fbpx Brezskrbno na pot | LON

Slovenci smo znani po tem, da radi potujemo. Ni kotička na svetu, kjer nas ne bi našli. Radi imamo skrbno načrtovane izlete, potovanja, ki jih prepustimo v roke agenciji, pa tudi spontane »ture avanture«. Nekateri izmed nas se radi dodobra pripravijo, medtem ko se drugi prepustijo toku.

 

Prav v vseh primerih pa je dobro razmisliti o finančni plati naših popotniških podvigov. Na kakršenkoli način potujemo in koliko denarja potrebujemo. S primerno pripravo lahko ocenimo stroške, ki jih bomo imeli na potovanju.

 

 

Kako se najbolje pripraviti?

Običajno zapravimo največ za prevoz do in od destinacije, prenočišče, hrano in aktivnosti. Če ste bolj nagnjeni k natančnem načrtovanju, boste že vnaprej rezervirali prenočišče in prevoz. To vam omogoča bolj natančno finančno pripravo. V primeru spontanega potovanja pa predlagamo, da si (svoji naravi navkljub) ogledate cene konkurenčnih storitev za nastanitev in prevoze. Na podlagi tega lahko ocenite stroške osnovnih stvari.

 

Prav tako raziščite cene hrane, saj ta prav tako v veliki meri vpliva na proračun. Najbolje je gledati cene, ki so malce višje od ciljnih. Nujno si poglejte tudi, koliko stanejo karte in vstopnine za aktivnosti ter kulturne znamenitosti, ki bi jih želeli obiskati. V nekaterih primerih so cene kar visoke in lahko močno vplivajo na vaše izdatke. Verjamemo pa, da je kjerkoli že boste veliko stvari, ki si jih je mogoče ogledati brezplačno.

 

Po tem, ko ocenite glavne stroške vašega potovanja, znesku dodajte še delež za nepričakovane dogodke. To je lahko karkoli; od izleta, ki se vam je ponudil kot na dlani, pa vse do zdravstvenih težav.

 

 

Kako upravljamo z denarjem na poti?

Ocenjen znesek potovanja še enkrat preglejte, nato pa ga naložite na ločeno kartico. Najenostavnejša in najvarnejša rešitev za potovanja je predplačniška kartica, ki omogoča brezgotovinsko plačevanje ter dvigovanje gotovine na bankomatih po vsem svetu na prodajnih mestih z oznako MasterCard. Na kartico si tako nakažite le toliko, kolikor boste na potovanju potrebovali. Tako vam v primeru kraje, nepridipravi s kartice lahko vzamejo le toliko, kolikor imate na dotični kartici.

 

Prav tako pa lahko kjerkoli in kadarkoli dostopate do svoje mobilne banke, kjer pregledate svoje stanje na računu ali plačate kakšno položnico, ki ste jo pred potovanjem pozabili. Izvajate pa lahko tudi interna nakazila iz osebnega bančnega računa na predplačniško kartico, ki jo imate s seboj. To je še posebej priročno, če ste precenili svoje stroške na poti in vam na kartici že primanjkuje denarja.

 

 

Odidite na potovanje finančno pripravljeni, saj boste le tako potovali brezskrbno!

 

LON svetuje