Slovenci smo znani po tem, da radi potujemo. Ni kotička na svetu, kjer nas ne bi našli. Radi imamo skrbno načrtovane izlete, potovanja, ki jih prepustimo v roke agenciji, pa tudi spontane »ture avanture«. Nekateri izmed nas se radi dodobra pripravijo, medtem ko se drugi prepustijo toku.

 

Prav v vseh primerih pa je dobro razmisliti o finančni plati naših popotniških podvigov. Na kakršenkoli način potujemo, potrebujemo denar. S primerno pripravo lahko ocenimo stroške, ki jih bomo imeli na potovanju.

 

 

Običajno zapravimo največ za prevoz do in od destinacije, prenočišče, hrano in aktivnosti. Če ste bolj nagnjeni k natančnem načrtovanju, boste vnaprej rezervirali prenočišče in prevoz. To vam omogoča bolj natančno finančno pripravo. V primeru spontanega potovanja pa predlagamo, da si (svoji naravi navkljub) ogledate cene konkurenčnih storitev za nastanitev in prevoze. Na podlagi tega lahko ocenite stroške osnovnih stvari. Prav tako raziščite cene hrane, saj ta prav tako v veliki meri vpliva na proračun. Najbolje je gledati cene, ki so malce višje od ciljnih. Nujno si poglejte tudi, koliko stanejo karte in vstopnine za aktivnosti ter kulturne znamenitosti, ki bi jih želeli obiskati. V nekaterih primerih so cene kar visoke in lahko močno vplivajo na vaše izdatke.

 

Po tem, ko ocenite glavne stroške vašega potovanja, znesku dodajte še delež za nepričakovane dogodke. To je lahko karkoli; od izleta, ki se vam je ponudil kot na dlani, pa vse do zdravstvenih težav.

 

Ocenjen znesek še enkrat preglejte, nato pa ga naložite na ločeno kartico. Najenostavnejša in najvarnejša rešitev za potovanja je predplačniška kartica. V primeru kraje vam v tem primeru lahko nepridipravi z računa vzamejo le toliko, kolikor ste si naložili na dotično kartico. S tem se izognete kraji vaših prihrankov.

 

Predplačniško kartico lahko uporabite za nakupovanje, plačevanje računov ali vsakodnevna plačila. Prav tako jo lahko uporabljate povsod, kjer sprejemajo ostale kartice, zato je še posebej primerna za potovanja.

 

Odidite na potovanje finančno pripravljeni, saj boste le tako potovali brezskrbno!

LON svetuje