fbpx 7. Lukov potep: Božični Dunaj | LON

Doživite čarobno privlačnost Dunaja

 

Prestolnica naše severne sosede Avstrije velja za eno najlepših, če ne najlepše okrašenih mest v Evropi, tako da bo vsak, ki ima v sebi vsaj malo božičnega duha, verjetno izjemno navdušen nad utripom mesta. Ne samo estetska okrašenost ulic, ampak po mestu je tudi nešteto božičnih tržnic, ki ponujajo za vsakogar nekaj, od odličnega kuhanega vina in čaja, pa vse do razno raznih spominkov. Ker Dunaj vseeno ni tako oddaljen od nas (približno 400km iz Ljubljane), je odlična vikend opcija za izlet, ob tem pa vas tudi ne bo preveč udarila po denarnici.

 

   

 

KAKO NA DUNAJ: Najboljša opcija je verjetno, če se naberete štirje do pet prijateljev in se do Dunaja odpeljete z osebnim avtomobilom. Ker govorimo o vikend, dvodnevnem izletu, vsaka ura šteje in bomo težko našli hitrejšo linijo javnega prevoza. Pot poteka preko Maribora, mejnega prehoda Šentilj, mimo Gradca, naprej po avtocesti do Dunaja.

 

CENA PREVOZA: cca. 65eur goriva (nasvet: splača se vam avto napolniti v Avstriji takoj nekje ob avtocesti, saj je cena goriva približno 10 centov nižja) + 10-dnevna avstrijska vinjeta stane 9,4 evra.

 

KJE SPATI: ker bomo tam prespali samo eno noč, v nastanitev prišli v večernih urah in se odpravili zjutraj, ni potrebe po posebnem razkošju in tako lahko spimo dokaj ugodno. Najboljša portala za iskanje prenočišča sta Airbnb in Booking. Oba sta zelo varna, tako da kar plačate, to dobite in vas ne morejo ogoljufati. Najceneje boste verjetno našli na Airbnb, če pa želite hotelsko sobo in kaj posebnega, pa verjetno Booking. Ker ima Dunaj izjemno dobro prometno infrastrukturo javnega prevoza, ne skrbite če bo nastanitev izven centra. Celo mesto je pokrito z linijami podzemne železnice, ki je najhitrejši način, do nje in kje vmes pa vozijo tudi tramvaji in avtobusi. Ni bojazni da bi bili kje, kjer nič ne pelje. Prav tako ob nastanitvi vedno piše, koliko je do prve postaje. Nas je nočitev prišla približno 30 eur na osebo.

 

KAKO PO DUNAJU: Vaš avto je najbolje da ostane parkiran na parkirišču, kjer imate nastanitev, tako vas ne bo skrbelo, prav tako ne bo potrebno plačevati parkirnine. Za potovanje po mestu si kupite 24-urno karto za javni prevoz, ta stane 8 eur na osebo. Karta velja za ves javni prevoz, od podzemne železnice, do avtobusov in tramvaja. Nam je bila najljubša podzemna železnica, saj je najhitrejša, vedno ko pridete na postajo pelje vlak, prav tako imajo vse dunajske znamenitosti nekje v neposredni bližini postajo. Enostavna in poceni rešitev, za popoln utrip Dunaja. Prav tako na javnem prevozu ni pretirane gneče, ki ste jo mogoče vajeni iz drugih velemest, tako da je potovanje varno tudi za družine.

 

KAJ VIDETI: Glede na to da imamo za ogled Dunaja samo dva dni, eno celo popoldne, in naslednji dan nekje do 15.00 ure, si moramo postaviti prioritete. Mesto ima ogromno fantastične infrastrukture še iz časov monarhije in je meni eno izmed najlepši mest, kar se tiče ohranjenosti le te. Tako da je že samo sprehajanje po mestu, ogledovanje teh stavb in občudovanje, česa vsega so bili zmožni že v časih pred električnimi stroji, zares nekaj izjemnega. Dunaj ima izjemno zgodovino. Ima tudi ogromno vrhunskih tematskih muzejev, ki so zagotovo vredni ogleda, ampak tukaj bo verjetno potrebna individualna odločitev in postavitev prioritet kaj želimo videti, saj smo časovno zelo omejeni.

 

   

 

Predlagam vam, da si parke in stavbe ogledate še v času dnevne svetlobe, ko pa pade večer, se nato premaknete v strogi center, kjer je glavna ulica (tukaj je ''peš cona'') in lahko občudujete praznično okrasitev, si ogledate izložbe trgovin najbolj prestižnih blagovnih znamk in se ustavite na kuhanem vinu/čaju, vafljih in značilnih avstrijskih klobasah na kateri izmed zelo znanih božičnih tržnic.

