fbpx Finančni razvoj najstnikov | LON

So vaši otroci stari med 11 in 17 let? So dnevi, ko oči zasijejo ob kupu sijočih kovancev? Zdaj že sami zapravljajo za priboljške v lokalni trgovini ter si želijo nakupovanja na spletu? Če so vaši odgovori pritrdilni, vas vabimo k branju spodnjih nasvetov.

 

 

 

Kaj pomeni zaslužiti denar?

Do sedaj je vaš otrok najverjetneje dobil denar v obliki žepnine, za nič dela oz. kot nagrado za njegove izpolnjene naloge. Čas je, da mu predstavite kaj pomeni denar zaslužiti. Najprej se z njim pogovorite ter mu tržno delo predstavite širše. Povejte mu tudi za primere dodatnega oz. občasnega dela, s katerim marsikdo pride do dodatnega evra.

 

 

Spodbujajte počitniško delo.

V kolikor je vaš otrok že dovolj star, spodbujajte počitniško delo. S tem se otroku širi finančno obzorje, prav tako pa spoznava odgovornosti pri služenju svojega denarja.

 

 

Stop impulzivnim nakupom.

Pogovorite se o nakupovanju. Kaj so impulzivni nakupi, kaj jih povzroči in kaj takšni nakupi lahko prinesejo? Ko ste v trgovini, opozorite na vse prikazovalnike oz. posebej izpostavljene izdelke, ter razložite, zakaj so tako pozicionirani. To uporabite pri vseh izdelkih; tudi, če ga/je zdaj še ne zanimajo, bo vaš nauk zagotovo pustil sledi.

 

 

Varčevanje!

Pogovorite se o varčevanju. Razložite, zakaj varčujemo in zakaj je varčevanje tako pomembno. V kolikor vaš najstnik še nima svojega varčevalnega računa, mu ga odprite. Sam naj si vodi stanje, saj s tem pridobiva občutek odgovornosti in za vrednost denarja.

 

 

Kako deluje bankomat?

- Predstavite mu delovanje bankomata. Naj tudi sam poskusi, predstavite mu napredne aplikacije ter strani za prebiranje finančnih vsebin. Prav tako priporočamo, da se naročite na naš e-mail novičnik, kjer vas čakajo zanimive in aktualne vsebine.

LON svetuje