fbpx Ljubezenske prevare | LON
Ljubezenske prevare
Datum objave:
25.01.2023

Zdravnik v Siriji, marinec na mirovni misiji v Iraku, ovdovel delavec na naftni ploščadi. Vsi šarmantni gospodje z zlomljenim srcem, ki na spletu iščejo damo, ki jih bo razumela. To bi lahko bil začetek velike ljubezenske zgodbe, a je vse prej kot to. Osamljene ženske, ki so se na spletu zapletle s šarmantnimi tujci, so po letu dni ‘razmerja’ na daljavo ostale brez nekaj deset tisoč, nekatere celo brez več kot sto tisoč evrov.

Postopek prevare:

 

  1. Kriminalci svoje žrtve iščejo na družbenih omrežjih in jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo, največkrat preko Facebooka ali Instagrama.
  2. Predstavijo se kot vojak iz ZDA na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji ipd.. Razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo, delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo.
  3. Ko se ta zveza vzpostavi (včasih to traja tudi več mesecev), pa se na žrtev obrnejo s prošnjo, da jim nakaže denar.
  4. Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se zgodba tu ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim le-te zelo težko zoperstavijo.
  5. Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t.i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi.

Prosimo, da morebiten poskus prevare takoj prijavite policiji. Za nasvet, mnenje in pomoč glede preklica neodobrene plačilne transakcije nemudoma kontaktirajte LON na prevare@lon.si.

 

POMEMBNO: Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejši in neizobraženi uporabniki. Goljufov ne gre podcenjevati: so dobri poznavalci človeške psihe in izjemni manipulatorji, ki točno vedo, na kateri gumb pritisniti ob določenem trenutku, da iz žrtve izvabijo denar.