fbpx Nigerijske prevare | LON
Nigerijske prevare
Datum objave:
25.01.2023

Milijonski loterijski zadetki ali neverjetne poslovne ponudbe so v naših e-poštnih nabiralnikih pogoste in mamljive.  Žal ne pomenijo bogastva, le opozarjajo na klasično spletno goljufijo – nigerijsko prevaro.

 

Postopek prevare:

  1. Scenarij je vsakokrat drugačen (zadeli ste na loteriji, odkrili so skrite račune na bankah, vi ste dedič ogromnega premoženja, skratka želijo vam nakazati večjo vsoto denarja), osnovni mehanizem goljufije pa ostaja enak.
  2. Kmalu za tem nas pozovejo, da moramo, zaradi potrebe tega ali onega postopka, najprej poravnati minimalno vsoto. Najprej prosijo za naše podatke (ime, priimek, številko tekočega računa).
  3. Največkrat želijo, da stroške poravnamo preko sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.
  4. Nato sledijo vedno novi izgovori, potrebno je plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika itd. Ko prenehamo s plačevanjem (izmišljenih) stroškov in zahtevamo obljubljeno nagrado, se tudi komunikacija prekine. Možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja so praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun.

Prosimo, da morebiten poskus prevare takoj prijavite policiji. Za nasvet, mnenje in pomoč glede preklica neodobrene plačilne transakcije nemudoma kontaktirajte LON na prevare@lon.si.

 

POMEMBNO: Pogost primer nigerijske prevare je tudi obvestilo, da smo zadeli veliko denarno nagrado v nagradni igri, v kateri pa nismo sodelovali. Za izvedbo prevare pogosto izkoriščajo imena in logotipe zelo znanih podjetij, kot so Google, Microsoft, Coca Cola, saj tako ustvarijo vtis večje verodostojnosti.