 

Naslednji dan, mislim da je najbolje začeti z ogledom ene izmed ikon Dunaja, palače Schonbrunn, ki jo krasijo zelo lepi vrtovi pred njo in Gloriette na hribčku na koncu vrtov. Za to se splača vzeti čas za sprehod. Poleg palače je tudi živalski vrt, ki je dobil nagrado za najboljši ZOO za leto 2018, tako da vsi ljubitelji živali, mislim da obvezna postojanka.

 

Vseeno lahko naštejemo nekaj glavnih znamenitosti, ki jim je vredno nameniti ogled vsaj od zunaj. Na Dunaju imamo srečo, da so vse stvari relativno skoncentrirane na manjšem območju, ali pa povezano direktno z linijo podzemne železnice, tako da ne potrebujemo ogromno časa, da si ogledamo vse:

 

Hofburg 

Sedež Habsburžki vladarjev, in ostalih cesarjev. Sedaj uradni sedež avstrijskega predsednika. Izjemno lepa stavba, z nešteto oboki in pročelji. Znotraj tudi kar nekaj zanimivih muzejev.


Schonbrunn palača 

Lepa baročna palača, ki se ponaša z več kot 1.400 sobami. Mogoče še lepši so vrtovi ob nje, med katerimi se kar ne moreš nehati sprehajati. Verjetno ena izmed glavnih atrakcij Dunaja.


Štefanova katedrala 

Najbolj znana dunajska cerkev zgrajena v gotskem slogu.


Zabaviščni park Prater 

Znotraj mesta boste našli tudi zabaviščni park, ki nima samo en vrtiljak, ampak kar nekaj zanimivih vlakcev smrti, gugalnic, hiše strahov in voščenih lutk,… Tudi če se ne boste podali na nobeno izmed naprav, vsekakor vredno samo sprehoda skozenj (zelo lep predvsem v večernih urah, ko je vse osvetljeno v žive barve).

 

Dunajska opera  

Ena najbolj markantnih stavb v centru mesta. Prav tako tudi ta v posebnem slogu. Ena izmed najbolj znanih evropskih opernih hiš. Na leto se v njen zgodi približno 33 predstav, tako da za vse ljubitelje glasbe, mogoče tudi to lahko vključite v izlet.


Trg Marije-Terezije 

Trg z vrtovi ujet med dva ogromna muzeja. Na sredini je ogromen kip vladarice Marije-Terezije, ki je bila ena najbolj prepoznavnih Habzburških vladaric.


Dunajska mestna hiša (Rathaus) 

Zelo lepa neo-gotska stavba, ki izstopa in kar vabi poglede. Sedaj velja kot operativno središče mesta.
Karlova cerkev – velja kot spomenik na konec kuge. Prav tako ena izmed treh največjih cerkva na Dunaju. Zgrajena v popolnoma drugačnem slogu kot katedrala sv. Štefana.


Albertina 

Muzej umetnosti, v katerem visijo dela avstrijskih slikarjev, kiparjev,… ob njih pa za dela največjih mojstrov kot so Picasso, Degas,…


Hiša metuljev (Schmetterlinghaus) 

V enem izmed krakov palače so postavili tudi pravi tropski vrt, kjer vstopimo, in smo obdani z nešteto različnimi metulji, ki jih opazujemo kako letijo nad nami, ali kako počivajo na cvetovih. Če ne bi bilo prepovedano, bi jih lahko božali. Izjemno doživetje in možnost opazovanje teh lepih žuželk.

 

   

 

Dunaj ima ob teh še ogromno znamenitosti, vendar mora mogoče vsak zase najti tiste, ki ga najbolj zanimajo. Na ta seznam sem dal samo tiste ki jih je možno videti v sklopu dveh dni. Mogoče ob tokratnem obisku ni potrebe po ogledu muzejev, saj je že Dunaj sam po sebi ogromen muzej na prostem, ki je vreden ogleda. Zvečer ko pade mrak, ko zažarijo še božične lučke, se začne pravo praznično rajanje. Preden greste na večerni počitek se ustavite na eni izmed božičnih tržnic in uživajte v utripu mesta, ki je res nekaj izjemnega.

 

 

Luka Kovačič, gorski tekač in ambasador LONa

 

LON svetuje