fbpx 8. Lukov potep: Golica | LON

Cilj, ki je verjetno najbolj znan po cvetečih narcisah, je prečudovita destinacija tudi takrat, ko le te ne cvetejo. Tokrat narcise zamenja zares idilična panorama na Julijske Alpe, ki jih imamo kot na dlani, še posebej so lepe sedaj, ko jih je lepo pobelil sneg. Ker Koča pod Golico stoji na izjemno sončni točki, je sedaj prava izbira za izlet, saj nas greje toplo sonce, medtem ko nam pogled uhaja na prave divje zimske gore, ki so sedaj dostopne le najizkušenejšim. Prav tako je tura primerna za vse, saj je do koče pot markirana za 1 uro in pol hoda. Za vse bolj pripravljene je do vrha Golice še nadaljnje 40 minut. Ampak za idiličen razgled ni potrebe, da greste do vrha, ampak lahko zaključite s sončenjem v zavetju pred kočo.

 

 

IZHODIŠČE: Na Golico se lahko povzpnete iz več izhodišč, a tokrat bomo začeli iz Planine pod Golico. Najprej po avtocesti do Jesenic, kjer se usmerimo skozi samo mesto. Ko se vozimo skozi središče mesta, smo pozorni na veliko rumeno tablo, ki nas usmeri k Planini pod Golico (tudi smučišče Španov Vrh). Zavijemo, in čaka nas še približno 5 kilometrov vožnje navkreber do izhodišča. Peljemo se po smerokazih in ko pridemo do razcepa desno Savske Jame, levo Golica, nas v bližini čaka označeno parkirišče. Tukaj pustimo naš avtomobil. Gremo nekaj metrov nazaj do križišča, in se usmerimo čez mostiček, v strm asfaltni klanec, kjer je oznaka za Golico.

 

PREDVIDEN ČAS TURE: Od izhodišča nas čaka do koče na Golici približno 1 ura in pol hoje. Če bolj pripravljeni želite podaljšati do vrha, vas čaka nadaljnjih 40 minut hoje. Nato za povratek v dolino od koče potrebujemo približno 1 uro in 15 minut.

 

Iz parkirišča se vrnemo nekaj metrov nazaj do križišča, kjer se usmerimo čez mostiček v strm asfaltni klanec, ki pelje mimo kmečkega turizma ''Pr'Betel''. Sledimo najprej strmi asfaltni cesti navkreber, vendar nič ne skrbite, ta bo trajala le dobrih 10 minut. Nato prispemo na veliko jaso kjer je ogromna stara kmetija, za katero se desno iz ceste usmeri planinska pot na Golico.

 

   

 

Tako lepo sledimo markacijam najprej čez strm travnat klanec, nato pa po udobni gozdni stezi. Po nekaj časa hoda prispemo do prve gozdne ceste, ki jo prečimo malo v desno, nato pa po planinski poti prispemo na naslednjo široko gozdno cesto, v bližini tovorne žičnice. Tukaj sta 2 možnosti. Leva ''zimska pot'' je zelo strma, in zasuta z listjem, zato jo v tem času odsvetujem. Tako izberemo desno pot na Golico, ki je veliko bolj urejena in lepše speljana. Od tukaj imamo do koče še slabo uro hoda.

 

Najprej hodimo skozi gozd, ki pa z pridobivanjem višine postaja vse bolj redek, in kaj kmalu nam lahko pogledi začno uhajati naokoli. V zadnjem delu pa pot postane izjemno razgledna in vse bolj dinamična. Kaj kmalu, ko zapustimo gozdič, že lahko ugledamo kočo, ki je današnji cilj. Še nekaj metrov po idilični stezi in tukaj smo, na sončni plaži nad Jesenicami, z izjemnim pogledom.

 

Če ste bolj pripravljeni in še nimate dovolj, lahko nadaljujete do vrha. Pot vidite kako se vije po travnatem pobočju, a vas opozarjam, da je izjemno blatna, tako da čevlji ne bodo najbolj čisti. Tudi do vrha je pot povsem nezahtevna in primerna za vse pohodnike. Ko enkrat prispete na greben se vam odpre pogled na Avstrijo. Gorska veriga Karavank je meja med Slovenijo in Avstrijo.

 

   

 

Pot je ne glede na to, ali zaključite pri koči, ali se povzpnete do vrha, primerna prav za vse pohodniške navdušence z vsemi nivoji znanja in pripravljenosti. Prav tako do koče zaenkrat ni snega, tako da je idiličen ''zimski'' pobeg. Seveda se lahko ob povratku v dolino ustavite še na nedeljskem kosilu, v katerem izmed tamkajšnjih kmečkih turizmov. Lahko vam povem da imajo ''Pr'Betel'' odlično hrano!

 

 

Ob lepem vremenu boste nagrajeni z izjemno panoramo, meni eno najlepših in nekoliko podcenjenih.

 

 

 

Luka Kovačič, gorski tekač in ambasador LONa

LON svetuje