fbpx Kako izboljšati vaše odločitve pri nakupovanju? | LON

Imate tudi vi radi nove stvari in občutek ko jih odvijate ali pa se na primer spomnite vonja v novem avtu? Vsi radi kupujemo nove stvari, kupili smo računalnik, kolo, avtomobil, počitnice in drugo. Prvi korak za dobro nakupno odločitev je vedeti kaj s tem nakupom pridobimo.

 

Kako izboljšati vaše odločitve pri nakupovanju

 

Za vsakim nakupom stoji motiv. Nakupna odločitev je delno razumska in delno emocionalna. Oglejte si kaj se skriva za eno in za drugo.

Razumska:

- cena
- kakovost
- prihodnost
- zanesljivost

Emocionalna:

- izgled

- občutek

- sedanjost

- znamka

 

Priporočamo, da vedno najprej poiščete svoje prave motive za nakup.  Zabavno je nakupovati – vendar pomislite, če boste stvar po nekaj mesecih zavrgli in potem kupili novo, vas bo še vseeno stala veliko . Kaj če bi ta denar prihranili za pokojnino ali zlato rezervo? Vedno morate imeti sami pri sebi dober razlog za nakup.

 

Vprašajte se, kaj bi naredili s tem denarjem, če ga ne bi porabili. Zakaj želite določeno stvar? Kakšne kakovosti vam bo nudila? Kaj več boste z njo dosegli, boste zato bolj uspešni, boste več zaslužili? Boste vse plačali v enem obroku? Boste uporabili financiranje in si s tem naredili dolg za naslednje obdobje? Pri takšnih nakupih je dober razmislek o stvari, ki jo potrebujete, še bolj potreben.