fbpx 5 stvari, ki jih ne smete kupiti v velikih količinah | LON

Samo zato, ker lahko kupite nekaj v velikih količinah po nizki ceni, ne pomeni, da morate. Preberite seznam stvari, ki se jih ne splača nakupovati v velikih količinah.

 

 

Namazi za kruh

Ogromni kozarci majoneze, čokoladnega namaza in ostalih namazov so povsem smiselni v profesionalnih kuhinjah, v domači kuhinji pa so malce manj primerni. Zakaj? Poleg dejstva, da jih verjetno ne boste mogli izprazniti pred koncem datumom uporabe, upoštevajte še možnost kontaminacije.

 

Vsakič, ko z žlico ali nožem sežete v embalažo, se pojavi možnost za prenos bakterij in drugih kontaminantov. Razmislite o vseh stvareh, ki bi jih lahko v izdelku razvile, preden izpraznite veliko embalažo. Verjetno se tudi vam na tej točki manjša embalaža zdi boljša ideja.

 

Moka

Razen, če načrtujete odprtje pekarne, velike količine moke niso dober nakup - tudi če so znižane. Polnozrnata moka v shrambi zdrži le 3 mesece.

 

Večnamenska moka ima sicer daljšo življenjsko dobo, približno 4-6 mesecev, vendar še vedno ni dobra ideja, da jo hranite v shrambi tako dolgo. V moki se kaj hitro lahko zaredijo molji ali pa mokarji.

 

Najbolje je, da moki namenite posode, ki se zaprejo neprodušno in takoj po nakupu moko pretresete vanje. Tako lahko pred nepovabljenimi živalcami zavarujete tudi ostala živila, kot so zdrobi, čaji …

 

Oreščki in semena

Polnjenje vaše shrambe z oreščki in semeni je odlična stvar zaradi njihove hranljivosti, vendar pazite, da ne pretiravate. Kot moka, se tudi oreščki in semena lahko pokvarijo. Dobro pravilo je, da kupite samo tisto, kar lahko pojeste v času do roka uporabe. Nekateri oreški zdržijo dlje kot drugi.

 

Začimbe in zelišča

Začimbe in zelišča se ne pokvarijo kot moka in oreščki, vendar sčasoma izgubijo svojo moč. Najbolje je, da kupite začimbe v majhnih posodah, tako da jih lahko uporabite in redno menjate.

 

Začimbe naj bi bile najboljše, če jih uporabljate v dveh do treh letih, vendar veliko poklicnih kuharjev priporoča, da zamenjate začimbe vsakih šest mesecev.

 

Če resnično želite kupiti svoje začimbe v večjih količinah, kupite cele začimbe. Njihova olja bodo ostala ujeta v zrnih, dokler jih ne strete v možnarju, tako pa bodo izgubile manj okusa tekom skladiščenja.

 

Ne glede na to, kako zelo se zdi primerno, ne shranjujte začimb poleg štedilnika. Vročina, vlaga in svetloba bodo povzročile, da bodo okus izgubile še hitreje. Spadajo v shrambo ali omarico.

 

Olja

Če ne cvrete veliko, verjetno ni smiselno, da kupite olje v velikih količinah. Po nekaterih raziskavah veliko olj za kuhanje začne oksidirati že dolgo pred rokom uporabe. Nakup večjih količin bi torej lahko bil izguba denarja in bi lahko celo ogrozil vaše zdravje. Primerjajte cene, in verjetno boste ugotovili, da te velike embalaže sploh ne ponujajo velikih - če sploh - prihrankov.

 

 

Vsekakor preverite akcijske cene, ne pozabite pa razmisliti, koliko res pojeste. Vsekakor je bolje iti malce večkrat v trgovino, kot pa metati hrano v koš, kajne?

LON svetuje