznikih - vendar se z razlogom imenujejo "razvade". Ker je to ekstravagantni nakup; več od tistega, kar bi običajno porabili ali si privoščili. Torej nadzorujte svoje razvade. Ne pozabite, da se pogosto praznovanje malih zmag z majhnimi darili hitro sešteva.

 

Poskusite omejiti količino "razvajam se" trenutkov. Namesto hitenja v trgovine ali welness center, razmislite o srečanju s prijatelji ali obiska kakšne vadbe. Tako kot se lahko seštevajo tudi majhne razvade, se lahko tudi tu in tam prihranjeni evri. Obdržite svoje dolgoročne cilje in finančno varnost v mislih med praznovanjem. Kasneje se boste zahvalili sami sebi. Kako obvladati svoje impulzivno nakupovanje, si preberite tudi v našem članku Nasveti za obvladanje kompulzivnega nakupovanja.

 

Preveč informacij.

Imate radi naročniške storitve in se seznanite s ponudbo svojih najljubših blagovnih znamk prek e-novičk? Obilica ponudb in prodajnih sporočil v vašem nabiralniku vsak dan vas lahko preprosto privede do porabe denarja za predmete, ki jih ne potrebujete. Trgovci na drobno in kuponske storitve, ki redno pošiljajo posebne popuste, vas lahko k nakupu dragih izdelkov ali storitev z enim klikom hitro pritegnejo. Ampak res potrebujete še en par nogavic? Ste razmišljali o njih, preden ste videli e-pošto? Odločite se in se odjavite od e-novičk, ki vam oglašujejo impulzivno nakupovanje ter ne ponujajo praktičnih nasvetov.

LON svetuje