Otroci so v svojih rosnih letih izredno dojemljivi za učenje. Takrat je tudi čas, da jih začnemo seznanjati s svetom financ. Seveda upoštevajte otrokovo starost in lekcije prilagodite njegovi sposobnosti razumevanja, a pogovori o denarju se lahko začnejo že pri treh letih. Pripravili smo nekaj namigov, katere lekcije lahko predstavite otroku do 10. leta. Pomagale mu bodo razumeti svet financ tudi, ko bo starejši.

 

Denar ne raste na drevesih

Ko otroci vidijo denar, ki pride iz bankomata, se ne zavedajo, da denar ne pride v neskončnih količinah. Pojasnite jim, da vsak dan delate, da bi zaslužili denar, in je banka le mesto, kjer je denar na varnem (poskusite izpodriniti svoj cinizem o nedavni gospodarski krizi).

Delo s svojim proračunom

Najboljši način učenja otrok, kako upravljati z denarjem, je, da jim ga daste nekaj. Če porabijo svoj denar za novo igračko in nimajo dovolj za računalniško igrico, ki si ga resnično želijo, je to pravzaprav dobra stvar; iz prve roke se naučijo posledic prevelike porabe.

Dobre stvari pridejo k tistim, ki čakajo

Učenje otrok, kako počakati na zadovoljstvo, bo pripomoglo k boju proti »kupi zdaj, plačaj pozneje« mentaliteti, ki bi jih lahko kasneje utopila v dolgovih na kreditnih karticah. Kolikor je mogoče, utrdite idejo, da se čakanje izplača. Na primer, naredite domačo pico skupaj z vsemi sestavinami, ki jih ima vaš otrok izredno rad; potem pa pripravite že pripravljeno pico za pripravo v mikrovalovni pečici. Domača pica potrebuje več truda in časa za pripravo, vendar je okus neprimerljivo boljši.

Ne porabi takoj, ko dobiš

Krotenje impulznih nakupov gre z roko v roki z učenjem otrok, kako počakati na zadovoljstvo. Pokažite z zgledom. Preden greste po nakupih, ustvarite proračun. Navedite, kaj boste kupili, v katere trgovine nameravate, in razpon cen za vsak izdelek. Nato primerjate cene na spletu in morebitne kupone, ki so na voljo (razmislite o tem, da bi vaš otrok shranil prihranke, tako da vidi, da se splača primerjati cene izdelkov). Naučil se bo, da je načrtovanje nakupov pred dejanskim nakupom rutina.

Varčevanje je kul

Vaš otrok želi novo igračo, za katero nima dovolj denarja? Povejte ji, naj prihrani! Ko je v hranilniku dovolj denarja, jo vzemite s seboj po nakupih in ji dovolite, da plača blagajniku. Nikoli ne bo pozabil, kako dobro se počuti, da dela proti cilju in se na koncu nagradi.

Spremljanje

Vedeti, za kaj je namenjen denar, je velik korak naprej vašega otroka v spretnosti upravljanju denarja. Naj uporablja zvezek (ali računalnik), da sledi, kaj se dogaja z njegovim denarjem. Naredite mapo (ali uporabite staro denarnico), kjer lahko hrani račune.

Seznam želja

Otrokom je težko določiti prioritete, zato se skupaj pogovorite in naredite seznam želja o stvareh, ki jih vaš otrok želi narediti s svojim denarjem. Nato mu pomagajte razvrstiti seznam tako, da razpravljate o pomembnosti vsake želje.

Izkoristi prihranke

Uvedite svojega otroka v varčevalne možnosti, ki bi lahko prinesle obresti. Poiščite kalkulator za izračun obresti na spletu in otroku pokažite, kako lahko samo 1 EUR raste z obrestmi skozi čas. Presenečen bo!

Bodi malo skeptičen

Verjetno ne želite, da vaši otroci mislijo, da jih podjetja skubijo na vsakem koraku. Vseeno pa na vsake toliko opozorite na prodajne trike prodajalcev. Zdrav skepticizem je ključnega pomena. Ne samo zato, ker se otroci lahko odrečejo privlačnosti izdelkov na televiziji, temveč tudi zato, ker jim preprečuje, da bi jih prepričala sporočila v oglasih – npr. če imaš prava oblačila in igrače, boš priljubljen.

Deli

Naj vaš otrok donira del svojega denarja v dobrodelne namene. Učite jih, da se denar lahko uporablja za pomoč ljudem, ne le za nakup stvari. Opomnite jih, da ne gre za to, koliko daješ – vsaka malenkost šteje.

LON svetuje