fbpx 6. Lukov potep: Rakov Škocjan in grad Snežnik | LON

Med kraške pojave v Rakov Škocjan in na mistični grad Snežnik

 

Rakov Škocjan in Snežnik - 6 ur 15 minut

 

 

Slovenija je izjemno raznolika dežela; ima ogromno naravnih čudes, kot tudi zelo bogato zgodovino, tudi iz časa srednjega veka. Kdor je ljubitelj sprehajanja v naravi in hkrati občudovanja srednjeveških gradov, se bo zagotovo našel v tem izletu. Naredili boste ''road trip'' in se niti kilometra ne peljali po isti cesti. Obiskali boste odmaknjene vasi sredi Bloške planote, zagotovo enega lepših slovenskih gradov Snežnik, ter se zapeljali skozi Lašče mimo gradu Turjak, ter zibelke slovenskega jezika, kjer se je rodil Primož Trubar in postavil temelje slovenskega jezika, ob poti pa opazovali tudi Cerkniško jezero.

 

IZHODIŠČE: naredimo cestni krog: Ljubljana – Velike Lašče (Trubarjeva domačija in grad Turjak) – Bloško jezero (peljete se čez čudovito Bloško planoto) – Stari Trg pri Ložu – Kozarišče (Grad Snežnik) – Cerknica (Cerkniško jezero) – Rakov Škocjan – Unec – Ljubljana

Krog lahko začnete in zaključite po vaši želji, odvisno iz katerega konca Slovenije prihajate. Seveda pa se boste na cesti najlažje znašli s pomočjo navigacije.

 

PREDVIDEN ČAS TURE: je celodneven izlet. Predlagam  vseeno, da se ne zadržujete predolgo na lokacijah, saj čas hitro beži. Za posamezne kraje boste potrebovali približno:

Velike Lašče – 1 ura

Bloško jezero – 1 ura

Snežnik – 1 ura 30 min

Rakov Škocjan – 2 uri 45 min

 

Od doma najbolje, da se odpravimo v jutranjih urah, da se nam kasneje ne bo mudilo, saj so vse lokacije zares čudovite in je vsaka vredna ogleda. Vse stvari so iz glavne ceste odlično označene, tako da ni bojazni, da bi kjerkoli lahko zgrešili.

 

Najprej se odpravimo do gradu Turjak malo pred Velikimi Laščami. Grad ima bogato zgodovino, okoli njega pa vodi ozka stezica, na kateri si lahko ogledamo grajske zidove in mogočnost takratnega časa. Ampak mislim, da ogled  gradu do potankosti ni potreben, saj je Snežnik kasneje še lepši in tudi muzej  bogatejši. Je pa grad Turjak za svojo romanco izkoristil tudi France Prešeren za Turjaško Rozamundo.

 

Vrnemo se nazaj do glavne ceste, po kateri nadaljujemo nekaj minut, ko se na desni na parkirišču ustavimo in si ogledamo še Trubarjevo domačijo, mlin, tiskarno. Tukaj je nastala prva slovenska knjiga in temelji slovenskega jezika. Zares lepa in urejena domačija, vredna sprehoda in ogleda. Popijemo kavo ali čaj, preden se odpravimo naprej.

 

 

 

Nadaljujemo po glavni cesti, nato se desno odcepimo proti Bloški planoti. Ta del poti me je zares fasciniral, saj je ta konec Slovenije kar malo ''odrezan'' in zapostavljen, ampak zares vreden ogleda. Ogromna, neokrnjena planota, ozka cesta, nenehno razgiban teren, odmaknjene vasi. Še en pomemben podatek, tukaj se je pojavil prvi slovenski smučar – Bloški smučar – kar pomeni da je tudi zibelka slovenskega smučanja. Na planoti se ustavimo pri Bloškem jezeru, okrog katerega se sprehodimo po lepi poti, lahko se nekaj minut „poigramo“ na visečih klopcah, ki stojijo ob jezeru. Res lepa točka, odmaknjena od vrveža.

 

Sledita še vrhunca dneva. Najprej se zapeljemo do izjemno čudovitega gradu Snežnik. Meni mogoče celo najlepši slovenski grad. Čudovito ohranjen in obdan z izjemno slikovito naravo in majhnim jezerom. Parkiramo na označenem parkirišču. Tukaj si lahko ogledamo tudi grajski muzej, ki je načeloma odprt, vseeno pa odpiralne ure raje preverimo pred prihodom. Tudi če ne gremo v muzej, nam ostane prečudovit ogled okolice gradu. Okoli vodi zelo lepa steza, tako da si grad ogledamo iz vseh strani. Res idilična lokacija. Grad je lep prav iz vseh strani.

 

 

 

Ko končamo z ogledom, nas čaka vožnja mimo Cerkniškega jezera, ki ga tokrat pogledamo le iz avtomobila, saj nam bo v nasprotnem primeru zmanjkalo časa za Rakov Škocjan. Na glavni cesti proti Uncu nas smerokaz usmeri v Rakov Škocjan. Najbolje, da parkiramo pri hotelu Rakov Škocjan, kjer je parkirišče. Hotel leži približno na sredini parka. Tukaj bomo hodili približno 2 uri in pol, tako da je smiselno vzeti nahrbtnik z pijačo. Na parkirišču je velik zemljevid, kjer je vse lepo označeno. Tukaj je vseeno, ali gremo najprej do malega naravnega mostu ali do velikega naravnega mostu, saj bomo naredili osmico. Poti potekajo ob vodi ali po pečinah nad njo, tako da je sprehod pomirjujoč ob zvoku šumenja reke. Vse znamenitosti parka so tudi podrobno opisane.

 

 

 

V kolikor niste pripravljeni hoditi toliko časa, si lahko pot tudi skrajšate, tako, da se z avtom zapeljete po parku od enega mostu do drugega. Ne pozabite si ogledati tudi razvaline cerkve nad velikim naravnim mostom.

 

Tukaj se naš dan zaključi, čaka nas le še povratek proti domu. Ob poti imate dovolj ponudbe za postanek na poznem kosilu ali zgodnji večerji. 

 

 

Luka Kovačič, gorski tekač in ambasador LONa

LON svetuje