Kaj je debetna kartica?

Debetna kartica je običajna bančna kartica, ki omogoča plačevanje in dvigovanje gotovine iz razpoložljivih sredstev na računu, pri čemer se plačilo odšteje direktno z bančnega računa. 

 

Pri debetni kartici se znesek takoj odšteje z računa imetnika.

 

Odlika debetne kartice Activa Maestro je predvsem v njeni univerzalnosti in varnosti poslovanja. Združuje namreč več funkcij, ki povečujejo njeno uporabnost, sprejemajo pa jo le prodajna mesta, ki so opremljena s POS terminali. Slednje pomeni, da se vsaka transakcija preveri v avtorizacijskem sistemu LONa. Bremenitev vašega računa za obveznosti je sprotna, kar vam omogoča enostavno upravljanje s finančnimi sredstvi.

 

Uporaba

Kartica omogoča nakup blaga in storitev na prodajnih mestih v Sloveniji in v tujini, ki imajo oznako Maestro. Prav tako vam omogoča dvig gotovine na prodajnih mestih, ki imajo POS terminale in oznako "gotovina". S tem uredite na enem mestu dve zadevi hkrati - ob nakupu v trgovini dvignete po želji tudi gotovino. Ob uporabi PIN-a, ki je vaša osebna številka, kartica omogoča poslovanje z bankomati, ki imajo oznako Maestro, Ba in Cirrus.
 

Vaš podpis na hrbtni strani kartice oziroma vaša PIN koda sta vaša identifikacija.

 

Poslovanje

Ob odprtju osebnega računa v LONu, ki je članica sistema Activa, prejmete kartico Activa Maestro in štirimestno osebno številko PIN. To številko uporabljate pri poslovanju na bankomatih in ob nakupovanju na prodajnih mestih s POS terminalom, ki zahteva vnos PIN-a zaradi identifikacije. Za obveznosti, ki izhajajo iz poslovanja s to kartico, ste bremenjeni dnevno oziroma na dan opravljenega nakupa ali druge transakcije. O opravljenem prometu vas LON redno obvešča z mesečnim izpiskom. Ob nakupih uporabljajte kartico izključno na POS terminalih, kar omogoča visoko stopnjo zaupanja pri poslovanju zaradi neposredne, on-line avtorizacije. Pri nekaterih spletnih straneh, kjer nakupujete je ob plačilu potrebna uporaba OTP čitalca. Kartica velja 4 leta.

 

Prednosti:

  • brezgotovinsko plačevanje,
  • dvig gotovine na bankomatih,
  • razpolagate z denarjem na vašem računu,
  • vaša identifikacija za opravljanje bančnih storitev,
  • informacija o stanju na vašem računu.