fbpx Prihranite z majhnimi spremembami | LON

Zmanjševanje porabe energije in potratnih navad lahko poveča vaš proračun in obenem varuje planet. Vsi opomniki in vsaka kampanja, namenjena varstvu našega okolja, so izredno pomembni že sami po sebi. Vendar pa lahko pogosto najdete nekaj dodatnih prednosti ekološkega obnašanja, vključno z bolj zdravim življenjskim slogom in privarčevanem denarju. Preizkusite nekaj teh taktik in zavedajte se, da vsaka malenkost pomaga zaščititi naš planet in vašo denarnico.

 

 

Zmanjšajte porabo energije.

Pomlad je odličen letni čas, v katerem se lahko začne zmanjševati poraba energije. Namesto da bi vključili radiator ali pa klimatsko napravo, izkoristite vse zmerne temperature, ki jih ponudi mati narava. Oblecite dodaten sloj na hladen dan ali pa odprite svoja okna, da prezračite svoj dom in vanj prinesete prijeten vetrič. Zmanjšajte porabo električne energije tako, da izklopite naprave, ko jih ne uporabljate. To še posebej velja za računalnike, ki porabijo veliko energije. Ugasnite jih čez noč in odklopite polnilnike, ko končate z delom. Tako preprosta stvar, kot je ugašanje luči v prostorih, ki jih ne uporabljate, lahko zelo vpliva na porabo energije in posledično zmanjšanje električnega računa. Naslednjič, ko boste kupovali novo napravo, žarnico ali svetilo, poiščite tiste, ki so energetsko varčne. Same naprave so rahlo dražje, a se nam na dolgi rok vložek obrestuje z nižjimi mesečnimi stroški. Več o prihranku elektrike si preberite v našem članku Prihrani energijo, prihrani denar.

 

Več kolesarite ali hodite peš.

Pomladni dnevi so kot nalašč za kolesarjenje ali hojo. Veliko obveznosti lahko opravite kar brez porabe bencina. Prav tako, če se vsak dan vozite v službo in po opravkih, razmislite o alternativnih načinih prevoza. Seveda javni prevoz ni možnost za vse, ampak če je na voljo, preverite cene in kako lahko prihranite denar, če preklopite na vlak ali avtobus. Če je vožnja z avtomobilom edini način za prevoz na delo, s svojimi sodelavci razmislite, če bi se lahko vozili skupaj. Prihranili boste tudi na stroških goriva. Odvisno od tega, kako daleč od delovnega mesta živite, lahko nekaj dni na teden poskusite iti peš ali s kolesom. Je odlična telovadba, z nič emisijami. V nekaterih mestih, je že razvit sistem za izposojo koles in sicer Bicikelj v prestolnici in Kr s kolesom v Kranju.

 

Sušenje perila na stojalih ali vrvi.

Zmanjšajte ogljikov odtis vašega doma in zmanjšajte račune za energijo tako, da sušite obleke na stojalih, kadar koli je to mogoče. Na svojem vrtu obesite vrv. Tisti, v stanovanjih imate verjetno skupne sušilnice, kjer lahko obesite svoje perilo. Namesto sušilnega stroja tako v toplih mesecih raje uporabljajte brezplačno sušenje perila na soncu in vetru. Sušenje v sušilnem stroju povzroči trganje mikrovlaken iz plastike, ki se nahajajo v sintetičnih oblačilih.  Plastična mikrovlakna se nato odplaknejo čez odtok in direktno v naše reke. Ne pozabite pa tudi na to, da je lahko obešanje perila odlična rekreacija.

 

 

Pridelujte svojo zelenjavo in zelišča.

Za pridelavo svoje zelenjave ne potrebujete ogromne njive, lahko imate tudi samo majhen balon ali okensko polico. Seveda, ne boste imeli možnosti pridelovanja kopice različnih vrst, ampak se osredotočite na vam najljubše, V kuhiniji ne sme manjkati peteršilj, rožmarin, drobnjak, na balkonu lahko gojite celo paradižnik ali solato. Tako prihranite pri nakupu zelišč, hkrati je pa prav super občutek, ko nekaj sam pridelaš. Ne pozabite pa zasaditi tudi medovitih rastlin za čebele, če imate to možnost!

 

 

Uporabljajte trajnostne izdelke.

Koliko časa uporabljate posamezen izdelek, kot je recimo gobica za pomivanje posode? Ko jo zavržete v smeti, se sploh ne bo razgradila. Ali veste, da posodo lahko pomivate kar z gobico iz buče? Imenuje se Lufa, njen prepleten sistem vlaken je izjemno močan in trajen. Deluje spužvasto, zato je idealna za pomivanje posode, lahko pa jo uporabljate tudi za nego telesa. Po uporabi jo samo zavržete na kompost ali med biološke odpadke. Kakšna razlika. Prav tako lahko običajni detergent v plastični embalaži zamenjate za detergent v kosu ali detergent,  ki omogoča refile in tiste, ki niso v plastični embalaži. Tudi v kopalnici se skozi čas nabere veliko plastične embalaže. Že uporaba trdega mila, namesto običajnega gela za tuširanje / umivanje rok je dober korak! Trdo milo boste pa uporabljali kar 3x do 4x dlje kot običajni gel in tako prihranili.

 

Kje pa lahko kupite bolj trajnostne izdelke, ki ne škodujejo okolju? Mi smo za vas poiskali nekaj trgovinic, kjer boste zagotovo našli kaj zase:

 

Pri nakupij vam priporočamo brezstično plačevanje blaga. Da pa boste nad plačili imeli še boljši nadzor ter kar preko telefona sledili svojim nakupom trajnostnih izdelkov, si vklopite SMS obveščanje. Za vsak opravljen nakup, ki ga boste opravili s plačilno ali kreditno kartico, boste na mobilni telefon dobili sporočilo, ki vas bo obvestilo, kje, kdaj in za kolikšen znesek ste opravili nakup. Res super spremljanje vaše porabe, ki ji lahko tudi zelo enostavno sledite. SMS obveščanje je pa namenjeno tudi obveščanju o prilivu na vaš račun, opravljenem spletnem nakupu s predplačniško kartico ali dvigu na bankomatu.

 

S tem, ko uporabljate trajnostne izdelke, ki ne škodujejo okolju, pridelate manj odpadkov. Poleg tega pa še prihranite! Zapomnite si, da je ščitenje našega planeta pomembno skozi vse leto. Preizkusite nekaj teh zamisli in uživajte v varčevalnih prednostih, ki jih lahko občutite takoj. Poleg tega lahko z majhnimi koraki vsi skupaj prispevamo k dolgoročnemu, trajno zmanjšanemu vplivu na okolje.

 

Imate vprašanje? Kontaktirajte nas!

Posvetujte se z nami in uredili vam bomo najbolj prijazno rešitev za vaše cilje.
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema sestanka:
E-pošta:
Opombe:
S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti
* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Želim povratno informacijo:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

* obvezni podatki
Izberi poslovno enoto:
Ime in priimek: *
Telefonska številka:
Tema:
E-pošta:
Opombe:


S klikom na gumb Potrdi se strinjate, da bomo vaše osebne podatke obravnavali zgolj za namene sestanka/povpraševanja/klica. Več o zasebnosti si lahko preberete v Splošnih pogojih zasebnosti

LON svetuje