fbpx 7 prijetnih hobijev, s katerimi lahko prihranite | LON

Hobiji so nekaj čudovitega. Preko hobijev se sproščamo in si vzamemo čas zase. A hobiji so lahko tudi velik strošek. V članku preberite ideje, s katerimi hobiji se lahko prav tako sprostimo, zraven pa prihranimo še nekaj denarja.

 

Kuhanje

Kuhanje (in izdelava živil) je neverjeten hobi, ki vam lahko prihrani kar nekaj denarja. Več kot kuhate, manj segate po pred-pripravljeni hrani, kar skoraj vedno pomeni prihranek denarja. Sprva boste verjetno naredili nekaj resnično povprečnih obrokov, vendar se hitro premaknete mimo te faze.

 

Poleg obrokov lahko doma pripravite tudi vloženo zelenjavo, sadne sokove, marmelade, kompote in še kaj. Če vam sadje raste na vrtu, pa bo rezultat le še večji prihranek.

 

Vadba

Telesna vadba vas nič ne stane, vendar ima velik pozitiven vpliv na vaše zdravje. Vključevanje preprostih vaj v svoje življenje - redni sprehodi, lažje vaje in preprosto dvigovanje težjih stvari - bodo zmanjšale možnosti za obolenja in kronična stanja, obenem se boste pa tudi počutili veliko bolje.

 

Lahko si zadate različne izzive, kot povečati število počepov ali trebušnjakov, ki jih zmorete. Ko dosežete želeno številko, si zadate nov, težji cilj. Poskušajte hoditi vsak dan, lahko se sprehodite po soseski ali pa se podate na sprehod v naravo. Že obisk trgovine s kolesom namesto z avtom je lahko super rekreacija.

 

Skupni strošek za vse to je nič. Če boste to počeli dosledno, se bo vaše počutje izboljšalo, prav tako pa se bo zmanjšala verjetnost mnogih zdravstvenih stanj, ki bodo zahtevala zdravljenje, nekatera zdravljenja pa tudi niso poceni.

 

Vrtnarjenje

Če vam je blizu narava, je lahko delo na vrtu prav lepa, tiha, meditativna naloga. Lahko se preprosto prepustite mislim med puljenjem plevela ali pa obiranjem zelenjave.  Poleg tega ste zunaj, kjer izkoristite svež zrak in sončno svetlobo, z nekaterimi deli pa celo malo potelovadite.

 

Karkoli vam uspe pridelati na vrtu, je ceneje kot nakup v trgovini. Poleg tega veste, kako ste zelenjavo vzgojili, zato ste lahko bolj mirni glede pesticidov in ostalih kemikalij. Veliko tegob na vrtu se lahko rešimo tudi z naravnimi pripravki, ki ne bodo ogrozili vašega eko vrtička.

 

Kako varčno vrtnariti si lahko preberete tudi v našem članku Namigi za varčno vrtnarjenje.

 

Šivanje/pletenje/kvačkanje

Znanje, kako prišiti ​​gumb ali popraviti majhno luknjico v oblačilu, vam omogoča, da močno podaljšate življenjsko dobo tega oblačila. To pomeni, da imate manj potrebe po nakupovanju vedno novih oblačil. Če ste dobri v šivanju, lahko celo skrajšate hlače, ali pa celo izdelate lastna oblačila.

 

Če vam je šivanje všeč, pa so lahko ta opravila, ki vam prihranijo denar, celo hobi.

 

Iz starih oblačil, ki jih ne nosite več, lahko zašijete pustne kustume, lahko pa celo izdelate kakšne igračke.

Podobno je s kvačkanjem in pletenjem, saj si lahko na tak način kar sami naredimo oblačila.

 

Konzerviranje hrane

Konzerviranje hrane je prijeten hobi, ki vam omogoča, da vse odvečne pridelke, ki jih imate, spremenite v jedi, ki jih lahko shranite na dolgi rok in jih porabite pozneje. Tu je veliko strategij - konzerviranje, zamrzovanje in sušenje so med običajnimi.

 

Pravzaprav je to precej prijeten proces, ko se ga enkrat lotite. Zabavno zmešati za kup paradižnika v paradižnikovo omako ali jabolka v jabolčno omako, nato pa jih v kozarcih shraniti za kasneje.

 

Večina posod, ki jih uporabite, se lahko ponovno uporabijo, zato ni veliko stroškov. Omogoča nam, da presežek hrane pretvorimo v nekaj, česar smo veseli v zimskih mesecih. V bistvu se spremeni naš prosti čas v prihodnje prihranke na naših računih.

 

Kampiranje

Kampiranje vam da veliko dodatnega časa na prostem. Otrokom je lahko občutek spanja na svežem zraku pravo doživetje. Kampiranje je lahko veliko cenejše od bivanja v hotelu, prav tako pa lahko hrano pripravite sami in tako prihranite še več denarja.

 

Preprosto povedano, kampiranje spremeni nekaj časa in truda v velike prihranke na računih.

 

V kolikor kampiranje res ni za vas, preberite naše nasvete kako znižati stroške potovanja.

 

Avtomobilska mehanika

Ta hobi se osredotoča na zanimanje za osnovno vzdrževanje in popravila lastnih avtomobilov, namesto da preprosto greste k mehaniku za preproste naloge.

 

Če vam je všeč ukvarjanje z avtomobili, menjava olja, opravljanje manjših popravil in tako naprej - ali pa vam zveni zanimivo - je to zagotovo hobi, v katerega se lahko poglobite.

 

Najboljši del? Za večino osnovnih stvari, ki jih boste morda želeli popraviti, dejansko ne potrebujete veliko orodij, tista, ki jih potrebujete, pa so precej poceni. Priročnik vašega avtomobila in nekaj videoposnetkov na YouTubu vam pokaže vse, kar morate vedeti za vsa manjša vzdrževalna dela in manjša popravila. Poleg tega si malce umažete roke in se naučite, kako vaše vozilo res deluje.

 

Vsemu napisanemu navkljub bodite pozorni, da dobro preučite del, ki ga popravljate, saj lahko ob neznanju in napačnih postopkih pride do kakšne okvare. Dela na avtomobilu vedno izvajate na lastno odgovornost.

 

Avtomobilska mehanika je odličen hobi, ki vam lahko prihrani kar nekaj stroškov za avtomobil.

 

 

 

Lepa stvar pri vsakem od teh hobijev je, da se z njimi lahko ukvarjate, tudi če ne potrebujete finančnih koristi. Najdite nekaj, v čemer uživate. Poskusite vse stvari na seznamu, morda boste presenečeni, kaj vam prav zares odgovarja.

LON svetuje