fbpx Kateri denarni tip ste? | LON

Razumevanje vaše »denarne« osebnosti vam pomaga razumeti vaš odnos do denarja in ravnanje z njim. 

Varčevalec

Ima rad denar pri sebi, na splošno pa o stvareh misli, da so precenjene. Rad si vzame čas za nakup, preveri vse cene, temeljito se pozanima o izdelku, o vseh lastnostih in prednostih, naredi primerjave in podobno. Nikoli ne nakupuje impulzivno. Lahko rečemo, da so varčevalci organizirani varčujejo z denarjem.


Zapravljivec

Rad nakupuje zase in tudi za druge. V nakupovanju se počuti dobro, je vznemirjen, dinamičen in navdušen nakupovalec. Nikoli ne zamudi nobenih akcijskih prodaj in nizkih cen. Rad zapravlja, saj živi za trenutek, kupuje impulzivno, ter ne razlikuje med željo in potrebo.


Tehtalec

Je navdušen nad možnostmi nakupa in je tudi pripravljen denar porabiti za dober posel oziroma naložbo. Ta tip osebnosti misli konceptualno in ga malenkosti na izdelku ne bodo odvrnile od nakupa. Pomembna mu je vsa korist ki jo bo imel. Tehtalci potrebujejo veliko časa preden se odločijo za nakup, vedno se bodo glede nakupa posvetovali tudi z drugimi.


Načrtovalec

Rad dela  načrte za prihodnost, za prihodnje nakupe, zaradi česar le redko zapade v finančno krizo. Pripravljeni je investirati in sebe prikrajšati danes, če mu bo ta naložba prineslo varno prihodnost. Na splošno so zelo konzervativni z denarjem, skoraj nikoli jih ne boste ujeli nepripravljene.


Letalec

Je tip osebnosti, ki nikoli ne razmišljajo o denarju, ker jim to ni všeč. Denar jih ne motivira in jim ne pomeni nič. Nimajo izdelanega finančnega načrta, in so neorganizirani v vseh pogledih obvladovanja financ. Ponavadi sprejmejo finančne odločitve, ki izhajajo iz strahu, namesto iz strokovnih in dobrih nasvetov.