Zmanjševanje porabe energije in potratnih navad lahko poveča vaš proračun in obenem varuje planet. Vsi opomniki in vsaka kampanja, namenjena varstvu našega okolja, so izredno pomembni že sami po sebi. Vendar pa lahko pogosto najdete nekaj dodatnih prednosti ekološkega obnašanja, vključno z bolj zdravim življenjskim slogom in privarčevanem denarju. Preizkusite nekaj teh taktik in zavedajte se, da vsaka malenkost pomaga zaščititi naš planet in vašo denarnico.

 

Zmanjšajte porabo energije.

Pomlad je odličen letni čas, v katerem se lahko začne zmanjševati poraba energije. Namesto da bi vključili radiator ali pa klimatsko napravo, izkoristite vse zmerne temperature, ki jih ponudi mati narava. Oblecite dodaten sloj na hladen dan ali pa odprite svoja okna, da prezračite svoj dom in vanj prinesete prijeten vetrič.

 

Zmanjšajte porabo električne energije tako, da izklopite naprave, ko jih ne uporabljate. To še posebej velja za računalnike, ki porabijo veliko energije. Ugasnite jih čez noč in odklopite polnilnike, ko končate z delom. Tako preprosta stvar, kot je ugašanje luči v prostorih, ki jih ne uporabljate, lahko zelo vpliva na porabo energije in posledično zmanjšanje električnega računa.

 

Naslednjič, ko boste kupovali novo napravo, žarnico ali svetilo, poiščite tiste, ki so energetsko varčne. Same naprave so rahlo dražje, a se nam na dolgi rok vložek obrestuje z nižjimi mesečnimi stroški.

 

Več o prihranku elektrike si preberite v našem članku Prihrani energijo, prihrani denar.

 

Preizkusite drug način prevoza.

Če se vsak dan vozite v službo in po opravkih, razmislite o alternativnih načinih prevoza. Seveda javni prevoz ni možnost za vse, ampak če je na voljo, preverite cene in kako lahko prihranite denar, če preklopite na vlak ali avtobus. Če je vožnja z avtomobilom edini način za prevoz na delo, s svojimi sodelavci razmislite, če bi se lahko vozili skupaj. Prihranili boste tudi na stroških goriva.

 

Odvisno od tega, kako daleč od delovnega mesta živite, lahko nekaj dni na teden poskusite iti peš ali s kolesom. Je odlična telovadba, z nič emisijami. 

 

Uporabite sod za nabiranje deževnice.

Tukaj je povsem preprost nasvet za zmanjšanje količine vode, ki jo uporabljate in zmanjšanje vašega računa za vodo. Na svoje dvorišče postavite sod, v katerega se zbira deževnica in vodo uporabite za zalivanje travnika, vrta in celo rastlin v hiši.

 

Sušenje perila na stojalih ali vrvi.

Zmanjšajte ogljikov odtis vašega doma in zmanjšajte račune za energijo tako, da sušite obleke na stojalih, kadar koli je to mogoče. Na svojem dvorišču obesite vrv ali postavite stojalo v stanovanju. Tisti, z alergijami na cvetni prah, sušite obleke v zaprtih prostorih.

 

Zapomnite si, da je ščitenje našega planeta pomembno skozi vse leto. Preizkusite nekaj teh zamisli in uživajte v varčevalnih prednostih, ki jih lahko občutite takoj. Poleg tega lahko z majhnimi koraki vsi skupaj prispevamo k dolgoročnem, trajno zmanjšanem vplivu na okolje.

LON svetuje