fbpx 10 pravil varnosti na spletu | LON

Brskanje in nakupovanje na spletu lahko v najslabšem primeru vodijo do kraje vaših osebnih ali bančnih podatkov ter posledično do izsiljevanja s strani ljudi, s katerimi najraje ne bi imeli nič.

 

Zato si preberite 10 pravil varnosti na spletu, ki vam bodo pomagala, da se boste izognili morebitnim težavam.

 

 

Osebni podatki naj bodo omejeni.

Potencialnim delodajalcem, poslovnim strankam in podjetjem ni treba vedeti vsega o vašem osebnem razmerju ali vašega domačega naslova. Seznanjeni morajo biti z vašim strokovnim znanjem ter ozadju o tem, kako stopiti v stik z vami. Tujcem na cesti verjetno ne bi povedali svojih osebnih podatkov - ne povejte jih tudi milijonom ljudi na spletu.

 

 

Vklopite nastavitve zasebnosti.

Hekerji zelo radi vedo vse o tebi. Veliko se lahko naučijo iz brskanja in uporabe socialnih medijev. Sami najbolje zavarujete svoje podatke. Spletni brskalniki in mobilni operacijski sistemi imajo na voljo nastavitve za zaščito vaše zasebnosti na spletu. Večje spletne strani, kot je Facebook, imajo prav tako na voljo nastavitve za izboljšanje zasebnosti. Te nastavitve so včasih (namerno) skrite, ker podjetja želijo pridobiti vaše osebne podatke za višanje svoje tržne vrednosti. Prepričajte se, da ste omogočili zaščito vaše zasebnosti.

 

 

Brskajte varno.

Sigurno se ne bi ponoči odločili hoditi skozi nevarno sosesko, zato tudi ne obiščite "nevarnih sosesk" na spletu. Spletni kriminalci uporabljajo privlačno vsebino kot vabo. Vedo, da so ljudje včasih v skušnjavi klikati na dvomljivo vsebino in lahko pri iskanju te pozabijo na varnost. Splet je napolnjen s težko opaznimi pastmi, kjer lahko en brezskrbni klik razkrije osebne podatke ali okuži vašo napravo z zlonamerno programsko opremo. S tem, ko se upirate skušnjavi, ne date hekerjem možnosti.

 

 

Prepričajte se, da je vaša internetna povezava varna.

Ko greste na splet na javnem mestu, na primer z uporabo javne povezave Wi-Fi, nimate neposrednega nadzora nad njeno varnostjo. Strokovnjake kibernetske varnosti skrbijo "končne točke" - kraji, kjer je zasebno omrežje povezano z zunanjim svetom. Vaša ranljiva končna točka je vaša lokalna internetna povezava. Prepričajte se, da je povezava varna in v dvomih počakajte na boljši čas (dokler se ne morete povezati v varno omrežje Wi-Fi ali pa mobilno omrežje), preden preko spleta oddajate informacije, kot je številka bančnega računa.

 

 

Bodite previdni, kaj si prenesete.

Glavni cilj spletnih kriminalcev je, da vas pripravijo k prenosu zlonamernih programov ali aplikacij, ki poskušajo ukrasti podatke. Ta zlonamerna programska oprema je prikrita kot aplikacija ali program. Krinka je lahko vse od priljubljene igre do nečesa, kar informira o prometu ali vremenu. Ne prenašajte aplikacij, ki so videti sumljive ali prihajajo s strani, ki ji ne zaupate.

 

 

Izberite močna gesla.

Gesla so ena največjih šibkih točk v celotni strukturi spletne varnosti, vendar trenutno ni na voljo drugih možnosti. Težava z gesli je, da ljudje običajno izberejo preproste kombinacije, ki si jih ni treba zapomniti (kot sta "geslo", "123456" ali vaše ime), te pa brez težav lahko uganejo tudi spletni tatovi. Izberite močna gesla, ki jih je težje razvozlati. Programska oprema za upravljanje z gesli vam lahko pomaga upravljati več gesel, tako da jih ne pozabite. Močno geslo je edinstveno in zapleteno, dolgo vsaj 15 znakov, meša pa črke, številke in posebne znake.

 

 

Nakupujte preko varnih spletnih mest.

Vsakič, ko kupujete na spletu, morate navesti podatke o kreditni kartici – prav to, kar kriminalce najbolj zanima. Te informacije sporočajte samo na spletna mesta, ki zagotavljajo varne, šifrirane povezave! Varna spletna mesta lahko prepoznate tako, da preverite spletni naslov. Ta naj se začne s https: (S pomeni varno) in ne zgolj http:. Lahko so tudi označena z ikono ključa poleg naslovne vrstice. Za varno nakupovanje prek spletnih strani vam priporočamo uporabo naše LONove predplačniške kartice ter varnostnega SMS obveščanja. Na LONovo predplačniško kartico naložite samo toliko denarja, kolikor ga želite porabiti. Za vsak opravljen nakup, ki ga boste opravili s kartico, boste na mobilni telefon dobili varnostno SMS sporočilo, ki vas bo obvestilo, kje, kdaj in za kolikšen znesek ste opravili storitev. Tako imate nadzor nad morebitnimi krajami podatkov vaše kartice in ste 100 % varni!

 

 

Bodite previdni, kaj objavite.

Splet nima gumba za brisanje. Vsak komentar ali slika, ki jo objavite na spletu, lahko ostane na spletu večno, saj odstranjevanje izvirnika (recimo iz Twitterja) ne odstrani kopij, ki so jih drugi ustvarili. Ni mogoče "vzeti nazaj" opombo, za katero želite, da je ne bi objavili, ali pa se znebite neprijetnega sebka, ki ste ga naredili na zabavi. Ne objavljajte na spletu stvari, za katere ne želite, da jih vidi vaša mama ali morebitni delodajalec.

 

 

Bodite previdni, koga spoznavate na spletu.

Ljudje, s katerimi se spoznate na spletu, niso vedno tisti, za katere trdijo, da so. Dejansko morda sploh niso resnični. Lažni profili družabnih omrežij so priljubljen način, da hekerji najdejo nepozorne spletne uporabnike in napolnijo svoje žepe. Bodite previdni in razumni tekom vašega spletnega družbenega življenja, kot ste v svojem družabnem življenju.

 

 

Naj bo vaš protivirusni program posodobljen.

Programska oprema za spletno varnost vas ne more zaščititi pred vsako grožnjo, vendar pa bo odkrila in odstranila večino zlonamernih programov – morate se prepričati, da je antivirusni program posodobljen. Bodite pozorni na posodobitve vašega operacijskega sistema za aplikacije, ki jih uporabljate. Zagotavljajo pomembno raven varnosti.

 

 

Držite se teh desetih osnovnih varnostnih pravil za splet in se tako izognite številnim neprijetnim spletnim presenečenjem. Preberite si tudi več o zagotavljanju varnosti pri uporabi digitalnega bančništva ter česa nikakor ne smemo pošiljati preko raznolikih sporočil.

Želim varnostno SMS obveščanje!

Posvetujte se z nami in uredili vam bomo najbolj prijazno rešitev za vaše cilje.
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema sestanka:
E-pošta:
Opombe:
S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

LON svetuje