fbpx Prevare z lažnim kreditom | LON
Prevare z lažnim kreditom
Datum objave:
25.01.2023

Ob vse strožjih bančnih pogojih številni posojila iščejo na spletu, kjer kar mrgoli ponudb. Oglasi obljubljajo ugodne kredite z nizko obrestno mero, brez zavarovanj in hitro odobritvijo. Seveda je za sklenitev pogodbe potreben scan ali fotografija osebnega dokumenta in plačilo številnih dajatev.

 

Ko se oseba zave, da je postala žrtev prevare, je seveda že prepozno – s finančnim oškodovanjem pa se težave šele pričnejo.

 

Potek prevare:
 

Ponudbo za lažen kredit prejmete na vaš elektronski naslov ali preko družbenih omrežij (npr. Facebook). Podjetja, ki to storitev ponujajo, so praviloma iz tujine, komunikacija pa poteka v polomljeni slovenščini.

  1. Od vas zahtevajo, da jim posredujete svoje osebne podatke, podatke o ročnosti in znesku kredita – enako, kot to zahteva banka ob odobravanju bančnih kreditov.
  2. Prevaranti od vas zahtevajo, da plačate določen znesek vnaprej. Znesek, ki je zahtevan kot plačilo vnaprej, prevaranti poimenujejo kot plačilo zavarovanja za kredit, plačilo odobritve kredita, plačilo davka, raznih pristojbin ipd.
  3. Zahtevanemu nakazilu naj bi sledilo izplačilo kredita na vaš račun, kar pa se seveda ne zgodi.
  4. Ves vaš nakazan denar je izgubljen, ponudnik kredita pa se ne javlja več.

Prosimo, da morebiten poskus prevare takoj prijavite policiji. Za nasvet, mnenje in pomoč glede preklica neodobrene plačilne transakcije nemudoma kontaktirajte LON na prevare@lon.si.

 

POMEMBNO: Tudi tu velja univerzalno pravilo: Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni! Oglasi, ki obljubljajo ugodne kredite z nizko obrestno mero, brez zavarovanj in hitro odobritvijo, so po vsej verjetnosti prevara.