fbpx Cilji: Kaj, kako, zakaj? | LON

Pravilno izbrani, določeni in jasno vodeni cilji so vam v veliko pomoč pri pomembnih odločitvah v vašem življenju. Le redko se boste počutili, da ne veste kako in kam naprej, manj se boste spraševali določenih vprašanj, samozavestno in pogumno se boste podajali življenju naproti.  Cilji vas ženejo in motivirajo, da jih dosežete. Spodaj je opisano učinkovito postavljanje ciljev.

 

 

Zelo pomembno je, da ciljev nimate preveč. Vizualizirajte si zares pomembne cilje in jih imejte večkrat v mislih. Poskusite kdaj občutiti kako bi bilo, če bi želeno že imeli pri (ob) sebi.

Uporabite preizkušeno metodo za postavljanje ciljev.

Cilj mora biti:

  • Jasno določen, specifičen, z vsemi podrobnostmi. Na primer: če si želite na potovanje morate točno določiti kam si želite iti, v kateri hotel, kaj želite imeti s sabo, kako želite preživeti potovanje, kakšni bodo občutki na destinaciji in podobno.

 

  • Merljiv in postavljen tako, da lahko zmerite uspešnost. Na primer: vsak mesec želite prihraniti 200 evrov – kar enostavno preverite.

 

  • Realen, saj je potrebno oceniti svoje realne sposobnosti in prihodke ter zmožnosti. Razumeti čemu se lahko odrečemo, da bomo dosegli cilj. Najboljši je tisti cilj, za katerega veste, da ga lahko dosežete če se zares potrudite.

 

  • Časovno določen; za vsak cilj si postavimo časov okvir v katerem ga bomo dosegli.

 

Ko ste si vizualizirali cilje, jih zapišite. Morda poleg priložite kakšno malenkost ali napišete misel, ki vas bo še dodatno vzpodbudila k cilju.

 

Spremljajte napredek – določite si dan v tednu ali v mesecu, kjer boste preverili napredek na poti do cilja ali boste morda naredili korak naprej, k še hitrejši izpolnitvi.

LON svetuje