fbpx LON
NE POSTANITE ŽRTEV PREVARE
Datum objave:
3. Februar 2022

Na slovenskem bančnem prostoru so bili zaznani novi poskusi prevar komitentov, ki v večini potekajo preko telefona ali SMS sporočila.

 

Najpogosteje ugotovljene prevare potekajo po naslednjih scenarijih:

 

1.

Prevaranti po telefonu kontaktirajo imetnika kartice in ga v sklopu pogovora prepričajo, da jim posreduje vse podatke za registracijo Rekono računa (preko Rekono OnePass aplikacije): ime, priimek, datum rojstva, davčno številko, zadnjih 6 številk ene od plačilnih kartic in pripadajočo PIN številko.

 

LON nikoli ne kontaktirata strank naključno, predvsem pa od njih ne zahtevamo izdajanje podatkov plačilnih kartic. Predvsem opozarjamo, da nikoli in nikomur ne izdajate PIN številke.  

 

2.

Komitent prejme SMS, da mu bodo blokirali kartico, če se takoj ne prijavi na dotično spletno stran (»fishing«). Komitenti na dotični spletni strani (katere naslov in izgled je podoben kot od posamezne banke) vnesejo vse »osebne« in varnostne elemente/podatke.

 

LON strankam ne pošilja SMS sporočil s tako vsebino. V primeru, ko je ugotovljen sum zlorabe vaše Mastercard kartice, prejmete SMS z vsebino:

 

Pozdravljeni!
Obveščamo vas, da smo zaznali nenavadno transakcijo z vašo kartico ****1234. Ker vas nismo uspeli priklicati prosimo, da čim prej pokličete skupino za spremljavo zlorab procesnega centra Bankart na telefonsko številko +386 (0)1 58 34 179.
Hvala. Vaš LON.

 

 

V LONu uporabljamo napredne sisteme za prepoznavo sumljivih transakcij in morebitnih zlorab, vendar je pri preprečevanju ključna varna uporaba bančnih Mastercard kartic.

 

Osnovna pravila varne rabe:

- bančne kartice ne posojajte ali dajajte v hrambo drugim;

- poskrbite, da se (predvsem na prodajnih mestih) vsi postopki s kartico izvajajo v vaši prisotnosti;

- ne dovolite drugim osebam, da iz vaše kartice prepisujejo podatke;

- nepooblaščenim osebam ne razkrijte PIN kode, prav tako je ne shranjujte poleg bančne kartice;

- drugim osebam ne posredujte CVV/CVC kodo (trimestna koda na zadnji strani bančne kartice);

- opravljajte nakupe preko spleta le na varnih spletnih straneh.

 

Več pravil varne rabe bančne kartice si lahko preberete v Splošnih pogojih poslovanja s plačilnimi karticami Mastercard.