fbpx Finančna vzgoja za najstnike | LON

Starši smo dolžni odgovorno ravnanje z denarjem prenesti na svoje otroke. Posebej pomembno je, da se otrok v najstniških letih zaveda določene neodvisnosti oz. odvisnosti od denarja ter ima nadzor nad svojimi denarnimi zadevami. To lekcijo se mora naučiti doma, ob tem pa imate tudi vi sami vpogled v njegove odločitve.

 

Pripravili smo 6 nasvetov za učenje finančne neodvisnosti.

Delo.

Delo v času počitnic ali občasno delo prinese možnost, da otrok ceni vsak zaslužen denar in se začne zavedati, da je za denar potrebno delati.

Razdelite račun.

Če vaš otrok občasno dela in zasluži dovolj, mu predlagajte, naj prispeva k plačilu skupnih računov oz. za nakup nečesa, npr. nove naprave, ki jo on v družini največ uporablja.

Naučite ga uporabljati kredit.

Sami se odločite, kdaj je pravi čas za to, pomembno je, da je otrok za to dovolj zrel. Kredit je realnost v življenju in učenje, kako ga pametno uporabljati, je dragocena lekcija.

Poseben varčevalni račun.

Otrok naj ima poleg rednega računa tudi varčevalni račun, kamor pritekajo prihranki. Spodbujajte ga in usmerjajte v cilj, za katerega naj varčuje. Pomagajte mu tudi sami z manjšim nakazilom.

Budžet.

Otrok naj se zaveda, da je oblika budžeta vseživljenjsko delo ter je osnova za vse nadaljnje upravljanje financ. Otrok naj vodi vse prihodke in odhodke, kolikor jih ima (telefon, malica ...).

Postavite finančne cilje.

Postavljanje ciljev ‒ tako v življenju kot financah ‒ je velika lekcija za katerega koli otroka. Vaša pomoč je zelo pomembna, pa naj gre za varčevanje za čas po srednji šoli ali za nov pametni telefon, tablični računalnik, obleko ali dejavnosti. Nato naredite načrt za pomoč pri izpolnjevanju teh ciljev.

LON svetuje