Potovati po svetu brezplačno ali pa z minimalnimi stroški se sliši kot nedosegljive sanje. Pa jih vseeno lahko uresničiš, če veš, kje iskati.

 

Zbrali smo praktične načine za potovanje po svetu brezplačno ali vsaj z zelo nizkimi stroški. Možnosti so za pridobitev službe v tujini, prostovoljstvo in preživljanje časa z domačini. Nekatere zahtevajo nekaj izobrazbe ali izkušenj, vendar je večina vrat odprtih za vsakogar, ki išče dogodivščine.

 

 

Nekatere od teh dogodivščin bodo financirale potovanje, nekatere namestitev in nekatere vse vaše stroške. Morda celo najdeš tako, ki ti bo plačala za potovanje po vsem svetu.

 

Različne možnosti lahko najdemo po vsem svetu. Izberi državo ali več držav in običajno lahko najdeš način, da prideš tja brezplačno. Fleksibilnost se izplača; včasih boš dobil najboljše ponudbe na zanimivih mestih, ki še niso na turističnih seznamih.

 

Ko si pripravljen kreniti na pot, se lahko naučiš novega jezika, ki ti bo pomagal pri potovanjih. Nauči se jezik z brezplačnimi spletnimi mesti za učenje jezikov in za to namenjenimi aplikacijami (o teh smo na kratko pisali tudi v članku 9 hobijev, ki si jih lahko privoščite).

 

Varovanje hiše, domačih ljubljenčkov

Brezplačne nastanitve lahko dobiš skoraj povsod po svetu z »varovanjem hiše«.

Medtem ko je lastnik stanovanja odsoten, boš v njegovem domu ostal/a za dogovorjeno obdobje, v katerem boš pazil/a na hišo in poskrbel/a za nekaj splošnega vzdrževanja okrog hiše. Velikokrat ima lastnik hišnega ljubljenčka ali dva, za katere poskrbiš medtem ko je njihov lastnik odsoten.

 

Včasih lastnik celo dodatno plača, poleg brezplačnega bivanja v njegovem domu. To ti lahko pomaga plačati življenjske stroške in morebiti celo nadaljnja potovanja.

 

Tukaj je nekaj odličnih spletnih strani za hišne »varovanje hiš« ali po angleško »House-Sitting« ali »Pet-Sitting«, ki vam bodo pomagale najti kraj za bivanje:

Trusted Housesitters, Nomador, HouseSit Match, Mind My House.

 

Odjadrajte med delom na križarki

Poišči službo na križarki in dobil/a boš brezplačno nastanitev, hrano in potovanje po vsem svetu. Če se zaposliš za polni delovni čas, boš za to prejel/a še plačilo.

 

Križarjenja imajo veliko delovnih mest, za katera iščejo zaposlene. Lahko pa se znajdeš kot zabavljač, fitnes inštruktor, natakar, varuška, v čistilni posadki in še več.

 

Tukaj je nekaj križarjenj, ki omogočajo prijavo prek spleta:

Princess, Royal CaribbeanMSC, Norwegian

 

Prostovoljstvo na kmetiji

Živi in delaj na kmetijah po vsem svetu s WWOOF, ki povezuje kmete in pridelovalce s prostovoljci, ki si želijo delati na kmetiji za brezplačno sobo in hrano.

 

Potuješ lahko skoraj povsod, vključno z Južno Ameriko, Evropo in Azijo.

 

Au Pair – mednarodna varuška

Če imaš rad otroke, lahko dobiš službo v tujini kot Au Pair ali mednarodna varuška. To ti bo zagotovilo prosto sobo in hrano, plačo in v nekaterih primerih dodaten denar za potovanje.

 

Dodeljen/a boš družini gostiteljici, tako da boš takoj dobil/a priložnost, da se prilagodiš lokalnemu prebivalstvu. Med najpopularnejšimi državami za delo kot Au Pair so Švica, Švedska, Francija, Avstralija, Nova Zelandija, Italija, Kitajska in Španija.

 

Najučinkovitejša spletna stran, na kateri si lahko ogledaš delovna mesta in se registrirate kot Au Pair, je AuPairWorld.

 

Poišči kavč za spanje

Spoznaj nove ljudi in prenočuj v domovih lokalnih ljudi, ki jih najdeš preko spletne strani Couchsurfing. Po vsem svetu popotniki odprejo svoje domove in ponujajo spanje na kavču brezplačno.

 

Obstajajo tudi Couchsurfing dogodki po vsem svetu, če bi raje svojega gostitelja spoznal/a osebno.

 

Zamenjava domov

Če se strinjaš z zamenjavo hiše, lahko svoje prenočišče dobite brezplačno. Z zamenjavo domov se dogovori z nekom, ki živi v tujini. On lahko ostane v tvojem domu, ti pa v njihovem.

Če obe stranki ponujata svoj primarni dom, bo zamenjava verjetno potekala hkrati. Če gre za sekundarni najem domov ali počitniških hiš, lahko pride do večje prilagodljivosti.

 

HomeExchange je najbolj priljubljena spletna stran za zamenjavo hiš. Uporabo njihove storitve sicer plačaš, vendar pa si lahko brezplačno ogleduješ ponudbo.

 

 

Kamorkoli se odpraviš, verjamemo, da boš doživel/a veliko novega in vznemirljivega. Vseeno pa bodi pri načrtovanju svojih potovanj preko omenjenih platform previden/na, saj je splet poln prevarantov. Potuj z glavo!

LON svetuje